Τρίτη 9 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Συνεχίζονται οι ύποπτες μεθοδεύσεις

Ακόμα κι αν αποβούν άκαρπες οι "διαπραγματεύσεις" με την αγγλική VSEL, η κυβέρνηση έχει έτοιμο άλλο υποψήφιο μάνατζερ...

Ακαρπη φαίνεται να καταλήγει και η νέα παράταση των πολύμηνων διαπραγματεύσεων της ΕΤΒΑ με την αγγλική VSEL για την ανάθεση του μάνατζμεντ των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η ΕΤΒΑ, ως πιστώτρια τράπεζα που χειρίζεται το θέμα των Ναυπηγείων εκ μέρους της κυβέρνησης, μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχε ενημερώσει για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την αγγλική εταιρία, η οποία αναμενόταν αρχικά μέχρι χτες στις 2 το μεσημέρι και μετέπειτα μέχρι τις 5 το απόγευμα να απαντήσει οριστικά αν θα υπογράψει η ίδια ή θυγατρική της εταιρία τη σχετική συμφωνία. Πέρα όμως απ' τις ανύπαρκτες επίσημες ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, αδύνατη στάθηκε χτες και οποιαδήποτε επικοινωνία με στελέχη της τράπεζας, αλλά και παράγοντες των Ναυπηγείων, για σχετική ενημέρωση, γεγονός που ενισχύει την άποψη περί "ναυαγίου" των διαπραγματεύσεων.

Η κατάσταση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία υπολειτουργούν, αναμένεται να επιδεινωθεί μετά απ' τη διαφαινόμενη αυτή εξέλιξη, αφού η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη έστω και τώρα να επανεξετάσει τη συνολική πολιτική της στο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο, αλλά αντίθετα είναι έτοιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την εταιρία BROWN AND ROOT, που συμμετείχε στο διαγωνισμό και η προσφορά της απορρίφθηκε ως μη συμφέρουσα.

Οπως αποκάλυψε το περασμένο Σάββατο ο "Ρ", το νέο επίμαχο σημείο των διαπραγματεύσεων με την VSEL - αφού μια σειρά από άλλα "επιλύθηκαν" με τις συνεχείς υποχωρήσεις της κυβέρνησης στις απαιτήσεις των υποψηφίων - είναι η απαίτηση της αγγλικής εταιρίας να αναλάβει τη διαχείριση των Ναυπηγείων χωρίς να φέρει καμία ευθύνη για το ενδεχόμενο ζημιών στην επιχείρηση. Συγκεκριμένα, η υποψήφια εταιρία, αφού κατάφερε να εξασφαλίσει σταθερή αμοιβή 2,4 δισ. δρχ. την 5ετία και 1,1 δισ. δρχ. μεταβλητή αμοιβή ανάλογα με τα κέρδη, επικαλούμενη διάφορα προσχήματα, πρότεινε στην ΕΤΒΑ να μην υπογράψει η ίδια τη σχετική συμφωνία, αλλά θυγατρική της, η οποία θα ιδρυθεί ακριβώς γι' αυτό το σκοπό. Στο σημείο αυτό οι διαπραγματεύσεις "σκόνταψαν" και, απ' ό,τι φαίνεται, πάνε για ναυάγιο, αφού η απαίτηση κινείται εκτός διακήρυξης του διαγωνισμού και δεν αφήνει στους πιστωτές κανένα περιθώριο για "χρύσωμα του χαπιού". Πάντως το γεγονός ότι η BROWN AND ROOT, η οποία αποκλείστηκε αρχικά από τις διαπραγματεύσεις και με την οποία η κυβέρνηση είναι έτοιμη εκ των υστέρων να διαπραγματευτεί, είχε προ ημερών καταγγείλει με επιστολή της στην ΕΤΒΑ τις διαδικασίες του διαγωνισμού ως παράνομες, αλλά και οι μέχρι τώρα κυβερνητικοί χειρισμοί στο θέμα "επιλογή μάνατζμεντ" μάς επιτρέπουν να πούμε ότι η ιστορία θα είχε λάβει τέλος, ακόμη και με αυτούς τους όρους, εάν οι αρμόδιοι δεν ανησυχούσαν για τις περαιτέρω κινήσεις της BROWN AND ROOT.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ