Παρασκευή 28 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΔΡΑ
Στόχος πολυεθνικής

Με συνενόχους ΥΠΕΧΩΔΕ - ΥΠΠΟ

Ορους δόμησης και χρήσης γης για την Υδρα (εντός και εκτός οικισμών) συζήτησε προχτές το ΚΑΣ. Οροι, που θα ισχύσουν εάν συμφωνήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ και εκδώσει ως αρμόδιο, κανονιστική πράξη. Ειπώθηκε, βέβαια, ότι το ΥΠΠΟ "μπορεί να χρησιμοποιεί τους όρους που έθεσε", ως "διοικητική πρακτική". Αλλά καθώς εμπλέκεται το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενδεχομένως γίνεται "συνέταιρος" των γνωμοδοτήσεων του ΚΑΣ, οι οποίες οφείλουν να έλκονται από το δικαίωμα και την υποχρέωση του ΥΠΠΟ να προστατεύει όλο το νησί. Αλλωστε, επί πολλά χρόνια πολλοί αρχαιολογικοί χώροι (Δελφικό Τοπίο, Μετέωρα, κ.ά.) προστατεύονται μόνο με γνωμοδοτήσεις του ΚΑΣ και όχι με κανονιστικές πράξεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, αφού αρμοδιότητα του ΥΠΠΟ είναι ο καθορισμός ζωνών προστασίας.

Αυτή του την αρμοδιότητα όφειλε να αντιπαραθέσει, με γνώμονα τον ιστορικό και μνημειακό χαρακτήρα της Υδρας, στην προσπάθεια της πολυεθνικής "Virgin" να χτίσει ξενοδοχείο στο νησί. Αυτό του το δικαίωμα οφείλει να προβάλει την ερχόμενη Τρίτη, απαντώντας στο αίτημα του πολυεθνικού ομίλου, ο οποίος αξιοποιεί την ισχύουσα νομοθεσία και με την οποία θα συζητηθεί το αίτημα.

Τι θα βαρύνει στην απόφαση του ΚΑΣ; Η ισχύουσα νομοθεσία που επιτρέπει εκτός οικισμών την ανέγερση ξενοδοχείων; Η, η κήρυξη του νησιού από το ΥΠΠΟ ως ιστορικού τόπου και τοπίου φυσικού κάλλους; Να σημειωθεί ότι η "Virgin" που έχει συνολικά 86 στρέμματα, θέλει να οικοδομήσει τα 40,από τα οποία τα 18 είναι εντός οικισμού (Μικρό Καμίνι) και τα 22 εκτός οικισμού.

Γιατί, όμως, εμπλέκεται το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ η Υδρα, ως ιστορικός τόπος και τοπίο φυσικού κάλλους έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως τέτοιος και μόνον και μόνον από το ΥΠΠΟ και να αποκλείονται "χατίρια", κατόπιν πολιτικο - οικονομικών πιέσεων. Με το συμβιβασμό - προτάσεις του ΚΑΣ, που "ανοίγει πολλές ορέξεις" επιτρέπεται η εντόςορίων οικισμών οικοδόμηση στα ανοικοδόμητα οικόπεδα (! ). Επιχειρείται, δηλαδή, το πρώτο βήμα για την αλλοίωση του ιστορικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα των παραδοσιακών οικισμών. Αλλά η οικοδόμηση με όρους επιτρέπεται από το ΚΑΣ και εκτός οικισμού. Πάει, δηλαδή, και το ελεύθερο, αδόμητο, φυσικό περιβάλλον του προστατευόμενου και από την "Ουνέσκο", νησιού.Οι χρήσεις που επιτρέπουν οι προχτεσινές προτάσεις του ΚΑΣ είναι οικίες, αγροτικές αποθήκες, αλλά και τουριστικές χρήσεις.Αποκλείουν μόνο πισίνες, εγκαταστάσεις συνεταιρισμών, τροχόσπιτα και διάνοιξη δρόμων. Ο συντελεστής αρτιότητας ορίζεται στα 4 στρέμματα (για, ήδη, κομμένα οικόπεδα) και ο συντελεστής κατάτμησης στα 20 στρέμματα.

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ