Τρίτη 1 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Ξεκίνησε χτες η ειδική Σύνοδος

Ξεκίνησε χτες η ειδική Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης (ΓΣ) του ΟΗΕ, η οποία συγκλήθηκε σε μια προσπάθεια της Δύσης και των συμμάχων της να υπάρξει καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, «προσπερνώντας» το βέτο που χρησιμοποίησε η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του Οργανισμού, μπλοκάροντας σχετικό ψήφισμα. Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του ΣΑ υπήρχαν επίσης τρεις αποχές (Κίνα, Ινδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

Η ειδική ΓΣ του ΟΗΕ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί αύριο, με ψηφοφορία πάνω σε σχέδιο ψηφίσματος που υπέβαλαν οι ΗΠΑ και η Αλβανία. Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, το ψήφισμα τιτλοφορείται «Η ένοπλη, απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» και «καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο» τη ρωσική επίθεση.

Σημειώνεται ότι στη ΓΣ του ΟΗΕ κανένα μέλος δεν έχει δικαίωμα βέτο, ωστόσο η όποια απόφαση έχει μη δεσμευτικό χαρακτήρα.

Λίγο πριν από προγραμματισμένη του συνέντευξη, ο Ρώσος πρεσβευτής Β. Νεμπέζνια πληροφορήθηκε ότι 12 μέλη της διπλωματικής αποστολής της χώρας του στον ΟΗΕ έλαβαν ειδοποίηση να φύγουν από τις ΗΠΑ έως τις 7 Μάρτη. «Αυτή είναι μια κακή είδηση», σχολίασε, ενώ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ν. Πράις, είπε ότι δεν έχει σαφείς πληροφορίες για το αν στους 12 περιλαμβάνεται και ο Νεμπέζνια.

Στο μεταξύ, χτες αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδας) αναμενόταν να ξεκινήσει και νέα συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ, με θέμα την «ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία», έπειτα από αίτημα της Γαλλίας.

Νέες κατηγορίες κατά του ΝΑΤΟ από την Κίνα

«Οταν το ΝΑΤΟ προχώρησε σε 5 γύρους επέκτασης στα ανατολικά, θα έπρεπε να αξιολογηθούν και να γίνουν σεβαστά τα νόμιμα αιτήματα της Ρωσίας», απάντησε χτες ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γ. Γουενμπίν, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Πούτιν και άλλων περί πυρηνικών.

«Θέλω να τονίσω πάλι ότι σχετικά με την ασφάλεια στην Ευρώπη, πρέπει να αξιολογούνται οι νόμιμες ανησυχίες όλων των χωρών στην ασφάλεια», τόνισε και επανέλαβε ότι «όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να επιδείξουν εγκράτεια και να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ