Σάββατο 3 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ξεκίνησε το πρώτο πλοίο...

ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΗ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Η προοπτική εμφάνισης του ρωσικού στόλου στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και ειδικότερα στην Αδριατική, στην "περιοχή των συγκρούσεων" για να "εξετάσουν την κατάσταση", όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Ιγκόρ Σεργκένιεφ και παρά τις διαβεβαιώσεις της ρωσικής κυβέρνησης για τη "μη-ανάμειξή" του, έχει προκαλέσει, το λιγότερο, αναστάτωση στους κόλπους της Συμμαχίας και όχι μόνο.

Ο προχτεσινές δηλώσεις του Σεργκένιεφ επιβεβαιώθηκαν με την αναχώρηση, χτες το πρωί, από το λιμάνι της Σεβαστούπολης του πρώτου από τα εφτά συνολικά ρωσικά πολεμικά σκάφη που θα καταπλεύσουν στη Μεσόγειο. Πρόκειται για το πλοίο ηλεκτρονικής παρακολούθησης "Λίμαν", όπως μετέδωσαν επίσημες ρωσικές πηγές, το οποίο θα διέλθει από τα στενά του Βοσπόρου και θα καταπλεύσει στην Αδριατική, κοντά στις γιουγκοσλαβικές ακτές, όπου βρίσκονται τα αμερικανικά πολεμικά σκάφη που εκτοξεύουν πυραύλους "Τόμαχοκ" και "Κρουζ" κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ενώ τα υπόλοιπα - σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα - που ετοιμάζονται να αποπλεύσουν εντός των επόμενων ημερών και πάλι από το λιμάνι της Σεβαστούπολης είναι το καταδρομικό "Ναύαρχος Γκολόβκο", το πλοίο ανθυποβρυχιακού πολέμου "Κερτς" και το πλοίο παρακολούθησης "Σμέτλιβι". Αν και διάφοροι αναλυτές και παρατηρητές υποστηρίζουν ότι η ρωσική αυτή κίνηση δεν είναι τίποτα άλλο από το να δηλώσουν την παρουσία τους και να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους...

Προειδοποιήσεις Κλαρκ και τουρκικές ανησυχίες

...άλλοι φοβούνται μια "ηλεκτρονική" συνεργασία με τα ραντάρ του γιουγκοσλαβικού στρατού, όσον αφορά την αντιπυραυλική άμυνά τους, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα στους ΝΑΤΟικούς, ή ακόμα και μια "αντιπαράθεση από λάθος". Ολα αυτά τα ενδεχόμενα έκαναν τον επικεφαλής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγό Ουέσλεϊ Κλαρκ,να νιώσει την ανάγκη να προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι η ναυτική δύναμη, την οποία ετοιμάζεται (;) να αποστείλει στην Αδριατική δεν πρέπει να επέμβει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

"Πρόκειται πρώτα απ' όλα για διπλωματικό πρόβλημα. Αλλά δεν πρέπει να επέμβουν στις επιχειρήσεις μας σε καμία περίπτωση", δήλωσε ο Κλαρκ σε συνέντευξή του, που μεταδόθηκε χτες από το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. "Ο μόνος τρόπος για να εξαναγκαστούν οι Σέρβοι να θέσουν τέλος στην καταπίεση των αμάχων είναι να καταστραφεί η πολεμική ικανότητα της Σερβίας", συνέχισε ο στρατηγός Κλαρκ και δηλώνει κατηγορηματικά ότι "για να σταματήσουμε τον Μιλόσεβιτς, πρέπει να χτυπήσουμε τη στρατιωτική ισχύ που χρησιμοποιεί για την εθνική αποκάθαρση... ωστόσο, γνωρίζουμε ότι καμιά σφαγή δεν μπορεί να αποτραπεί μόνο με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς", φέρνοντας και τις χερσαίες επιχειρήσεις στο επίκεντρο, αλλά υπογραμμίζοντας ότι οι κυβερνήσεις των χωρών του ΝΑΤΟ είναι αρμόδιες να αποφασίσουν για ενδεχόμενη χερσαία επιχείρηση.

Ωστόσο, η ρωσική κίνηση έφερε ακόμα έναν παίκτη στο προσκήνιο, που μέχρι στιγμής είχε κρατήσει χαμηλούς τόνους, την Τουρκία. "Η αποστολή ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Αδριατική, σ' αυτήν τη φάση, θα ενισχύσει, βεβαίως, το σερβικό ηθικό... Πιστεύω ότι η σύγκρουση θα κλιμακωθεί. Ανησυχώ γι' αυτό", δήλωσε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, υποδηλώνοντας την αύξηση της έντασης. Στο παιχνίδι και η πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, η οποία δήλωσε χτες, κατά τη διάρκεια κομματικής συγκέντρωσης ενόψει των τουρκικών εκλογών, ότι η κυβέρνηση της Αγκυρας πρέπει να εμποδίσει το διάπλου ενός ρωσικού κατασκοπευτικού πλοίου από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων για να παρατηρεί τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, ενώ τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να τηρήσει σκληρή γραμμή κατά της ρωσικής επίδειξης αλληλεγγύης προς το Βελιγράδι. "Αυτά τα πλοία δεν πρόκειται να βοηθήσουν τους μουσουλμάνους αδελφούς μας στο Κόσσοβο. Ζητώ από τον Ετσεβίτ... να μην τους επιτρέψει να περάσουν", δήλωσε η Τσιλέρ.

Ομως, πώς μπορεί ο Ετσεβίτ να απαγορεύσει το διάπλου, όταν, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ, τα στενά του Βοσπόρου είναι διεθνής θαλάσσια οδός και μπορούν να τα διαπλεύσουν τα πλοία όλων των χωρών σε περίοδο ειρήνης ή πολέμου, εκτός εάν η Τουρκία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη συγκεκριμένη χώρα, τα πλοία της οποίας θέλουν να περάσουν από τα Στενά, δεν το διευκρίνισε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα αυξάνει τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας (2023-08-18 00:00:00.0)
«Υπάρχει απειλή» δηλώνει το Κρεμλίνο μετά το νέο χτύπημα στη Μόσχα (2023-08-02 00:00:00.0)
Ενεργοποίησε τη Συνθήκη του Μοντρέ για τα Στενά (2022-03-01 00:00:00.0)
Εντονη αντίδραση για διέλευση ρωσικού πλοίου από το Βόσπορο (2015-12-08 00:00:00.0)
Ερωτηματικά για τα ρωσικά πλοία (1999-04-15 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικό ΤσιρΑΚΗ (1999-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ