Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελλάδα και Β' Παγκόσμιος Πόλεμος

Τις δύο πρώτες ιστορικές εκδόσεις - "καρπό" της πρώτης φάσης της έρευνας που διεξάγει το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Κοινωνίας - παρουσίασε χτες στο Μέγαρο της Παλιάς Βουλής η Ακαδημία Αθηνών.Μια έρευνα, το θέμα της οποίας, σχετικά με τη συμβολή της Ελλάδας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, είχαν εισηγηθεί οι θανόντες ακαδημαϊκοί Αγγελος Αγγελόπουλος και Ιωάννης Γεωργάκης. Η συγγραφή των βιβλίων καθυστέρησε μεν, αλλά όπως τόνισε στην εισαγωγική του ομιλία της χτεσινής παρουσίασης ο ακαδημαϊκός Ιωάννης Πεσμαζόγλου,η καθυστέρηση αυτή είχε θετικό αποτέλεσμα, καθώς στο μεταξύ αποκαλύφθηκαν και νέα, σημαντικά ιστορικά στοιχεία.

Η έρευνα και συγγραφή των βιβλίων ανατέθηκε σε μια ομάδα ειδικών επιστημόνων με συντονιστή τον Αλκιβιάδη Μαργαρίτη,ο οποίος στη σύντομη παρέμβασή του για τη συμβολή των βιβλίων στην ιστοριογραφία μας σημείωσε το αληθές: "Η σύγχρονη ιστορία μας στο μεν εξωτερικό υποβαθμιζόταν, στο δε εσωτερικό παραμορφωνόταν", αφού "όποιος ιστορικός έγραφε την αλήθεια κινδύνευε να χαρακτηριστεί κομμουνιστής. Ετσι πολλά σημαντικά γεγονότα αποσιωπούνταν ή αλλοιώνονταν".

Η μία έκδοση με τίτλο "Η πολεμική προπαρασκευή της Ελλάδος 1923-1940",υπογράφεται από τον καθηγητή της Πολιτικής Ιστορίας της Νεότερης Ελλάδας (και ανθυπολοχαγό Πεζικού στον πόλεμο του 1940-41) Αλέξανδρο Ι. Δεσποτόπουλο,στο συγγραφικό ενεργητικό του οποίου μεταξύ άλλων ανήκει και το έργο "Η συμβολή της Ελλάδος στην έκβαση των δύο παγκόσμιων πολέμων" (1992). Για το βιβλίο μίλησε ο αδελφός του, καθηγητής και ακαδημαϊκός Κ. Δεσποτόπουλος,υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι "η αντίσταση της Ελλάδας στις 28 Οκτωβρίου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, γιατί ο φασιστικός άξονας επί επτά μήνες δε μπόρεσε να χρησιμοποιήσει τα ελληνικά λιμάνια και αεροδρόμια για τις επιχειρήσεις του στη Μέση Ανατολή".

Τίτλος της δεύτερης, δίτομης έκδοσης είναι "Η συμμετοχή της Ελλάδος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο".Ο πρώτος τόμος υπογράφεται από το γνωστό δημοσιογράφο και συγγραφέα πολλών ιστορικών βιβλίων Βάσο Μαθιόπουλο,ο οποίος μεταξύ άλλων περί του ολέθριου, φασιστικού, ανθελληνικού και αντιλαϊκού ρόλου του Μεταξά, αποκαλύπτει και την ελληνο-γερμανική συμφωνία κατά του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και ελληνο - γερμανική συνεργασία κατά του ΚΚΕ. Ο τόμος αυτός εξετάζει περισσότερο τις πολιτικές σχέσεις της Ελλάδας με το φασιστικό άξονα και τις άλλες "μεγάλες δυνάμεις" τις παραμονές και τον πρώτο καιρό του πολέμου.

Ο δεύτερος τόμος, υπογράφεται από τους Σοφοκλή Γ. Δημητρακόπουλο (φιλόλογος, τέως λυκειάρχης, ερευνητής) και Αλέξανδρο Λ. Ζαούση (γιατρός και ιστοριοδίφης) και εξετάζει κυρίως την αμυντική προπαρασκευή της Ελλάδας, τις επιχειρήσεις του ελληνο-αλβανικού πολέμου, τη γερμανική εισβολή, τα οικονομικά θέματα του πολέμου, το ρόλο της εκκλησίας και το λαϊκό αίσθημα για την υπεράσπιση της πατρίδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ