Τετάρτη 27 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΔΡΑ
Νέο αίτημα της Virgin

Απορρίφθηκε από τη Β Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων η νέα πρόταση της εταιρίας Virgin για εγκατάσταση ξενοδοχειακής μονάδας στην Υδρα, ως μη σύμφωνη με την απόφαση του ΚΑΣ. Θυμίζουμε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σε συνεδρίαση το Δεκέμβρη του 1997 είχε ομόφωνα απορρίψει το αίτημα της εταιρίας, που αφορούσε ανέγερση ξενοδοχείου στον οικισμό Μικρό Καμίνι της Υδρας. Ωστόσο, είχε (με πλειοψηφία) αφήσει ένα παράθυρο στην εταιρία, που αφορούσε σε οικόπεδό της εντός του οικισμού. Το ΚΑΣ είχε διατυπώσει πως είναι πιθανόν να αντιμετωπιστεί θετικά μια πρόταση για παρόμοια χρήση εντός των ορίων του οικισμού και μόνο στο νότιο τμήμα του οικοπέδου υπό τους όρους: τα κτίρια να διατάσσονται με τρόπο που δε θα διαταράσσουν την ισορροπία των όγκων μεταξύ τους, τις σχέσεις των κενών και πλήρων χώρων και να συμμορφώνονται με την κλίση του εδάφους.Θυμίζουμε, ωστόσο, ότι αυτή η δυνατότητα δόθηκε στη Virgin παρά την απόφαση του ΕΟΤ ότι ο οικισμός είναι πλέον κορεσμένος τουριστικά.

Φυσικά, η εταιρία εκμεταλλεύτηκε το γεγονός και υπέβαλε νέα πρόταση για την εντός σχεδίου έκταση, την οποία κατέθεσε στη Β ΕΒΑ. Συγκεκριμένα ο μελετητής της εταιρίας προτείνει στην ανέγερση 40 διώροφων κτισμάτων με τουριστική χρήση, αλλά στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου, το οποίο είναι επικλινές και κατά την άποψη του μελετητή δένεται χωροταξιακά με τον υπόλοιπο οικισμό. Ωστόσο, ο προϊστάμενος της Εφορείας, Χ. Πέννας, με έγγραφό του, απορρίπτει την πρόταση, διότι προσκρούει στην απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.Εξάλλου, η αρμόδια Εφορεία επισημαίνει ότι η ανέγερση ξενοδοχείου σε αυτή τη θέση προϋποθέτει εκβραχισμούς και εκτεταμένες ανασκαφές και επιπλέον το σύμπλεγμα των διώροφων θα είναι ορατό από τη θάλασσα, αλλοιώνοντας την εικόνα του διατηρητέου και προστατευόμενου οικισμού.

Βέβαια, επειδή η εταιρία φαίνεται πως είναι διατεθειμένη να αξιοποιήσει το παράθυρο που της άφησε το ΚΑΣ είναι προφανές πως θα επανέλθει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ