Τρίτη 1 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επεκτείνονται οι αθλητικές κυρώσεις

Εκτός ποδοσφαιρικών διοργανώσεων έθεσαν τις ρωσικές ομάδες η FIFA και η UEFA

Επεκτείνονται οι αθλητικές κυρώσεις σε βάρος ρωσικών ομάδων και μονοπωλιακών ομίλων - χορηγών, στο πλαίσιο της όξυνσης των ανταγωνισμών και εν μέσω της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής και της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Χτες η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) και η αντίστοιχη Ευρωπαϊκή (UEFA) αποφάσισαν από κοινού να αποβάλουν τις ρωσικές ομάδες - και σε επίπεδο Εθνικών και συλλόγων - από όλες τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις μέχρι νεοτέρας. Με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση, η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ρωσίας μένει εκτός διεκδίκησης πρόκρισης στο Μουντιάλ 2022 του Κατάρ, καθώς αποβάλλεται από τη διαδικασία των μπαράζ, όπου επρόκειτο να συμμετάσχει (στα τέλη Μάρτη), με την αντίπαλό της, Πολωνία, να παίρνει τον αγώνα στα χαρτιά. Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Πολωνία όσο και οι Τσεχία και Σουηδία, που αποτελούσαν τους πιθανούς αντιπάλους της Ρωσίας στον 2ο γύρο των μπαράζ, είχαν δηλώσει τις προηγούμενες μέρες ότι δεν επρόκειτο να αγωνιστούν με τη Ρωσία, σε οποιαδήποτε έδρα.

Παράλληλα η UEFA απέβαλε τη Σπαρτάκ Μόσχας από το Europa League, με την αντίπαλό της στη φάση των «16», Λειψία, να παίρνει την πρόκριση άνευ αγώνα. Αποβλήθηκε επίσης η Εθνική γυναικών της Ρωσίας από το επερχόμενο Euro.

Επιπλέον, η UEFA ανακοίνωσε τη λύση της χορηγικής συνεργασίας με τη ρωσική πολυεθνική «Gazprom», που αποτελούσε βασικό χορηγό των διοργανώσεών της. Εξαιτίας της συγκεκριμένης συνεργασίας η UEFA είχε επικριθεί (π.χ. από τη FIFA) για την αργοπορία της να προβεί σε αποφάσεις για κυρώσεις σε βάρος ρωσικών ομάδων.

Αντίστοιχα, η Euroleague ανακοίνωσε την προσωρινή αποβολή για έναν μήνα των τριών ρωσικών ομάδων της διοργάνωσης (ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Ούνιξ Καζάν), μέχρι να βρεθεί λύση. Οι τελευταίες είχαν βρεθεί στο στόχαστρο από μια σειρά ομάδες άλλων χωρών της διοργάνωσης, οι οποίες αρνούνταν να αγωνιστούν μαζί τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ