Πέμπτη 18 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΣΠΥΡΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Κόντρα στην προσπάθεια συσκότισης

- Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΕΕ, την Κυριακή, δόθηκε μεγάλη έμφαση στο θέμα του πλανόδιου εμπορίου. Πόσο σημαντικό είναι αυτό το θέμα σε σχέση με τα άλλα προβλήματα του κλάδου;

- Δυστυχώς για άλλη μια φορά η πλειοψηφία της ΕΣΕΕ προσπαθώντας να κρύψει τα κύρια προβλήματα που απασχολούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων - αναγάγει σε κύριο πρόβλημα το πλανόδιο εμπόριο και όταν λένε πλανόδιο εμπόριο, εννοούν τις λαϊκές αγορές και τις εμποροπανηγύρεις.

Εδώ γίνεται μια συνειδητή προσπάθεια συσκότισης, με την έννοια της όξυνσης επιμέρους μικρών αντιθέσεων που υπάρχουν με άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι αυτοί που ασχολούνται με τις λαϊκές αγορές. Είναι άνθρωποι που παλεύουν κι αυτοί, όπως και οι μικρές επιχειρήσεις, για το μεροκάματο. Κι αυτό ανάγεται από την πλειοψηφία της ΕΣΕΕ στο κυρίαρχο ζήτημα που απασχολεί τον κλάδο.

- Ποιο είναι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

- Το καυτό πρόβλημα είναι η οικονομία της αγοράς που είναι η οικονομία των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρεμπόρων. Τα προβλήματα δηλαδή που μαστίζουν σήμερα τις ΜΜΕ προέρχονται από την οικονομία της αγοράς, την ασύδοτη δηλαδή δράση των πολυεθνικών και των μεγάλων πολυκαταστημάτων.

- Ποια είναι η θέση της ΕΣΕΕ απέναντι σ' αυτά τα προβλήματα που δημιουργεί η ασυδοσία των μεγάλων επιχειρήσεων;

- Η μόνιμη τακτική της πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΕΣΕΕ, είναι να ανάγουν σε κάθε συνεδρίαση του ΔΣ σε κύριο πρόβλημα το "παραεμπόριο". Αυτό είναι σκόπιμο και συνειδητό. Η ΕΣΕΕ δηλαδή συνειδητά οδηγεί το συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου, από κίνημα για να διεκδικεί, να οργανώνει κινητοποιήσεις, να αγωνίζεται μαζί με άλλες κοινωνικές ομάδες, σε ένα όργανο γραφειοκρατικό, διαχείρισης των προγραμμάτων της ΕΕ και προπαγάνδισης αυτής της πολιτικής.

- Ποια είναι η θέση της "Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων" στα προβλήματα αυτά;

- Εμείς το λέμε ανοιχτά σε όλους τους συναδέλφους, τους καλούμε μέσα από τις αρχαιρεσίες των πρωτοβάθμιων σωματείων, των Εμπορικών Συλλόγων, να αλλάξουν τους συσχετισμούς υπέρ των συνεπών αγωνιστικών δυνάμεων, που εκφράζουν η ΔΗΚΕΒΕ και άλλοι συνάδελφοι που συμφωνούν με τις δικές μας απόψεις. Είναι ο μόνος δρόμος, η μόνη επιλογή.

- Οι βασικές κατευθύνσεις της αγωνιστικής γραμμής της ΑΣΕ, ποιες είναι;

- Είναι πρώτα απ' όλα να ξεσκεπάζουμε στους συναδέλφους και στο λαό τις αυταπάτες που καλλιεργούνται από την κυβέρνηση, τον κυβερνητικό συνδικαλισμό αλλά και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που επικύρωσαν και συμφωνούν με τις συμφωνίες του Μάαστριχτ και Αμστερνταμ, για τα δήθεν οφέλη για τις ΜΜΕ από την ένταξη στην ΟΝΕ και την παραπέρα ανάπτυξη στη χώρα μας της "ελεύθερης αγοράς".

Να δείχνουμε πειστικά στον κόσμο ότι οι μόνοι που ωφελούνται από τις διαδικασίες αυτές είναι οι πολυεθνικές, τα μεγάλα πολυκαταστήματα, το μεγάλο κεφάλαιο. Να παίρνουμε πρωτοβουλίες για συσπειρώσεις στον κλάδο πάνω στη βάση ενός αγωνιστικού, διεκδικητικού προγράμματος δράσης που να προωθεί την ενότητα και τα συμφέροντα των μικρεμπόρων.

Σ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ