Πέμπτη 6 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκ βαθέων ... μπροστά στο θάνατο

Μια ουσιαστική εκδήλωση τιμής και μνήμης της αλησμόνητης Αλίκης Βουγιουκλάκη από πνευματικούς ανθρώπους και καλλιτέχνες ήταν η χτεσινή παρουσίαση, από τις εκδόσεις Καστανιώτη,του βιβλίου του Στέλιου Πουλάκη "Αλίκη - Εξομολογήσεις εκ βαθέων λίγο πριν φύγει",στην κατάμεστη αίθουσα της "Στοάς του Βιβλίου". Πρόκειται για ένα βιβλίο που "φωτίζει" την ανθρώπινη διάσταση της Α. Βουγιουκλάκη, διάσταση που, λόγω της δουλιάς της, "μυθοποιήθηκε", αλλοιώθηκε, ακόμα και κατηγορήθηκε επιπόλαια, με κριτήριο στιγμιαία επιφαινόμενα και "παραμύθια" που "έπλαθαν" ορισμένα ΜΜΕ για να "πουλούν".

Ο συγγραφέας, που γνώριζε την ηθοποιό από το 1958, ζώντας κοντά της, στο Ιατρικό Κέντρο, το τελευταίο μαρτυρικό στάδιο της αρρώστιας της, ζώντας τη λεβεντιά και την αξιοπρέπειά της απέναντι στο θάνατο, άκουσε τους απολογισμούς και τις εξομολογήσεις της. "Γνώρισε" βαθύτερα κάποιες ανθρώπινες πτυχές της και τις κατέγραψε, "έντιμα και τρυφερά", όπως είπε ο Κώστας Γεωργουσόπουλος,μιλώντας για το βιβλίο. Ο Κ. Γεωργουσόπουλος, που υπήρξε πολύ αυστηρός, κάποτε και σκληρός, κριτής της δουλιάς της, υπογράμμισε μερικές άγνωστες σε πολλούς αλήθειες. Οτι η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν η πρώτη από τους θεατρικούς εργοδότες που αναγνώρισε, σεβάστηκε και εφάρμοσε απαρέγκλιτα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο θέατρο και τηρούσε απολύτως τις συμφωνίες της. Οτι οι ηθοποιοί που δούλευαν μαζί της έπαιρναν τα λεφτά τους "σα να δούλευαν σε τράπεζα", όπως έλεγαν. Για τις ανθρώπινες και καλλιτεχνικές διαστάσεις της Α. Βουγιουκλάκη και για το βιβλίο μίλησαν χτες ο αδελφός της Τάκης Βουγιουκλάκης και οι Γιώργος Λεβεντογιάννης, Γιώργος Φαλτάιτς, Λάκης Μιχαηλίδης και ο συγγραφέας.

Καιρός είναι, λοιπόν, με αφορμή αυτό το βιβλίο και χωρίς φόβο και πάθος, να μαθευτούν κι άλλες λεβεντιές της. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη, πρόθυμα και αφανώς, βοηθούσε όποιον ομότεχνό της είχε ανάγκη. Και το κυριότερο, παρότι "θύμα" και εκείνη του εμφυλίου, κάθε άλλο παρά από αντικομμουνισμό διακατεχόταν. Ηταν εκείνη που μετά την εξορία τους στη Μακρόνησο συνεργάστηκε με τον Κατράκη και τον Καρούσο.Εκείνη, στην πρώτη, μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης δέχτηκε να είναι στην πρώτη γραμμή.Εκείνη, πρώτη από όλους τους επώνυμους ηθοποιούς, έβαλε την υπογραφή της σε διακήρυξη του ΚΚΕ για να φύγουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ από την Ελλάδα.Ηταν εκείνη, που δύο φορές με απερίφραστες δηλώσεις της καταδίκασε κυβερνητικές διώξεις κατά του "Ρ" και χωρίς να ζητά την παραμικρή "ανταπόδοση" της εφημερίδας μας και όποτε της ζητιόταν ενίσχυε οικονομικά το ΚΚΕ.

  • Σημειώνουμε ότι προχτές το βράδυ ο οίκος Καστανιώτη (Ζαλόγγου 11) έπεσε θύμα διαρρηκτών, οι οποίοι ψάχνοντας για χρήματα προκάλεσαν αρκετές καταστροφές.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βιογραφική «κιβωτός» θεατρίνων (2007-01-26 00:00:00.0)
«Η άνοιξη είναι... μπροστά μας» (2004-02-06 00:00:00.0)
«Μεταποίησε τον τρόμο σε ρυθμό» (2002-02-01 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις τέχνης (2001-03-10 00:00:00.0)
Τιμητική βραδιά (2000-02-06 00:00:00.0)
Σαρκοβόρο "ενδιαφέρον" (1996-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ