Παρασκευή 21 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγύηση για δυο χρόνια στα προϊόντα από το 2002

Από το 2002 όλα τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά που αγοράζονται σε χώρα της ΕΕ θα πρέπει να έχουν εγγύηση τουλάχιστον δύο χρόνων και ενός έτους τα μεταχειρισμένα είδη. Στο διάστημα αυτό οι καταναλωτές θα διατηρούν το δικαίωμά τους για επισκευή ή αντικατάσταση των εμπορευμάτων. Αυτό προβλέπει σχετική οδηγία της ΕΕ που ψηφίστηκε πρόσφατα, σύμφωνα με την οποία δίνεται στον καταναλωτή το δικαίωμα να ζητήσει ακόμα και αποζημίωση υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ενώ προηγουμένως πρέπει να έχει ζητήσει αντικατάσταση ή επισκευή του προϊόντος που παρουσίασε ελάττωμα.

Επιπλέον, εάν το προϊόν παρουσιάσει ελάττωμα μέσα σε έξι μήνες από την αγορά του, τότε το βάρος της απόδειξης της ακαταλληλότητας του προϊόντος βαρύνει τον πωλητή. Η περίοδος μέσα στην οποία ο καταναλωτής θα πρέπει να δηλώσει το ελάττωμα μετά την εμφάνισή του θα καθοριστεί από την κάθε χώρα - μέλος.

Επίσης, καθίσταται υποχρεωτική η γραπτή εμπορική εγγύηση η οποία δεσμεύει πλέον νομικά τον προμηθευτή, τόσο στη δήλωση όσο και στη σχετική διαφήμιση και είναι υποχρεωτικό να περιγράφεται σε απλή και κατανοητή γλώσσα για τον καταναλωτή. Οπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στην Ελλάδα, απαιτείται μικρής έκτασης προσαρμογή του νόμου "για την προστασία του καταναλωτή", κυρίως όμως απαιτείται αλλαγή του Αστικού Κώδικα που ορίζει σύννομη προθεσμία έξι μηνών για την άσκηση αγωγής από την παράδοση του προϊόντος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ