Τρίτη 9 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΙΟΣ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ;

Συμπληρώνονται σήμερα 44 χρόνια ακριβώς από την ημέρα που η Ελλάδα εντάχθηκε επίσημα στο ΝΑΤΟ. Φυσικά αυτή η επέτειος θα αποσιωπηθεί από όσους με τον ένα ή άλλο τρόπο ήταν και είναι υπέρ της συμμετοχής και της παραμονής της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Αλλιώς θα ήταν υποχρεωμένοι αφ' ενός να κάνουν έναν απολογισμό (και τι να πουν;), αφ' ετέρου να δικαιολογήσουν τη θέση τους στις σημερινές συνθήκες "μετασχηματισμού" του ΝΑΤΟ για τις ανάγκες της "νέας τάξης πραγμάτων".

Σ' αυτή την κατηγορία, των σιωπούντων, συγκαταλέγονται οι πολιτικές δυνάμεις που διαχειρίζονται εναλλάξ την κυβερνητική εξουσία και υποστηρίζουν ενεργητικά τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, αλλά και εκείνες οι δυνάμεις που αντιμετωπίζουν αυτή τη συμμετοχή σαν αναπόφευκτη στο όνομα του "ρεαλισμού". Η διαφορά μεταξύ των δυο είναι η ίδια, με τη διαφορά που έχει αυτός που θέλει να ξεχνάει με αυτόν που δε θέλει να θυμάται.

***

Ωστόσο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι η μόνη πολιτική δύναμη που δεν έχει κανένα λόγο να ξεχνάει και, ακόμη περισσότερο, επιμένει να θυμάται. Γιατί οι θέσεις του από την ημέρα της ένταξης στο ΝΑΤΟ μέχρι σήμερα διακρίνονται για τη συνέπεια και τη συνέχειά τους και το κυριότερο επιβεβαιώνονται πανηγυρικά. Το γεγονός εξάλλου ότι τα αντιΝΑΤΟικά αισθήματα είναι εδραιωμένα στη συνείδηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού (σε όλες τις σχετικές δημοσκοπήσεις στις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ οι Ελληνες εμφανίζονται πρώτοι σε αρνητικές απόψεις) αποδεικνύει τις βαθιές ρίζες των θέσεων του ΚΚΕ, αλλά αναγνωρίζεται και από τους θιασώτες της ένταξης και της συμμετοχής.

Στις 21 Σεπτέμβρη 1951 το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημείωνε ότι "ο πολεμικός κίνδυνος γίνεται πιο άμεσος τώρα που η Ελλάδα έγινε δεκτή στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Θα μεγαλώσει ο κίνδυνος αμερικανικών πολεμικών τυχοδιωκτισμών στα Βαλκάνια". Ενώ στις 26 Ιούνη 1952, λίγες μέρες πριν την υπογραφή της συμφωνίας ένταξης, σε ανακοίνωση του ΚΚΕ γίνεται λόγος για "πιο εντατική στρατιωτικοποίηση της Ελλάδας και ολοκληρωτικής υπαγωγής της οικονομίας μας στις απαιτήσεις του αμερικανικού πολεμικού τυχοδιωκτισμού".

Το ενδιαφέρον είναι ότι ακόμα και οι δυνάμεις που υποστήριξαν και υποστηρίζουν τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ υποχρεώθηκαν, έστω κι αν δεν το πίστευαν, να πάρουν κάποια στιγμή αντιΝΑΤΟικές θέσεις, είτε γιατί οι ίδιες οι εξελίξεις έκαναν εξόφθαλμο το ρόλο της "συμμαχίας", είτε για να μην ξεκοπούν από το λαϊκό αίσθημα. Ετσι μια από τις πρώτες αποφάσεις του Κ. Καραμανλή το 1974 ήταν η έξοδος από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, ενώ το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυση του μέχρι το 1981, όταν έγινε κυβέρνηση, πρόβαλλε τη θέση για έξοδο από το ΝΑΤΟ.

***

Τα όσα μέχρι σήμερα στοίχισε στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό η ένταξη και η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ είναι γνωστά. Μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο, με κύριο στόχο τις σοσιαλιστικές χώρες, στρατιωτικοποίηση με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, χειραγώγηση των πολιτικών εξελίξεων, μόνιμη εμπλοκή στα πολεμικά "παιχνίδια" στην ευρύτερη περιοχή. Ολες οι "μαύρες" σελίδες στη σύγχρονη, μεταπολεμική, πορεία της χώρας έχουν τη σφραγίδα και την υπογραφή του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα. Στρατιωτικοφασιστική δικτατορία το 1967, το έγκλημα κατά της Κύπρου το 1974, ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας και η εμπλοκή της χώρας μας, οι συνεχείς αμφισβητήσεις της εθνικής κυριαρχίας κ. ά. Βέβαια όλα αυτά έγιναν δυνατά γιατί στην Ελλάδα υπήρχαν οι κυβερνήσεις της υποτέλειας.

Ομως, αν για τον μέχρι τώρα απολογισμό μιλούν τα ίδια τα γεγονότα, γι' αυτά που πρόκειται να συμβούν, οι προβλέψεις είναι ακόμα χειρότερες. Το ΝΑΤΟ έχει πλέον μετατραπεί σε έναν παγκόσμιο χωροφύλακα, που όχι μόνο διευρύνει τη δράση του σε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά αυτοαναγορεύεται σε δύναμη επιβολής της "τάξης" όπου αυτή διασαλεύεται, όπου δηλαδή αμφισβητείται η κυριαρχία του. Για την Ελλάδα αυτά τα νέα δεδομένα συμπληρώνονται από την τοποθέτησή της (στους χάρτες των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατηγικών σχεδιασμών) στη συμβολή των "δύο τόξων αστάθειας", του "νότιου" και του "ανατολικού".

Για όσους ισχυρίζονται ότι αυτά τα δεδομένα δίνουν στη χώρα μας προνομιακό ρόλο, η ιστορία απαντά. Σε όλο το προηγούμενο διάστημα η πρόσδεση στο ΝΑΤΟ δικαιολογούνταν από τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα που δήθεν διέθετε η Ελλάδα (στον μεταπολεμικό κόσμο). Στο τέλος αυτού του κύκλου, όμως, η Ελλάδα όχι μόνο δε βγήκε κερδισμένη, αλλά βγαίνει απειλούμενη περισσότερο από ποτέ και μάλιστα με την ανοχή και την ενθάρρυνση του ΝΑΤΟ.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΣΠΟΤ: Ομως, αν για τον μέχρι τώρα απολογισμό από την ένταξη στο ΝΑΤΟ μιλούν τα ίδια τα γεγονότα, γι' αυτά που πρόκειται να συμβούν, οι προβλέψεις είναι ακόμα χειρότερες


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ