Τρίτη 9 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προετοιμάζουν τη νέα αντιλαϊκή επέλαση

Δύσκολο χαρακτήρισε το δεύτερο εξάμηνο του 1996 για την εκτέλεση του προϋπολογισμού ο υπουργός Οικονομικών, στρώνοντας έτσι το χαλί για νέα αντιλαϊκά μέτρα, που απαίτησαν βιομήχανοι και Βρυξέλλες την επομένη ισχυροποίησης της θέσης του πρωθυπουργού, με την ανάληψη και της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ

Θερμό καλοκαίρι επιφυλάσσει για τους εργαζόμενους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το οικονομικό επιτελείο της οποίας έχει επεξεργαστεί και θα επιβάλει - αν δεν πάμε σε εκλογές τον ερχόμενο Οκτώβρη - νέα δέσμη αντιλαϊκών μέτρων, προκειμένου να περιορίσει στο ελάχιστο δυνατό τις αποκλίσεις στα κρατικά ελλείμματα και τους στόχους που έχει δεσμευτεί να εκπληρώσει με το πρόγραμμα "σύγκλισης". Εμμέσως πλην σαφώς, το προανάγγειλε χτες ο υπουργός Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλος,ο οποίος - μετά τη συνεργασία μιας περίπου ώρας που είχε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη,για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής - χαρακτήρισε "δύσκολο" το δεύτερο εξάμηνο του 1996 για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.

Ας σημειωθεί ότι οι δηλώσεις για δυσκολίες για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο δεύτερο εξάμηνο του 1996, δείχνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τις αξιώσεις του ΣΕΒ και άλλων κέντρων που - με την αναβάθμιση του πρωθυπουργού από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο τον εξέλεξε και πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος - αξίωσαν τη λήψη πρόσθετων οικονομικών μέτρων, κυρίως στον τομέα της περικοπής των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, επιχορηγήσεων σε φορείς του δημοσίου, καθώς και επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων. Στα πλαίσια αυτά, παρόμοια μέτρα με αυτά που αξιώνουν οι βιομήχανοι και το Διευθυντήριο των Βρυξελλών θα εξεταστούν και στην αυριανή κοινή σύσκεψη των υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης και του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας.

Μεταφέροντας το "διά ταύτα" της συνεργασίας που είχε με τον πρωθυπουργό, ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε πως θεωρήθηκε "θετική η πορεία" για τα δημοσιονομικά πράγματα της χώρας στο πρώτο εξάμηνο του 1996 και πρόσθεσε με νόημα ότι η κυβέρνηση "θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό και με τον ίδιο ζήλο την εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο, που, όπως ξέρετε, είναι δύσκολο"! Σε άλλη ερώτηση, ο Αλ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως το νομοσχέδιο για την περικοπή των δαπανών "συντάσσεται", ενώ για το νομοσχέδιο που αφορά τις φοροαπαλλαγές είναι σχεδόν έτοιμο και αφού ενημερωθεί σχετικά ο πρωθυπουργός "θα κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή".

Στην ουσία, ο υπουργός Οικονομικών περιμένει το τελικό σήμα από τον πρωθυπουργό, για την κατάργηση δεκάδων φοροαπαλλαγών, και όπως έλεγε αρμόδιος παράγοντας, το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα. Η ίδια πηγή χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αυτό "σκούπα", γιατί, όπως εξήγησε, εκτός από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών θα περιλαμβάνονται και άλλες ρυθμίσεις, που θα αφορούν προφανώς στη φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών (σουάπς κλπ.), αλλά ίσως και νέους φόρους (το τελευταίο διάστημα προβάλλεται όλο και πιο συχνά το θέμα του φόρου "αλληλεγγύης"). Ολα αυτά τα μέτρα όμως - εκτός αν αποφασιστεί κάποιος έκτακτος φόρος - θα αποδώσουν έσοδα στα ταμεία του κράτους το 1997.

Μέτρα άμεσης απόδοσης για τον περιορισμό των κρατικών ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού 1996, που φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση, είναι δύο: Πρώτον, νέες περικοπές στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα (υγεία, παιδεία, πρόνοια), που θα τις βαφτίζουν "εξορθολογισμό" της δαπάνης του δημοσίου με την... περιστολή της σπατάλης. Δεύτερον, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, είτε με τη μορφή ιδιωτικοποίησης κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων, είτε με τη μορφή πώλησης πακέτων μετοχών τους σε ιδιώτες, καθώς και των μετοχών βιομηχανικών και άλλων επιχειρήσεων που ελέγχονται από τις κρατικές τράπεζες.

Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών προκάλεσαν και αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων.

Η ΝΔ - που δε διαφωνεί με την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, καθώς έχει προσυπογράψει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και όσα αυτή συνεπάγεται - λαϊκίζει, καθώς με ανακοίνωσή της σημειώνει πως "οι δυσκολίες για το δεύτερο εξάμηνο του 1996 θα είναι μεγαλύτερες, όχι μόνο για τον προϋπολογισμό, αλλά, ουσιαστικά, για τον απλό πολίτη, τον άνεργο, τον αγρότη, τον βιοτέχνη και τον βιοπαλαιστή"!

Η Πολιτική Ανοιξη σημειώνει πως "για τον κύριο Σημίτη, το δύσκολο δεύτερο εξάμηνο σημαίνει ανελέητη λιτότητα με αποκλειστικό στόχο την ευημερία των αριθμών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ