Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΜΕΤΡΟ
Σε σταθμούς αντί σε μουσείο

Τι παιδευτική σκοπιμότητα και αξία μπορεί να έχει μία έκθεση αρχαιοτήτων εγκλωβισμένη σε στενές προθήκες τοποθετημένες στους σταθμούς του μετρό της Αθήνας; Πρόκειται να σταματούν μπροστά τους οι βιαστικά μεταβιβαζόμενοι από το ένα στο άλλο τρένο Αθηναίοι ή να περιεργάζονται τα εκθέματα οι τουρίστες; Η μήπως θα είναι ανά πάσα στιγμή εκτεθειμένες σε βανδαλισμούς. Και τελικά μήπως μία τέτοια έκθεση θα είχε νόημα μόνο σε ένα σταθμό που βρίσκεται κοντά σε κομβικό σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος όπως για παράδειγμα το Νέο Μουσείο Ακρόπολης;

Αυτά τα ερωτήματα τέθηκαν, προχθές, στο τραπέζι του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) συζητώντας το ενδεχόμενο να δοθεί μία κατ' αρχήν άδεια στην "Αττικό Μετρό" να χρηματοδοτήσει μελέτη που θα προσεγγίζει το θέμα των εκθέσεων στους σταθμούς, με ευρήματα των ανασκαφών, βάσει λίστας αυθεντικών και αντιγράφων που κατέθεσε η Γ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.Βέβαια, παρά τη συμφωνία που είχε γίνει με την εταιρία να αφεθεί ελεύθερος χώρος, τελικά μόνο στο σταθμό του Συντάγματος διατίθενται 500 τμ και στους σταθμούς του Ευαγγελισμού και της Ακαδημίας απλώς κάποια περάσματα. Αυτοί είναι και οι τρεις σταθμοί στους οποίους θα στηθούν εκθέσεις, οι οποίες τελικά θα έχουν κυρίως αντίγραφα, αφού τα αυθεντικά θα εκτίθονταν σε κινδύνους. Επιπλέον τα κινητά ευρήματα είναι σημαντικά μόνο ενταγμένα στα σύνολα μέσα στα οποία βρέθηκαν.

Το ΚΑΣ ενέκρινε να εκπονηθεί μελέτη δίχως όμως να δοθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για το ύφος και το στόχο της έκθεσης: θα παρουσιάζει την τοπογραφία των Αθηνών ή την ανασκαφική δραστηριότητα των Εφοριών; Πάντως θα εποπτεύουν από πλευράς Συμβουλίου οι καθηγητές Β. Λαμπρινουδάκης και Ν. Ζίας.

Ακούστηκε ότι το μετρό οφείλει να αποκαταστήσει ό,τι διατάραξε, αλλιώς θα προγραμματίσει μόνο εμπορικές χρήσεις. Ωστόσο η άλλη όψη είναι ότι οι αρχαιολογικές εκθέσεις στους σταθμούς ίσως λειτουργούν ως "κράχτες" και αποδοτικό άλλοθι για τις εμπορικές χρήσεις. Αλλωστε, μόνο ένα Μουσείο των Αθηνών θα μπορούσε επάξια να παρουσιάσει την τοπογραφία της αρχαίας πόλης ύστερα και από τις ανασκαφές του μετρό.

Επανήλθε με λάθος τρόπο

Οταν το ΚΑΣ απέρριπτε το αίτημα της εταιρίας "Virgin" για ανέγερση ξενοδοχείου εκτός οικισμού Μικρού Καμινίου στην Υδρα, εις γνώσιν του άφηνε ένα "παράθυρο" να επανέλθει με αίτημα για το εντός οικισμού οικόπεδο, προσδιορίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση η μελέτη θα αφορά στο νότιο τμήμα του οικοπέδου και δε θα αλλοιώνει τις υπάρχουσες σχέσεις όγκων, πλήρων και κενών.

Ετσι η εταιρία επανήλθε, αλλά από το λάθος "παράθυρο", με μελέτη για σαράντα σπίτια εντός του οικισμού, η οποία όμως δεν τηρούσε τους άλλους όρους. Το Συμβούλιο απέρριψε και αυτή τη μελέτη και βέβαια η "Virgin" θα επανέλθει τρίτη φορά, ίσως με τη "σωστή" πρόταση. Τελικά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η απόφαση είναι να βρεθεί λύση για το ξενοδοχείο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρωτοποριακό ανασκαφικό πάρκο (2004-01-16 00:00:00.0)
Νέο αίτημα της Virgin (1999-01-27 00:00:00.0)
Ερευνα και ηλεκτρονική "Κλεοπάτρα" (1998-04-26 00:00:00.0)
Στόχος πολυεθνικής (1997-03-28 00:00:00.0)
Ξενοδοχείο χωρίς τον "ξενοδόχο" (1997-03-13 00:00:00.0)
Υπόκλιση στο Μέγαρο (1996-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ