Τρίτη 11 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Περιορισμός λόγω "συνθηκών"

ΒΟΝΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων που επέφερε ο "από λάθος πληροφορίες" βομβαρδισμός της κινεζικής πρεσβείας και το "αφιλόξενο" κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Κίνα, για οποιονδήποτε Δυτικό αξιωματούχο που η χώρα του συμμετέχει στον "ακήρυχτο πόλεμο", η προγραμματισμένη επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ "ψαλιδίζεται" σημαντικά και ως προς το χρόνο, αλλά και ως προς το περιεχόμενό της. Ετσι υποβαθμίζεται σε τυπική επίσκεψη εργασίας....

Οι δηλώσεις του συμβούλου του Σρέντερ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μίκαελ Στάινερ,προς το τηλεοπτικό κανάλι ARD ήταν χαρακτηριστικές, αφού σύμφωνα με τον Στάινερ η μετάβαση - αρχικά 4ήμερη επίσκεψη - υποβαθμίζεται σε διήμερο ταξίδι και αυτή η αλλαγή του προγράμματος της επίσκεψης του Γερμανού καγκελάριου έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του Πεκίνου, όπου ζητήθηκε η περικοπή οποιουδήποτε προγράμματος των συζητήσεων και η επικέντρωση μόνο σε ένα θέμα: Τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. "Η κινεζική πλευρά κατέστησε σαφές ότι υπό αυτές τις συνθήκες δε θα άρμοζε να μεταβεί μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών στην Κίνα", δήλωσε ο Στάινερ, αλλά παρ' όλα αυτά εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ θα μπορέσει να πείσει την κινεζική κυβέρνηση να υποστηρίξει μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ως βάση για την εξεύρεση λύσης στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου. Για να μπορέσει να είναι πειστικός ο λόγος του Γερμανού καγκελάριου... ο Σρέντερ ζήτησε χτες τη διεξαγωγή έρευνας για το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, αφού οι μέχρι στιγμής εξηγήσεις για "εσφαλμένες πληροφορίες" δεν κρίνονται ικανοποιητικές, δήλωσε χτες στη Βόννη κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Επίσης η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και της Κίνας, η οποία είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη, 13 Μάη, στο Πεκίνο και επρόκειτο να προεδρεύσει ο Σρέντερ, αναβάλλεται "λόγω των συνθηκών", δήλωσε χτες στη Βόννη ανώτερος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης - πληροφορία που επιβεβαιώθηκε και από πηγή στην έδρα της ΕΕ, τις Βρυξέλλες. Ο Σρέντερ αναμένεται να φτάσει σήμερα στο Πεκίνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ