Σάββατο 13 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Πτωχεύσεις, ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτα γραμμάτια!

Επιδεινώνεται συνεχώς η κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ξεπέρασαν τα 125 δισ. δραχμές τα "φέσια" που εντόπισαν οι τράπεζες στην αγορά, με βάση τις ακάλυπτες επιταγές και τις διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές το Γενάρη και το Φλεβάρη του 1998 και 1999. Στους ίδιους μήνες οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης ή κατέβασαν οριστικά τα ρολά τους κηρύσσοντας οριστικά πτώχευση, έφτασαν στον αριθμό των 1.022. Μόνο στο φετινό πρώτο δίμηνο του χρόνου τα "φέσια" στην αγορά άγγιξαν το ποσό των 62,3 δισ. δρχ., ενώ συνολικά οι επιχειρήσεις που κήρυξαν πτώχευση ή άρχισαν να δρομολογούν τις διαδικασίες του οριστικού κλεισίματος έφτασαν τον αριθμό των 507. Τα παραπάνω στοιχεία, που αποδεικνύουν το μέγεθος της κρίσης η οποία σαρώνει χρόνο με το χρόνο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έφερε στη δημοσιότητα χτες η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά στο δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη 1999:

  • Οι ακάλυπτες επιταγές έφτασαν τα 46,7 δισ. δρχ. σημειώνοντας αύξηση κατά 4,24%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 1998 που ανέρχονταν σε 44,8 δισ. δρχ.
  • Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στο ποσό 16 δισ. δρχ., έναντι 18,5 δισ. δρχ. το αντίστοιχο διάστημα του 1998, σημειώνοντας μείωση κατά 15,7%.
  • Οι επιχειρήσεις που άρχισαν να δρομολογούν τις διαδικασίες του οριστικού κλεισίματος υποβάλλοντας αίτηση πτώχευσης έφτασαν τον αριθμό των 394 έναντι 334 αντίστοιχα πέρυσι, εμφανίζοντας σημαντική αύξηση κατά 18%.
  • Οι επιχειρήσεις που κατέβασαν οριστικά ρολά κηρύσσοντας πτώχευση άγγιξαν τον αριθμό των 113 έναντι 181 αντίστοιχα πέρυσι.

Η αδιέξοδη κατάσταση στην οποία περιέρχονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έτσι όπως αυτή περιγράφεται από τα παραπάνω επίσημα στοιχεία, δεν είναι καθόλου άσχετη με τον αντιλαϊκό χαρακτήρα που διαπνέει την ασκούμενη από την κυβέρνηση οικονομική πολιτική σε κάθε επίπεδο. Ειδικά η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς και η "σφιχτή" πέρα από κάθε όριο εισοδηματική πολιτική που ασκείται όλα τα τελευταία χρόνια με την ανάλογη μείωση που προκαλεί στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, έχει άμεσες παρενέργειες στην αγορά και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αρκεί να θυμηθούμε ότι κατά την πρόσφατη χειμερινή περίοδο των εκπτώσεων οι καταστηματάρχες έκαναν λόγο για πτώση του τζίρου τους που έφτανε σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και 40%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο!

Μπροστά στην απελπιστική κατάσταση που ήδη βιώνουν, αλλά και ενόψει της δυσμενέστερης προοπτικής που προδιαγράφει για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη αυτές τις μέρες δεκαήμερο αγωνιστικών κινητοποιήσεων των επαγγελματοβιοτεχών και εμπόρων της Αττικής, που θα κορυφωθεί στις 23 του μήνα με αποκλεισμό του υπουργείου Ανάπτυξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ