Τρίτη 9 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Κρίνεται σήμερα το ιδιοκτησιακό της καθεστώς

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επαναληπτική γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας που πραγματοποιείται σήμερα, με θέμα τη ρύθμιση του ομολογιακού δανείου ύψους 119 δισ. δραχμών που είχε εκδοθεί το 1991 και τα ομόλογα είναι μετατρέψιμα σε μετοχές. Η διοίκηση της ΕΘνικής ανακοίνωσε χτες πως οι μέτοχοι θα κληθούν να ψηφίσουν την υποκατάσταση του παλιού ομολογιακού δανείου (σ.σ. ομόλογα αξίας 102 δισ. δραχμών κρατά στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών) με νέο ομολογιακό δάνειο, καθώς και τη ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ ελληνικού δημοσίου και τράπεζας από τα παραπάνω ομολογιακά δάνεια.

Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, με την έκδοση του ομολογιακού δανείου του 1991, σχεδίαζε την ιδιωτικοποίηση από το "παράθυρο" της Εθνικής με ρήτρες που ήταν ληστρικές και για τα ασφαλιστικά ταμεία (κατέχουν περίπου το 40% των μετοχών της ΕΤΕ), καθώς προβλεπόταν η μετατροπή κάθε μιας ομολογίας με δύο μετοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση σ' αυτό το ομολογιακό δάνειο που συμφώνησαν η Εθνική με το υπουργείο Οικονομικών, θα προβλέπει τη μετατροπή κάθε μιας ομολογίας σε μία μετοχή, σταδιακά σε μια πενταετία. Με αφορμή ανακοίνωση - σχόλιο της ΝΔ για το θέμα αυτό, ο υπουργός Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλος, έδωσε χτες γραπτή δήλωση, στην οποία αναφέρει ότι η συμφωνία του δημοσίου με την Εθνική Τράπεζα καταρτίζεται "με απόλυτα διαφανή τρόπο" και ότι η συμφωνία αυτή θα κυρωθεί με νόμο στη Βουλή.

Πάντως και η λύση, στην οποία φαίνεται να κατέληξαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με τη διοίκηση της Εθνικής, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της Εθνικής, αφού η κυβέρνηση και ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών θα μπορούν κάθε χρόνο να μεταβιβάζουν σε ιδιώτες ομολογίες 20 δισ. δραχμών που είναι μετατρέψιμες σε μετοχές. Να σημειωθεί, επίσης, ότι η μετατροπή σε μετοχές των ομολογιών που κατέχει το δημόσιο είναι ασύμφορη, καθώς οι ομολογίες, μαζί με τους ετήσιους τόκους, αξίζουν 15.000 δρχ. η μία και η τρέχουσα τιμή της μετοχής της Εθνικής στο Χρηματιστήριο είναι 13.000 δρχ. Οπως είναι προφανές, η επιλογή της λύσης αυτής θα σήμαινε την απώλεια πολλών δισεκατομμυρίων από τα κρατικά ταμεία εξαιτίας της παραπάνω διαφοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ