Τρίτη 11 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Νέα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά τις "συγνώμες" του Κλίντον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Δεν αρκούν, ούτε ικανοποιούν την Κίνα οι "συγνώμες" του Προέδρου Κλίντον για τους φόνους και το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι! Γι' αυτό και το Πεκίνο ζήτησε και χτες τη για μία ακόμη φορά έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

"Για μια ακόμα φορά θέλω να πω στον κινεζικό λαό και τους ηγέτες της Κίνας: Ζητώ συγνώμη, λυπάμαι γι' αυτό..." είπε και χτες ο Κλίντον και προσθέτοντας στη συνέχεια αμετανόητα: "Νομίζω όμως πως είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε το διαχωρισμό ανάμεσα σε ένα τραγικό λάθος και σε μια εσκεμμένη πράξη εθνικών εκκαθαρίσεων. Και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να κάνουν αυτόν το διαχωρισμό. Οσο οι απλοί όροι που έχει θέσει το ΝΑΤΟ (για τη διευθέτηση της κρίσης) δε γίνονται αποδεκτοί, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχίζονται".

Μετά από τέτοιες δηλώσεις, το Πεκίνο ζήτησε χτες και πάλι την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο την εξέταση ενός κειμένου που θα καταδικάζει το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι και θα ζητεί την προσαγωγή ενώπιον της δικαιοσύνης "όσων ευθύνονται γι' αυτή την πράξη"!

Ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Εθνη, Χιν Χουασούν, είπε πως η συνεδρίαση προγραμματίστηκε για αργά προχτές το βράδυ μετά από επιστολή που έστειλε στον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πρεσβευτή της Γκαμπόν, Ντένις Ρεουάκα.

Η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είχε ζητήσει και πέτυχε η Κίνα το βράδυ της Παρασκευής ξημερώματα Σαββάτου οδήγησε σε μία ανακοίνωση που εξέφραζε το "συγκλονισμό και την ανησυχία" των μελών του οργάνου για τα θύματα της επίθεσης της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι. Και βεβαίως εκείνη η ανακοίνωση δεν καταδίκαζε ανοιχτά το γεγονός...

Χτες Κινέζος διπλωμάτης στα Ηνωμένα Εθνη είπε πως διανεμήθηκε ήδη στα 15 μέλη του Συμβουλίου έγγραφο με τα βασικά σημεία μιας "προεδρικής ανακοίνωσης", με στόχο την "έντονη καταδίκαση του βομβαρδισμού, που είχε ως επιπτώσεις την παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ και βασικών νόμων του Διεθνούς Δικαίου", τη διενέργεια άμεσης έρευνας από τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και την ανάληψη ευθυνών και αποζημίωσης "σε όσους υπέστησαν πλήγμα από το συγκεκριμένο βομβαρδισμό" από την πλευρά του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ