Πέμπτη 6 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ωράριο - "λάστιχο" θέλουν οι τραπεζίτες

Να απορριφθούν οι προτάσεις της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και να συγκληθεί το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, ζητάνε η ΕΣΑΚ και άλλες παρατάξεις

H εμμονή των τραπεζιτών να παρατείνουν το ωράριο λειτουργίας των τραπεζών και να κάνουν "λάστιχο" το ωράριο εργασίας, με δόλωμα ένα ψευδεπίγραφο 35ωρο, επιβεβαιώθηκε και χτες στη νέα συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των τραπεζιτών με αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η επιμονή αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και η ΕΣΑΚ Τραπεζών μαζί με τις άλλες παρατάξεις - πλην ΠΑΣΚΕ και Πουλαρίκα - έστειλαν χτες το πρωί κοινή επιστολή στον πρόεδρο της ΟΤΟΕ ζητώντας να απορριφθούν οι προτάσεις των τραπεζιτών και να συγκληθεί άμεσα το Γενικό Συμβούλιο.

Παρά τις αντιδράσεις, η "πράσινη" πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ εμφανίζεται να αποδέχεται την πιλοτική εφαρμογή για 8 μήνες του κατ' όνομα 35ωρου, θέτοντας σαν "όρο" γι' αυτό, να υπάρχει... σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου που θα παρατείνεται το ωράριό του.

Προκλητικές χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της, η ΕΣΑΚ Τραπεζών,τις αξιώσεις των εργοδοτών που "τα θέλουν όλα".

Σημειώνει ότι οι εργοδότες ζητούν να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι τη "δύσκολη" οικονομική θέση των τραπεζών και το μονόδρομο της ΟΝΕ δίνοντας αυξήσεις 5% για δυο χρόνια και σε 4 - 5 δόσεις. Επίσης - συνεχίζει - ζητάνε να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, του ωραρίου, τη μερική απασχόληση, να δουλεύουν με βάρδιες μέχρι τις 5 - 5.30μμ και συναλλαγές μέχρι τις 4.30 το απόγευμα.

Επισημαίνει ότι η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στην ΟΤΟΕ όχι μόνο δεν απορρίπτει τις απαράδεκτες προτάσεις, αλλά συνεχίζει να συνδιαλέγεται και να παζαρεύει δικαιώματα και κατακτήσεις.

Η παράταξη καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν και να απαιτήσουν από τα ΔΣ των Συλλόγων να συνεδριάσουν, να καταγγείλουν τα σχέδια της εργοδοσίας και να απαιτήσουν από το ΓΣ της ΟΤΟΕ να τα απορρίψει. Τέλος, προτείνει τη διεκδίκηση μονοετούς σύμβασης με πρώτο μισθό 250.000 δρχ., εργασία 8πμ - 3μμ από Δευτέρα ως Παρασκευή και να σταματήσει η αυθαιρεσία των τραπεζών που παρατείνουν το ωράριο μέχρι το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ