Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δεν υπάρχει καλύτερος έπαινος για το "μαθητή" από τον έπαινο των "δασκάλων" του. Ο νέος ιστορικός της Τέχνης Δημήτρης Παυλόπουλος απέσπασε για το τρίτο βιβλίο του "Ζητήματα νεοελληνικής γλυπτικής",τον έπαινο τριών διακεκριμένων "δασκάλων", των καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρύσανθου Χρήστου και Νίκου Ζία,του τεχνοκριτικού Στέλιου Λυδάκη και του γλύπτη Κώστα Περάκη.

Ο Δ. Παυλόπουλος με τη σεμνή του έκδοση (δική του) συμβάλλει ουσιαστικά στη μελέτη της νεοελληνικής τέχνης, καθώς "με συστηματικό και ολοκληρωμένο τρόπο θέτει αναπάντητα ακόμα προβλήματα" και ρίχνει φως στη νεοελληνική γλυπτική, στις σχέσεις της με την αρχαιοελληνική και την ευρωπαϊκή, στο θέμα "ελληνικότητα", και στα εργαστήρια των μαρμαρογλυπτών από το 19ο αιώνα, τα οποία ήταν "και χώροι διδασκαλίας, έκθεσης και πώλησης των έργων τους", όπως επισήμανε ο Χρ. Χρήστου.

Ο Ν. Ζίας θεωρεί τον Δ. Παυλόπουλο "αυθεντικό ιστορικό της Τέχνης, αφοσιωμένο μελετητή", γι' αυτό "ό,τι διαβάσεις στα βιβλία του είναι σωστό και οι πληροφορίες του ακριβείς". Το βιβλίο με πλουσιότατη βιβλιογραφία, τεκμηριωμένα στοιχεία, με αγάπη για τη γλυπτική, κάνει μια μεθοδική και διαυγή προσέγγιση της νεοελληνικής τέχνης.

"Παθιασμένο ερευνητή της αλήθειας και όσων έχουν γραφεί για τη νεοελληνική τέχνη", θεωρεί τον συγγραφέα ο Στ. Λυδάκης, ενώ ο Κ. Περάκης, ο οποίος διέθεσε στο μελετητή το Αρχείο της οικογένειάς του - οικογένεια μαρμαρογλυπτών από το 19ο αιώνα - (για το Αρχείο Περάκη επίμετρο έγραψε ο Νίκος Λογοθέτης), πιστεύει ότι "η προβολή του καλλιτεχνικού παρελθόντος και με άλλα αρχεία θα δώσει πιο αισιόδοξη ματιά στο μέλλον".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ