Σάββατο 20 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΣΑΝ - ΡΕΝΟ
Κοντά στη συμφωνία

ΤΟΚΙΟ.-

Πολύ κοντά σε μια συμφωνία βρίσκονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες Nissan και Renault, όπως ανακοίνωσε, χτες, ο εκπρόσωπος της πρώτης, Μασουτάκα Σάιτο. Σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες, το Διοικητικό Συμβούλιο της Nissan, το οποίο ανέβαλε τη χτεσινή του συνεδρίαση για τις 27 Μάρτη, θα ανακοινώσει, τότε, οριστικά την απόφασή του, η οποία, κατά πάσα πιθανότητα, θα εγκρίνει την πώληση του 35% της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας στη γαλλική Renault.

Οπως εκτιμούν αναλυτές, η πώληση αυτή αγγίζει τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τη διοίκηση της ιαπωνικής εταιρίας, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας. Εντούτοις, τα τελευταία 5 χρόνια, εξαιτίας της έντασης του παγκόσμιου ανταγωνισμού, έχει μεγάλες απώλειες και οι προβλέψεις για το μέλλον είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες, καθώς υπολογίζεται ότι κατά το τρέχον έτος οι απώλειές της θα φτάσουν τα 30 δισεκατομμύρια γιεν, δηλαδή περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια, παρά τα σχέδιά της να μειώσει τα παραγόμενα μοντέλα της σε 5 αντί 25 που κυκλοφορούν, σήμερα, στην αγορά. Μετά την επισημοποίηση της πώλησης, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώθηκαν, ο διευθυντής της Nissan, Γιοσιφούμι Τσουτζί, θα υποβάλει την παραίτησή του, σε μια προσπάθεια να αναλάβει τις ευθύνες για την πτωτική πορεία της εταιρίας.

Την πώληση των μετοχών της εταιρίας αναμένεται να εγκρίνει και το ιαπωνικό Κοινοβούλιο, το οποίο, προς στιγμήν, εξέταζε το κατά πόσο μια τέτοια κίνηση δεν αντιβαίνει τους νόμους του κράτους. Η παρέμβαση της ιαπωνικής κυβέρνησης αφορά μόνο στον τομέα της κατασκευής μηχανών για ρουκέτες, που έχει αναλάβει η Nissan, και η ιαπωνική κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει ότι η τεχνολογία αυτή δε θα περάσει στα χέρια της Renault, της οποίας οι μετοχές ανήκουν κατά 44% στο γαλλικό κράτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ