Παρασκευή 21 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΙΝΗΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Θα δημοπρατούνται με την αγοραία αξία

Εγκύκλιος με οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών

Οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προσδιορίζεται η αξία των ακινήτων κοινωφελών γενικά περιουσιών, όταν αυτά πωλούνται με δημοπρασία, παρέχει το υπουργείο Οικονομικών με σχετική εγκύκλιο που απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες του.

Σε σχετική εγκύκλιο υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση εκποίησης ακινήτων κοινωφελών γενικά περιουσιών με δημοπρασία, το ελάχιστο τίμημα προσφοράς προσδιορίζεται ύστερα από σχετική εκτίμηση του αρμοδίου προϊσταμένου ΔΟΥ σχετικά με την αγοραία αξία του. Ωστόσο - όπως αναφέρεται σχετικά - από στοιχεία που έχουν περιέλθει στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, διαπιστώθηκε ότι ορισμένες ΔΟΥ στις εκθέσεις εκτίμησης δεν προσδιορίζουν την αγοραία αξία αλλά την αντικειμενική, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν πρόσφορα συγκριτικά στοιχεία.

Στην ίδια εγκύκλιο επισημαίνεται ότι ο αντικειμενικός προσδιορισμός της αξίας των ακινήτων εφαρμόζεται αποκλειστικά για τον καθορισμό της φορολογητέας αξίας, η οποία δεν ταυτίζεται αναγκαστικά με την τρέχουσα αξία τους, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να δημιουργούνται σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των δύο τιμών, που οδηγούν σε ασαφή εικόνα της πραγματικής "οικονομικής θέσης" των εν λόγω ακινήτων. Υπογραμμίζεται ακόμη ότι ο προσδιορισμός της αγοραίας αξίας εξαρτάται από τις ειδικές συνθήκες (προσφορά και ζήτηση) που επικρατούν στην περιοχή που βρίσκονται τα ακίνητα, καθώς και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ιδιομορφίες τους (αναβάθμιση περιοχής, δημιουργία συγκοινωνιακών κόμβων, εμπορικών κέντρων κλπ.), τα οποία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Θεωρείται ακόμη αυτονόητο ότι μεταξύ των στοιχείων που θα λαμβάνονται υπόψη, θα είναι και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Με βάση τα παραπάνω, καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες στις εκθέσεις ελέγχου που στέλνουν να προσδιορίζουν την αγοραία αξία των ακινήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ