Σάββατο 13 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες τιμές για καινούρια και παλιά φάρμακα

Μεταξύ των πρωτοκυκλοφορούντων φαρμάκων είναι και το γνωστό "βιάγκρα", για το οποίο ο ΕΟΦ συνιστά τη χρήση του μόνο με συνταγή γιατρού

Νέες τιμές με τη μέθοδο της αλλαγής συσκευασίας, περιεκτικότητας ή μορφής σε μια σειρά φάρμακα που κυκλοφορούν ήδη, καθώς και αυξήσεις σε εννέα νοσοκομειακά φάρμακα κατά του AIDS που παρουσιάστηκαν με τη μορφή... "ποινής" σε βάρος των νοσοκομείων για χρέη προς τις φαρμακοβιομηχανίες, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης. Μεταξύ των πρωτοκυκλοφορούντων φαρμάκων περιλαμβάνεται και το γνωστό "Viagra". Το φάρμακο - που θα εισάγεται από την "Pfizer Hellas" - θα κυκλοφορεί από τη Δευτέρα σε συσκευασίες των τεσσάρων και των οκτώ ταμπλετών, σε περιεκτικότητες των 25, των 50 και των 100 mg. Η τιμή του για τις συσκευασίες των τεσσάρων χαπιών θα είναι 10.365 δρχ., 12.696 και 15.229 για τις τρεις διαφορετικές περιεκτικότητες, ενώ περίπου διπλάσια είναι η τιμή για τις τρεις συσκευασίες των οκτώ χαπιών. Πάντως, πρέπει να επισημάνουμε ότι, όπως σημειώνουν και οι επιστήμονες, πρόκειται για ένα ακόμη φάρμακο, επομένως, για τη χρήση του πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ό,τι και για κάθε άλλο. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ) τονίζει ότι η χορήγησή του πρέπει να γίνεται μόνο με συνταγή γιατρού. Η λίστα με τις νέες τιμές φαρμάκων, που δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο, προβλέπει:

  • Αυξήσεις από 0,8% μέχρι 25% σε 38 φάρμακα λόγω "διόρθωσης" της προηγούμενης τιμής τους και στα ίδια πλαίσια μείωση σε άλλα 11.
  • Τιμές σε 678 νέα φάρμακα. Από αυτά τα 359 είναι πρωτότυπα (298 εισαγόμενα και μόλις 61 παραγόμενα) και τα υπόλοιπα αντίγραφα. Μέσα σ' αυτά τα 678 φάρμακα που χαρακτηρίζονται "νέα" περιλαμβάνονται και φάρμακα στα οποία όπως το συνηθίζουν οι βιομηχανίες έχει αλλαχτεί η συσκευασία, ή η περιεκτικότητα ή κυκλοφορούν σε νέα μορφή (π.χ., ένα σιρόπι βγαίνει και σε μορφή κάψουλας) προκειμένου να πάρουν νέα αυξημένη τιμή. 'Η ακόμη, μπορεί να μειωθεί η περιεκτικότητα και κατ' επέκταση και η τιμή. Η μείωση, όμως, δεν είναι αντίστοιχη της μείωσης της περιεκτικότητας.
  • Τιμές σε δεκαοχτώ νέα και εννέα παλιά φάρμακα κατά του AIDS που διακινούνται από τα νοσοκομεία. Στα εννιά κυκλοφορούντα ήδη επιβλήθηκε αύξηση της τιμής ανεβάζοντάς τη 5% πάνω από τη χαμηλότερη τιμή που επικρατεί στην Ευρώπη. Κι αυτό, όπως εξηγεί το υπουργείο Ανάπτυξης, γίνεται κατ' εξαίρεση της σχετικής αγορανομικής διάταξης λόγω των χρεών των νοσοκομείων προς τις φαρμακοβιομηχανίες. Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, η κυβέρνηση έχοντας από τη μια εξασφαλίσει τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών, από την άλλη "τιμωρεί" τα νοσοκομεία για τα χρέη που δημιουργεί η δική της πολιτική.
  • Μειώσεις τιμών σε 135 εισαγόμενα φάρμακα από 0,8% μέχρι 57% λόγω επανεξέτασης της τιμής τους στα πλαίσια της αγορανομικής διάταξης που προβλέπει επανεξέταση της τιμής τρία χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία τους. @Μειώσεις για 119 φάρμακα για τα οποία είχε αποφασιστεί η μείωση με την τελευταία ανακοστολόγηση αλλά επιβλήθηκε σταδιακά. Τέλος, μειώθηκε και η τιμή τριών φαρμάκων προκειμένου να μπουν στη λίστα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ