Τρίτη 9 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Ο καύσωνας έριξε τις ασφάλειες

"Εκτός" βρέθηκαν χτες δύο από τις τέσσερις μονάδες του σταθμού της Μεγαλόπολης, εξαιτίας της μεγάλης κατανάλωσης

Τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στη ΔΕΗ γεύονται οι κάτοικοι της Αττικής, οι οποίοι χτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις "γνώριμες" διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, ευτυχώς μικρής διάρκειας στις περισσότερες περιπτώσεις.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο βοηθός γενικός διευθυντής Ανάπτυξης, Εκμετάλλευσης και Μεταφοράς της ΔΕΗ Ραφαήλ Μαγιόπουλος έκανε λόγο για προβλήματα που ανέκυψαν στο δίκτυο μεταφοράς της ΔΕΗ και όχι στην παραγωγή, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας δύο από τις τέσσερις μονάδες του σταθμού της Μεγαλόπολης. Παραδέχτηκε ότι υπήρξαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, υποστήριξε όμως ότι ήταν μικρής έκτασης και διάρκειας μέχρι 15 λεπτών, ενώ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, τα προβλήματα του δικτύου αναμένεται να αποκατασταθούν από σήμερα με την επαναφορά στο σύστημα της ΔΕΗ της μιας μονάδας από τις δύο που βρίσκονται εκτός λειτουργίας στη Μεγαλόπολη και την επαναλειτουργία του σταθμού Αλιβερίου. Ο γενικός διευθυντής κάλεσε τους καταναλωτές να περιορίσουν τη χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων τις ώρες αιχμής, ώστε να περιοριστεί η ζήτηση, η οποία την περασμένη Πέμπτη σημείωσε ρεκόρ όλων των εποχών, φτάνοντας τα 6.400 MW.

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν και νέα προβλήματα στο δίκτυο της επιχείρησης, τα οποία μάλιστα τα χαρακτήρισε αναπόφευκτα. Σαν αιτία επικαλέστηκε τις καθυστερήσεις - που βεβαίως με υπαιτιότητα της διοίκησης της επιχείρησης παρουσιάστηκαν - στην ανάπτυξη του συστήματος της ΔΕΗ στο νότο. Λόγος γίνεται για το σταθμό του Λαυρίου, που αναμένεται να λειτουργήσει στο τέλος του 1997, αλλά και του σταθμού στο Κερατσίνι, που με κάθε τρόπο μεθοδεύεται η επαναλειτουργία του. Οπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ, η μεγάλη ζήτηση σε κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σημειώνεται κυρίως στην Αττική, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, με αποτέλεσμα να πέφτει η τάση του ρεύματος που μεταφέρεται αναγκαστικά απ' το βορρά (τις μονάδες της Πτολεμαϊδας) και στη συνέχεια να δημιουργούνται τα γνωστά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Η ίδια η δήλωση του εκπροσώπου της ΔΕΗ θέτει το πρόβλημα στη βάση του, που βέβαια δεν είναι η αυξημένη ζήτηση, αφού η συνολική παραγωγή της ΔΕΗ μπορεί να την καλύψει, αλλά η πολιτική που χρόνια τώρα εφαρμόζεται απ' τις κυβερνήσεις στη ΔΕΗ, η οποία δε στηρίζεται σε έναν εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, αλλά υποκύπτει στα διάφορα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Πρόσφατο παράδειγμα, η ανάθεση για την κατασκευή του σταθμού συνδυασμένου κύκλου στο μεγάλο Λαύριο, η οποία καθυστέρησε μήνες, λόγω του "πολέμου" που ξέσπασε μεταξύ των μεγαλοσυμφερόντων που διεκδικούσαν το έργο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ