Σάββατο 13 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγαλώνει το χάσμα εισοδημάτων και κόστους ζωής

Αποκαλυπτικά στοιχεία, από την Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα του Καταναλωτή

Η διογκούμενη κρίση της σχέσης εισοδήματος - κόστους ζωής που δείχνει να ανατρέπει οικογενειακούς προϋπολογισμούς και ταυτόχρονα η τάση για δραστική μείωση των ελέγχων στην αγορά τροφίμων, αποτελούν δυο βασικές επισημάνσεις που έγιναν χτες από την Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Καταναλωτή, που είναι τη Δευτέρα 15 Μάρτη.

Οπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ενωσης, Μ. Τσιφάκης,οι καταναλωτές διαπιστώνουν χρόνο με το χρόνο ότι οι "θυσίες" στις οποίες υποβάλλονται από τις κυβερνήσεις της χώρας είναι χωρίς αντίκρισμα. Οι μόνοι που ευημερούν είναι οι αριθμοί, ενώ το βιοτικό επίπεδο, κύρια των εργαζομένων και των συνταξιούχων, υποβαθμίζεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με συγκεκριμένα στοιχεία της Ενωσης Καταναλωτών Ελλάδας, μία τετραμελής οικογένεια, στην οποία εργάζονται και οι δύο γονείς και έχουν ιδιόκτητη κατοικία χρειάζεται για τα πάγια έξοδά της και μάλιστα πολύ συντηρητικά τουλάχιστον 446.000 δρχ. το μήνα.Την ίδια στιγμή, μια άλλη οικογένεια, τριμελής, που ζει στο ενοίκιο και εργάζεται μόνο ο πατέρας με εισόδημα της τάξης των 300.000 δρχ., χρειάζεται για τις πάγιες ανάγκες της 467.000 δρχ. το μήνα, σημειώνοντας ότι προκειμένου να εντεπεξέρχεται υοπχρεώνεται να συγκατοικεί με κάποιους από τους παππούδες, ο οποίος συνεισφέρει με τη σύνταξή του. Οσο για ένα ζευγάρι συνταξιούχων με σύνταξη 98.500 δρχ. το μήνα, που φιλοξενείται από το παιδί του, τα έξοδά του ανέρχονται σε 109.800 δρχ. μηνιαίως.

Παράλληλα, τόσο η Ενωση Καταναλωτών όσο και οι εκπρόσωποι της Ενωσης Χημικών Ελλάδας, του Συλλόγου Υπαλλήλων Γενικού Χημείου του Κράτους και της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας υπογραμμίζουν την ανεπάρκεια των ελέγχων για τη διασφάλιση της ποιότητας και της καταλληλότητας των τροφίμων που κυκλοφορούν στην αγορά, εξαιτίας της ανεπάρκειας προσωπικού και συντονισμού. Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, οιαστιατρικοί έλεγχοι, οι αστυκτηνιατρικοί, οι υγειονομικοί και οι δειγματοληψίες εμφανίζουν το 1989 μείωση μέχρι και 40%. Οι ίδιοι υπογραμμίζουν την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων και ενίσχυσης των υπαρχουσών υπηρεσιών. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, συμπληρώνουν, πρέπει να προσανατολιστεί και η ίδρυση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) διατηρώντας και ενισχύοντας τις ανεξάρτητες υπηρεσίες, προκειμένου ο έλεγχος να είναι αποτελεσματικός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ