Κυριακή 9 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Αντιπολεμικό συνέδριο των Ελλήνων μεταναστών

Πραγματοποιήθηκε το 14ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων

Εν μέσω της ιμπεριαλιστικής επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία το 14ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας στις 23 - 24 Απρίλη.

Η επίθεση στη Γιουγκοσλαβία ήταν και το θέμα που απασχόλησε ιδιαίτερα το συνέδριο. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας και επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΑΣΕΜ - παράταξη που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ - Κομνηνός Χαϊδευτός επισήμανε την ανάγκη της ενεργητικής αντίστασης από τους Ελληνες του εξωτερικού και ιδιαίτερα της Σουηδίας, ενάντια στον πόλεμο και της καταδίκης των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αναφέρθηκε επίσης και στη δουλιά της Ομοσπονδίας, η οποία χαρακτηρίζεται από ποιοτική άνοδο τα τελευταία δύο χρόνια. Σημείωσε ότι η Ομοσπονδία πρέπει να είναι διεκδικητική και να ασχολείται και με ζητήματα πολιτισμού, γλώσσας και κοινωνικών προβλημάτων. Η ΑΣΕΜ αναδείχτηκε πρώτη δύναμη στην εκλογή του νέου ΔΣ της Ομοσπονδίας ανεβάζοντας κατά 3,5% το ποσοστό της από τις προηγούμενες εκλογές.

Το συνέδριο χαιρέτισε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου,ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στους ιμπεριαλιστές αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση για τη σύμπλευσή της με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Η υποδοχή του κομμουνιστή βουλευτή από τους συνέδρους ήταν ιδιαίτερα θερμή.

Στην πολιτική απόφαση του συνεδρίου, που ψηφίστηκε ομόφωνα, καθορίζονται τα βασικά ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί η Ομοσπονδία τα επόμενα δύο χρόνια. Τονίζεται επίσης το αίτημα να δώσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις το δικαίωμα της ψήφου στους μετανάστες στην έδρα παραμονής τους, αλλά και η λήψη πρωτοβουλιών της Ομοσπονδίας για τον πόλεμο στα Βαλκάνια με τη δημιουργία πλατιάς επιτροπής ειρήνης. Αποφασίστηκε το άνοιγμα ειδικού λογαριασμού για τη Γιουγκοσλαβία και εκδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας για τον πόλεμο. Στο ψήφισμα εκφράζεται ο αποτροπιασμός της Ομοσπονδίας "για τις εγκληματικές επιθέσεις απ' το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας" και απαιτείται το άμεσο σταμάτημα των βομβαρδισμών και να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Ειδικότερα στο ψήφισμα ζητείται από τη σουηδική κυβέρνηση να καταδικάσει τους βομβαρδισμούς και να θέσει το πρόβλημα στον ΟΗΕ για ειρηνική επίλυση, και από την ελληνική κυβέρνηση να καταδικάσει επίσης τους βομβαρδισμούς και να σταματήσει κάθε παροχή διευκολύνσεων στο ΝΑΤΟ.

Να σημειωθεί, ότι ταυτόχρονα με τις εργασίες του συνεδρίου, το κέντρο της Στοκχόλμης συγκλονιζόταν από μεγάλη αντιπολεμική - αντιΝΑΤΟική διαδήλωση, που συνδιοργάνωσαν η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων, η Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία, οι σύλλογοι των Σύρων, Κούρδων και Λατινοαμερικανών, αλλά και σουηδικών οργανώσεων με πρωτοπόρο το ΚΚ Σουηδίας.

Στη συγκέντρωση μίλησε και ο Στ. Παναγιώτου, ο οποίος υπογράμμισε την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και των κομμουνιστών στην πάλη του γιουγκοσλαβικού λαού και καταχειροκροτήθηκε όταν αναφέρθηκε στο αντιπολεμικό κίνημα της Ελλάδας και στο σταμάτημα των αυτοκινητοπομπών του ΝΑΤΟ.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε και ο πρόεδρος του ΚΚ Σουηδίας, ο οποίος τάχθηκε κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στα Βαλκάνια. ΑντιΝΑΤΟικές συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται καθημερινά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Σουηδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ