Παρασκευή 28 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διεθνής έπαινος στον "Κυνηγό... "

Με τον παγκόσμιο έπαινο της Ουνέσκο τιμήθηκε το τελευταίο, συνταρακτικό μυθιστόρημα της Ελένης Σαραντίτη (συνεργάτριας του "Ρ" στη σελίδα του Βιβλίου) "Κάποτε ο κυνηγός..." (εκδόσεις Καστανιώτη). Το μη μεταφρασμένο σε άλλη γλώσσα βιβλίο της Ε. Σαραντίτη - ίσως αν ήταν μεταφρασμένο να αποσπούσε το βραβείο - διακρίθηκε στα πλαίσια του παγκόσμιου διαγωνισμού που είχε προκηρύξει η Ουνέσκο για τη συγγραφή παιδικού ή νεανικού βιβλίου με θέμα "Η προσφυγιά και η ανοχή και κατανόηση ανάμεσα στους λαούς".Το βιβλίο της Ελένης Σαραντίτη διηγείται συγκινητικά και με αλήθεια την πικρή ζωή μιας επαναπατρισμένης στην Ελλάδα οικογένειας Ελλήνων πολιτικών προσφύγων από τη Σοβιετική Ενωση. Η πατρίδα είναι μια δεύτερη προσφυγιά γι' αυτούς. Η πατρίδα τούς ξαναπληγώνει, καθώς ο κοινωνικός και πολιτικός ρατσισμός "ανθεί" ακόμα. Η συγγραφέας, σύμφωνα με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής της Ουνέσκο, "μιλά με πόνο και με λεπτότητα για τη μεγάλη κατάρα που είναι η προσφυγιά και αναδεικνύει τα ωραία αισθήματα που χαρίζουν δύναμη και ελπίδα στην ανθρωπότητα".

Στο διαγωνισμό της Ουνέσκο συμμετείχαν 600 έργα από όλα τα κράτη - μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή (την Ελλάδα εκπροσώπησε η Αλκη Ζέη) απένειμε το πρώτο βραβείο στην Κινέζα συγγραφέα Τσεν Νταν Γιαν (είχε ήδη μεταφραστεί στα γερμανικά και αγγλικά) για βιβλίο της "Εννέα Ζωές".

  • Σε 10.000 αντίτυπα, σε πρώτη έκδοση, στα ολλανδικά,κυκλοφόρησε το εξαίρετο μυθιστόρημα της Ζυράννας Ζατέλη "Και με το φως του λύκου επανέρχονται" (εκδόσεις Καστανιώτη). Η γερμανική έκδοση αριθμεί ήδη 30.000 αντίτυπα, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει επίσης στα γαλλικά, ισπανικά και σέρβικα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ