Τρίτη 1 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενεργοποίησε τη Συνθήκη του Μοντρέ για τα Στενά

Την ενεργοποίηση της Συνθήκης του Μοντρέ, που αφορά τη διέλευση των Στενών του Βοσπόρου από πολεμικά πλοία, ανακοίνωσε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, δηλώνοντας ότι «στο περιβάλλον σύγκρουσης ειδοποιήσαμε όλες τις παράκτιες και μη παράκτιες χώρες να μην κάνουν διέλευση των πολεμικών τους πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει οποιοδήποτε αίτημα. Εφαρμόζουμε τις διατάξεις της Συνθήκης του Μοντρέ».

Προηγουμένως, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επανέλαβε ότι η ρωσική επίθεση είναι «απαράδεκτη» και είπε ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει τη Συνθήκη του Μοντρέ για «να αποτρέψει κλιμάκωση της κρίσης». Ξεκαθάρισε βέβαια ότι «φυσικά, η απόφαση δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά δεν θα παραμελήσουμε τις περιφερειακές και παγκόσμιες ισορροπίες», συνεχίζοντας: «Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα ξεπεράσουμε με ασφάλεια την κρίση στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, όπως όλες οι πρόσφατες προκλήσεις στη χώρα μας». Για να καταλήξει: «Συνεχίζουμε να εκφράζουμε την άποψη της χώρας μας για το θέμα σε κάθε πλατφόρμα, ειδικά στο ΝΑΤΟ».

Σημειωτέον, η Ρωσία, που είναι παρευξείνια χώρα, λέγεται ότι έχει ήδη μέσα στη Μαύρη Θάλασσα τα πολεμικά πλοία που έχει ανάγκη, γεγονός που φαίνεται να ενισχύεται από την αναφορά του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι από την αρχή της ρωσικής εισβολής δεν έχει γίνει οποιοδήποτε αίτημα εισόδου από τα Στενά.

Να σημειωθεί πως ο υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Ολ. Ρεζνίκοφ, ενώ ο σύμβουλος του Ερντογάν, Ι. Καλίν, συνομίλησε με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζ. Σάλιβαν.

Χαρακτηριστικές της προσπάθειας της Αγκυρας να αξιοποιήσει τις εξελίξεις για να αναβαθμίσει τον δικό της ρόλο στα γεωπολιτικά παζάρια είναι και οι δηλώσεις του Ακάρ στο περιθώριο της πρόσφατης συνάντησής του με τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ, όπου συνδέοντας το «στάτους κβο στη Μαύρη Θάλασσα» με την εφαρμογή της Σύμβασης του Μοντρέ, σημείωσε: «Υπάρχει μια ισορροπία, σταθερότητα και ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα χάρη σε αυτό το στάτους κβο», που «είναι ζωτικής σημασίας», και πρόσθεσε: «Εμείς στηρίζουμε την επίλυση της έντασης στην περιοχή με μια ισορροπημένη προσέγγιση και κοινή λογική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ