Τετάρτη 7 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1999
Ανησυχία από την αντίστροφη μέτρηση των εσόδων

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ανησυχεί και προχωρά στη λήψη σπασμωδικών μέτρων

Την κατηφόρα άρχισαν να παίρνουν τα έσοδα του προϋπολογισμού ιδιαίτερα στον τομέα των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης), γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, φοβούμενη αποκλίσεις από το στόχο που έχει τεθεί με το φετινό προϋπολογισμό, έχει προβεί τις τελευταίες μέρες σε σειρά κινήσεων,υπό το πρίσμα των παραπάνω εξελίξεων.

Στα πλαίσια αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς:

  • Eχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να ερευνήσουν ποιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχουν προβεί σε απόδοση προς το δημόσιο παρακρατούμενων φόρων και τελών, όπως και επιρριπτόμενων φόρων (ΦΜΥ, χαρτόσημο, ΦΠΑ κλπ.).
  • Zήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να διερευνηθεί ποιοι εκμεταλλευτές ταξί δεν έχουν προβεί σε απόδοση του ΦΠΑ έτους 1998 και προηγούμενων ετών, αφού προηγηθεί η διασταύρωση των στοιχείων που υπάρχουν στη ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματος του εκμεταλλευτή του αυτοκινήτου, καθώς και στη ΔΟΥ που είναι αρμόδια για τη βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.

Στο ίδιο πνεύμα ο υφυπουργός Οικονομικών ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες να διατυπώσουν τις αναγκαίες προτάσεις προκειμένου να αποκλειστούν τα φαινόμενα της μη καταβολής οφειλόμενων ποσών ΦΠΑ προηγούμενων ετών.

Εξάλλου, θορυβημένη από τη χαμηλή πορεία των τελωνειακών εσόδων και λόγω των πρόσφατων μειώσεων των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών απέστειλε τις προηγούμενες μέρες στα 119 τελωνεία της χώρας τους μηνιαίους στόχους εσόδων για ολόκληρο το έτος.Πρόκειται για κίνηση καθαρά εκβιαστικού χαρακτήρα με την οποία η καθ' ύλην αρμόδια πολιτική ηγεσία επιχειρεί να θέσει τους τελωνειακούς υπαλλήλους υπεύθυνους μιας κατάστασης για την οποία ουσιαστικά δεν ευθύνονται. Το εκβιαστικό πνεύμα της παραπάνω κίνησης διαφαίνεται άλλωστε και στην επιστολή που απέστειλε ο υφυπουργός Οικονομικών στους προϊσταμένους των τελωνείων και στην οποία τονίζεται ότι "στην περίπτωση που παρατηρηθούν αποκλίσεις θετικές ή αρνητικές από το στόχο που έχει τεθεί, θα πρέπει - αφού αιτιολογηθούν ανάλογα - να γνωστοποιηθούν άμεσα τόσο στο γραφείο του όσο και στη διεύθυνση Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης".Στην ίδια επιστολή τονίζεται ακόμη "η αναγκαιότητα να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα τόσο για την είσπραξη των βεβαιωμένων ποσών όσο και για την πάταξη νοσηρών φαινομένων όπως η φοροαποφυγή και η δασμοφοροδιαφυγή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ