Κυριακή 16 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι ομιλητές

Γιάννης Θεωνάς

"Μια βασική επιλογή της ΕΕ, που έχει σχέση με τις δημοσιονομικές προοπτικές της, είναι η απόφαση που έχει παρθεί από τη σύνοδο κορυφής - και είναι απαρέγκλιτη - ότι ο κοινοτικός προϋπολογισμός δεν επιτρέπεται να ξεπεράσει το 1,27% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Με αυτό το όριο σαν πλαφόν θα εξυπηρετούνται η γεωργική πολιτική, η διαρθρωτική πολιτική, τα ταμεία συνοχής, η κοινωνική πολιτική, η διεύρυνση, όλες οι στρατηγικές επιλογές της ΕΕ. Κι αυτό γιατί οι μεγάλες χώρες, κυρίως η Γερμανία, αλλά και οι άλλες μεγάλες χώρες και η Γαλλία και η Βρετανία, δε θέλουν να καλύψουν με μεγαλύτερους πόρους τις όποιες ανάγκες υπάρχουν για χρηματοδότηση αγροτικής πολιτικής, για χρηματοδότηση διαρθρωτικής πολιτικής κλπ. Μάλιστα, το 1,27% δεν είναι υποχρεωτικό να εξαντλείται.

"Επιδοτούν" τον αφανισμό

Ενα δεύτερο σημείο είναι το εξής: Σήμερα η ΕΕ εκτιμά ότι η ΚΑΠ είναι πια βάρος για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, που πρέπει να το αποτινάξει από πάνω της. Μόνο που η αποτίναξη αυτού του βάρους οδηγεί και στη δραματική μείωση του αγροτικού πληθυσμού και στην καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, η πορεία αυτή θα είναι πολύ επίπονη, δραματική, γιατί στο κάτω κάτω είναι γνωστό ότι σήμερα στην Ελλάδα το ποσοστό του εργατικού δυναμικού, του οικονομικά ενεργού πληθυσμού που απασχολείται στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας είναι σημαντικά υψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ - είναι σχεδόν τριπλάσιο - και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση απασχόλησης, όπως υπήρχε στην Ευρώπη πριν μερικές δεκαετίες.

Το τρίτο στοιχείο είναι ότι η βίαιη καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών θα επιτευχθεί μέσα από τη μεταβολή της βάσης της ΚΑΠ. Εχετε ήδη διαπιστώσει ότι σε αρκετά προϊόντα η επιδότηση φεύγει από το προϊόν και μετατοπίζεται είτε στο στρέμμα, είτε στο δέντρο, ακόμα και στο ζώο. Αυτή η αλλαγή μετατρέπει την επιδότηση σε εισοδηματική ενίσχυση, η οποία ανεξαρτητοποιείται από την ποσότητα και την ποιότητα της παραγωγής, με αποτέλεσμα να οδηγεί στην υποβάθμιση της ποιότητας, στη συρρίκνωση της ποσότητας και να δίνει τη δυνατότητα στην ΕΕ να τη μειώνει και να την καταργεί επειδή δεν είναι στήριξη της αγοράς ενός προϊόντος.

Ενα τέταρτο στοιχείο η χρησιμοποίηση γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων και προϊόντων στην αγροτική οικονομία. Εδώ το αγροτικό προϊόν, από προϊόν της παραγωγικής διαδικασίας στο χωράφι, γίνεται προϊόν εργαστηρίου. Οι συνέπειες στην υγεία των πολιτών και στην ποιότητα των προϊόντων μπορεί να είναι και τρομακτικές. Βεβαίως, τα συμφέροντα που παίζονται είναι τεράστια. Στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει γίνει μια ολόκληρη διαπάλη και μάχη σε σχέση με τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, όπως σόγια, καλαμπόκι κ.ά.

Υπόθεση των αγροτών

Η κύρια στρατηγική της ΕΕ αυτή τη στιγμή είναι η διεύρυνση και θα την πληρώσει ο γεωργικός τομέας και ειδικότερα ο ευρωπαϊκός νότος. Μέχρι τώρα και με τις πρόσφατες μειώσεις που έγιναν στα γεωργικά κοινοτικά κονδύλια το ποσοστό του κοινοτικού προϋπολογισμού που απορροφούσε ο γεωργικός τομέας μειώθηκε από το 75% στο 45% και θα μειωθεί ακόμα πιο πολύ. Στο Βερολίνο αποφασίστηκε ότι η γενική μεταρρύθμιση της ΚΑΠ αναβάλλεται για δύο χρόνια. Η εντολή προς την Κομισιόν είναι η εξής: "Συνεπώς, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να υποβάλλει έκθεση προς το Συμβούλιο το 2002 σχετικά με την εξέλιξη των γεωργικών δαπανών, συνοδευόμενη ενδεχομένως από κατάλληλες προτάσεις και ζητά απ' το Συμβούλιο να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις, σύμφωνα με τους στόχους της μεταρρύθμισης". Τη μεταρρύθμιση, δηλαδή, που θέλει να αλλάξει όλη τη βάση της ΚΑΠ και να προωθήσει την περιβόητη εθνική συγχρηματοδότηση, για να εξοικονομηθούν κονδύλια για τη διεύρυνση.

Τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμη πιο δύσκολα και πρέπει ο αγροτικός πληθυσμός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Επειδή αυτή την περίοδο το πρόβλημα του πολέμου είναι κυρίαρχο, θα πρέπει η πάλη γι' αυτά τα προβλήματα να συνδεθεί με την πάλη για την ειρήνη και να εκφραστεί με διάφορες εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης στο Σερβικό λαό που δοκιμάζεται από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ και δεν αγωνίζεται μόνο για λογαριασμό του, αλλά και για λογαριασμό μας. Η νίκη του θα είναι νίκη όλων των λαών της Ευρώπης, διότι θα έχει χτυπηθεί η προσπάθεια δημιουργίας μιας αυτοκρατορίας του εγκλήματος, η οποία αναγορεύει τον εαυτό της σε παγκόσμιο κριτή και εντελώς αυθαίρετα διεκδικεί το δικαίωμα να επεμβαίνει σε κάθε γωνιά της Γης χωρίς να σέβεται σύνορα, εθνικές ανεξαρτησίες και εθνικές κυριαρχίες.

Πρέπει λοιπόν να συνδέσουμε τις Ευρωεκλογές, που είναι η πρώτη πολιτική μάχη που θα δοθεί στην Ευρώπη, μετά την έναρξη αυτού του βάρβαρου και καταστροφικού πολέμου που έχουν ξεκινήσει οι αμερικανοΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές, με τον αγώνα για την ειρήνη, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών. Ταυτόχρονα πρέπει να δώσουμε πολιτικό μήνυμα σε όλες αυτές τις κυβερνήσεις - τις 13 σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της ΕΕ από τις 15 - που αποφασίζουν και εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές, που συρρικνώνουν τα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων και τα οδηγούν στην καταστροφή. Αυτό το πολιτικό μήνυμα να είναι, έστω μια αρχή για μια διαφορετική πορεία ανασυγκρότησης των λαϊκών δυνάμεων, δημιουργίας αντιπολεμικών αντιιμπεριαλιστικών μετώπων, αλλά και μετώπων πάλης για τα δικαιώματα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, που σημαντική θέση κατέχει ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας μας.

Τέλος, επειδή για τα θέματα του αγροτικού τομέα, κάθε φορά το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας θα αποφασίζει συνεχώς συγκεκριμένα μέτρα σε βάρος των αγροτών, να επαναφέρουμε την πρόταση που είχε καταθέσει το ΚΚΕ στην ελληνική Βουλή: Να μην μπορεί να παίρνει θέση ο Ελληνας υπουργός Γεωργίας - ή οποιοσδήποτε άλλος υπουργός για άλλα συμβούλια υπουργών - αν προηγουμένως για τα θέματα που θα πάει να αποφασίσει το Συμβούλιο Υπουργών δεν έχει ενημερωθεί και δεν έχει αποφασίσει η ελληνική Βουλή. Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη για το συσχετισμό δυνάμεων που υπάρχει στη Βουλή και για τις αποφάσεις που θα πάρει. Ομως, μέσα απ' αυτή τη διαδικασία θα ενημερώνεστε εσείς, θα ενημερώνονται οι φορείς των εργαζομένων, οι φορείς των αγροτών, οι φορείς του λαού για το τι μέλλει να αποφασιστεί στο συμβούλιο υπουργών και ανάλογα θα προσανατολίζουν και το δικό τους αγώνα. Επίσης να μην μπορεί να εφαρμοστεί ποτέ μια απόφαση που πάρθηκε σε συμβούλιο υπουργών, ερήμην της Βουλής και χωρίς προηγουμένως να έχει εγκρίνει αυτή την απόφαση η ελληνική Βουλή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ