Τρίτη 1 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Αποπέμφθηκε ο υπουργός Αμυνας

Αρνήθηκε να χαρακτηρίσει «πόλεμο» την εισβολή στην Ουκρανία

Σε μία ακόμα από τις πολλαπλές προεκτάσεις της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, στην επιφάνεια βγαίνουν ακόμα πιο έντονα οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι ενδοαστικές αντιθέσεις και στα Βαλκάνια.

Σε άμεση σύνδεση με τα παραπάνω, στη Βουλγαρία, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης συνασπισμού, αποπέμφθηκε χτες ο υπουργός Αμυνας, Στ. Γιάνεφ.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Γιάνεφ δήλωσε ότι «δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπέρασμα για το αν η στρατιωτική επιχείρηση είναι περιορισμένη ή αν η κατάσταση στην Ουκρανία είναι πόλεμος (...) Αυτό που βλέπουμε είναι η απόδειξη ότι, τελικά, οι προσπάθειες για διάλογο και διπλωματία δεν παράγουν πάντα αποτέλεσμα (...) Ο Πούτιν αποφεύγει προσεκτικά τη χρήση της λέξης "πόλεμος". Αυτή η λέξη χρησιμοποιείται αρκετά επιπόλαια».

Αντιδρώντας στις δηλώσεις Γιάνεφ, ο πρωθυπουργός, Κ. Πετκόφ, σχολίασε ότι «το συμφέρον της Βουλγαρίας δεν βρίσκεται στο να σκύβουμε τα κεφάλια μας», αλλά «η μεγαλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια της χώρας έγκειται στο να είναι ενωμένη με τους εταίρους της στην ΕΕ».

Ισχυρίστηκε δε ότι οι επικεφαλής όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό συμφωνούν για την απομάκρυνση Γιάνεφ από την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι στον συνασπισμό συμμετέχουν το νεοσύστατο κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (PP), το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP), το κόμμα «Υπάρχει τέτοιος λαός» (ΙΤΝ) και το πολυκομματικό σχήμα Δημοκρατική Βουλγαρία (DB).

Ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Μίτσεφ (από το ΡΡ), είπε ότι η χώρα δεν θα προσπαθεί πλέον να τηρεί «μια πιο ισορροπημένη» θέση - όπως έκανε για χρόνια - μεταξύ Δύσης και Ρωσίας και ότι «το συμφέρον της Βουλγαρίας είναι με τη Δύση (...) Ο κίνδυνος δημιουργείται από το ότι είμαστε ενεργειακά εξαρτημένοι από τη Ρωσία. Αυτό οφείλεται σε κοντόφθαλμες πολιτικές και ιστορικές συνθήκες (...) Διαθέτουμε αποθέματα που θα μας επιτρέψουν να δώσουμε αποζημιώσεις για ελλείψεις και να βρεθούν κατάλληλες εναλλακτικές».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Βουλής (προερχόμενος από το BSP) Κρ. Βιγκένιν δήλωσε ότι «ενώ διεξάγεται πόλεμος 200 χλμ. από τα σύνορα της Βουλγαρίας, ένα αίτημα παραίτησης του υπουργού Αμυνας είναι κάτι σημαντικά ακατάλληλο, κατά τη γνώμη μου».

Ακόμα, η «Sofia Globe» μετέδωσε και (ανώνυμο) σχόλιο εκπροσώπου του ITN ότι «αν και εγώ δεν συμφωνώ με την ορολογία του (πρώην) υπουργού Αμυνας, στην κυβέρνηση δεν επεξεργαστήκαμε κοινή θέση».

Σημειωτέον, πριν από τη ρωσική εισβολή, η βουλγαρική Βουλή ενέκρινε ψήφισμα καταδίκης της απόφασης της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις «Λαϊκές Δημοκρατίες» σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, αλλά μόνο με τις ψήφους των 3 από τα 4 κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Το BSP εξέδωσε ανακοίνωση χωριστά αναφέροντας ότι η αναγνώριση «μπορεί να εκληφθεί ως παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», ότι «η σύγκρουση στην περιοχή μπαίνει σε μια νέα, απρόβλεπτη φάση» και εξέφρασε την προσδοκία «όλες οι χώρες να απέχουν από τη στρατιωτική κλιμάκωση».

Νέος υπουργός Αμυνας αναμενόταν να διοριστεί ο Τοντόρ Ταγκάρεφ, προερχόμενος από το κόμμα του Πετκόφ, που είχε υπηρετήσει σε ερευνητικά κέντρα του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ