Τρίτη 1 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση για την προστασία και τον ασφαλή επαναπατρισμό των ναυτικών στην Οδησσό

Ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με θέμα «Μέτρα για την προστασία και τον ασφαλή επαναπατρισμό των ναυτικών του φορτηγού πλοίου "Maran Astronomer" και όλων των ναυτεργατών στην εμπόλεμη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας» κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Δελής, Μαρία Κομνηνάκα, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Παπαναστάσης και Μανώλης Συντυχάκης.

Στην Ερώτηση σημειώνεται: «Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται η ασφάλεια και η ζωή δεκάδων ναυτεργατών, που αποτελούν μέλη πληρωμάτων πλοίων τα οποία βρίσκονται στη γραμμή του πυρός που έχουν ανάψει οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, σημειώνουμε ότι πρόκειται για το φορτηγό πλοίο "Maran Astronomer" ΝΠ 12097 της ναυτιλιακής εταιρείας "Maran Dry", με 20μελές πλήρωμα, εκ των οποίων οι 6 είναι Ελληνες και βρίσκεται στο λιμάνι Yuzhny στην περιοχή της Οδησσού.

Επιπλέον, στη θαλάσσια περιοχή της βόρειας Μαύρης Θάλασσας (λιμένες, αγκυροβόλια και χωρικά ύδατα Ρωσίας και Ουκρανίας) βρίσκονται 8 πλοία υπό ελληνική σημαία με 61 Ελληνες ναυτικούς, ενώ στη νότια Μαύρη Θάλασσα βρίσκονται 5 πλοία υπό ελληνική σημαία με 39 Ελληνες ναυτικούς.

Ωστόσο, το υπουργείο εξέδωσε non paper για να ενημερώσει κυρίως πως "η Μεικτή Στρατιωτική Επιτροπή του Lloyd's Market Association (LMA) κατέταξε τα ρωσικά και ουκρανικά ύδατα της Μαύρης και Αζοφικής Θάλασσας στον κατάλογο περιοχών αυξημένων στρατιωτικών, πειρατείας, τρομοκρατίας και συναφών κινδύνων" και ως εκ τούτου "με βάση την ανωτέρω ανακοίνωση της LMA, αλλάζουν οι όροι και οι προϋποθέσεις ασφάλισης των πλοίων κατά κινδύνων πολέμου που βρίσκονται στην υπόψη περιοχή και θα αποτελούν αντικείμενο ειδικής διαπραγμάτευσης μεταξύ πλοιοκτητών και ασφαλιστών. Η ανακοίνωση δεν επηρεάζει τους όρους ναυτολόγησης ναυτικών". Δηλαδή, οι ναυτεργάτες μένουν πλήρως απροστάτευτοι και ανασφάλιστοι μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο στην περιοχή, καθώς για την κυβέρνηση τα συμφέροντα των εφοπλιστών είναι αυτά που προέχει να προστατευτούν.

Εξαιτίας αυτών των εξελίξεων επιβάλλεται η άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, των εμπλεκομένων υπουργείων και υπηρεσιών για τον άμεσο απεγκλωβισμό των πλοίων, τη διασφάλιση της προστασίας της ανθρώπινης ζωής των ναυτεργατών και τον άμεσο επαναπατρισμό τους. Οι ναυτεργάτες να μην πληρώσουν για άλλη μια φορά πολύ ακριβά, ακόμα και με τη ζωή τους, τα ταξίδια σε εμπόλεμες ζώνες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

- Να εξασφαλιστεί η προστασία της ασφάλειας, της υγείας και της ζωής των ναυτεργατών.

- Να πραγματοποιηθεί άμεσα και με ασφάλεια ο επαναπατρισμός τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ