Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αδιέξοδα στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Το Νέο Μουσείο Ακρόπολης είναι το θέμα της Ερώτησης των βουλευτών τουΚΚΕ,Μπάμπη Αγγουράκη και Μήτσου Κωστόπουλου,που απευθύνονται στους υπουργούς Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ.

Συγκεκριμένα οι κομμουνιστές βουλευτές αναφέρουν ότι "στις 2/11/98 στο νόμο για το κτηματολόγιο, εγκρίθηκε τροπολογία (άρθρο 29) που αναφερόταν σεπαρεκκλίσεις από τις ισχύουσες διατάξεις για το κτίριο - φάντασμα του Νέου Μουσείου Ακρόπολης.Με τις παρεκκλίσεις αυτές δόθηκε η δυνατότητα: να μην εφαρμοστούν οι διατάξεις του κανονισμού πυροπροστασίας, να μην εφαρμοστούν οι διατάξεις για την εξασφάλιση των απαραίτητων χώρων στάθμευσης και να μπορεί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ να δίνει οποιαδήποτε παρέκκλιση από τις διατάξεις του οικοδομικού και κτιριοδομικού κανονισμού".

"Η ανάγκη προώθησης αυτής της τροπολογίας είναι συνέπεια των αδιεξόδων που δημιουργεί το πολεοδομικό ατόπημα της επιλογής του οικοπέδου Μακρυγιάννη,το οποίο αποδεκατίστηκε και από την εισβολή του Μετρό που κατέλαβε όλη την πλευρά της Μακρυγιάννη".

Με αφορμή τα παραπάνω οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν τους υπουργούς: "τι ποσά έχουν εκταμιευθεί από το 1991 έως το 1998, για λογαριασμό του νέου Μουσείου Ακρόπολης από τις πηγές: Δημόσιο, Ταμείο Ακρόπολης, ΕΟΚ; Ποιες απαλλοτριώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στο οικοδομικό τετράγωνο, από τον ειδικά γι' αυτό συσταθέντα Οργανισμό Νέου Μουσείου Ακρόπολης, πριν από 4 χρόνια; Ποιο είναι το τελικό πρόγραμμα κτιριολογικών αναγκών του Μουσείου, δεδομένου ότι στο διαγωνισμό 1976 ήταν 8.000τ.μ., το 1980 ήταν 12.500τ.μ. και το 1989 ήταν 20.000τ.μ.. Η δε βραβευθείσα λύση των Ιταλών στο διαγωνισμό του 1989 που ακυρώθηκε από το ΣτΕ ήταν 40.000τ.μ. (το σημερινό Μουσείο είναι περίπου 1.500τ.μ.). Σε τι φάση βρίσκεται η μελέτη των Ιταλών για την αναζήτηση ισόγειας εισόδου αφού "η υπόγεια πρόσβαση δεν προσιδιάζει στη σημασία του κτιρίου" όπως επισήμανε το ΚΑΣ το οποίο μπροστά στο προαναγγελθέν από τους επιστημονικούς φορείς αδιέξοδο της λύσης, προτείνει ακόμα και "πρόσβαση" μέσω του κτιρίου Βάιλερ. Σε τι φάση βρίσκεται η ανασκαφή στο χώρο του οικοπέδου Μακρυγιάννη μετά και τη βίαιη απομάκρυνση της αρμόδιας Εφόρου Αρχαιοτήτων. Μήπως "η λύση που προωθείται οδηγεί τελικά σε Μουσείο κτισμένο πάνω στα ερείπια ενός μεγάλου πολιτισμού... " όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση τουICOMOS και μάλιστα πριν να ολοκληρωθεί η αρχαιολογική έρευνα; Πώς προβλέπεται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της στάθμευσης των δεκάδων πούλμαν μεταφοράς των επισκεπτών του Μουσείου μετά την τροπολογία του νόμου για το κτηματολόγιο, σε σχέση και με την πεζοδρόμηση της Αρεοπαγίτου - Αποστόλου Παύλου;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ