Κυριακή 23 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα αυθαίρετα και η καταπάτηση δημόσιας γης

Μια δεύτερη μεγάλη κατηγορία ρουσφετιών - ίσως η μεγαλύτερη - που επιδίδονται με μαεστρία το εκάστοτε κυβερνών κόμμα αλλά και το εκάστοτε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ), είναι τα ρουσφέτια και οι υποσχέσεις για νομιμοποίηση παραβάσεων και παρανομιών σχετικών με: α) Την καταπάτηση εκτάσεων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. β) Την οικοπεδοποίηση δασικών εκτάσεων, πολλές από τις οποίες γίνονται παρανάλωμα του πυρός σκόπιμα. γ) Την ανέγερση αυθαίρετων οικοδομών (από παράγκες μέχρι υπερπολυτελείς βίλες και ξενοδοχειακές μονάδες ή εργοστάσια) και άλλων κτισμάτων, σε περιοχές που είτε δεν είναι στο σχέδιο πόλης είτε είναι πρώην δασικές εκτάσεις είτε βρίσκονται στη ζώνη αιγιαλού - παραλίας.

Τα ρουσφέτια αυτής της κατηγορίας είναι επίσης ευρέως διαδεδομένα, ενώ εμπλέκονται ψηφοφόροι από όλα τα κοινωνικά στρώματα και διακρίνονται στις 3 παρακάτω μεγάλες ομάδες ή κατηγορίες:

Οι μικροπαραβάτες

Πρώτον, στην κατηγορία των μικροπαραβατών,που - μη έχοντας στον "ήλιο μοίρα" - έχτισαν "παράνομα" ή παράτυπα ένα "τσαντίρι", ένα σπιτάκι στο μικρό τους οικόπεδο. Η παράβασή τους βρίσκεται στο γεγονός ότι έστησαν την παράγκα - που στη συνέχεια την έχτισαν και τη μετέτρεψαν σε ένα σπιτάκι με τέσσερις τοίχους για να βάλουν το κεφάλι τους μέσα - σε ένα δικό τους οικοπεδάκι το οποίο όμως είτε δεν ήταν στο σχέδιο πόλης ή ήταν μικρότερο από τα επιτρεπόμενα για ανέγερση όρια ή δεν εκπλήρωνε κάποιον άλλο από τους όρους δόμησης.Σ' αυτή την κατηγορία, ανήκουν όχι δεκάδες χιλιάδες αλλά εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά Ελλήνων, τόσο από το χώρο της φτωχολογιάς (μισθωτοί, άνεργοι, συνταξιούχοι, αγρότες κλπ), όσο και από το χώρο των μικρομεσαίων, σε διάφορες φτωχογειτονιές δήμων και κοινοτήτων της Αθήνας και του Πειραιά (όπως το Πέραμα), αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ολοι αυτοί, αν και πλήρωσαν πολύ ακριβότερα κάθε τετραγωνικό μέτρο οικοδομής - καθώς έπρεπε να "λαδωθεί" όλο το κύκλωμα ή το παρακύκλωμα που αναλαμβάνει το ρίσκο να χτίζει "παράνομα" κατοικίες (ο μηχανικός, ο κτίστης, ο αστυνόμος, ο πολεοδόμος κλπ) - ζουν συνεχώς με την αγωνία και το βραχνά ότι θα περάσουν οι μπουλντόζες του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Νομαρχίας για να τους γκρεμίσουν το "σπιτικό τους"). Ολες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, αφήνουν σκόπιμα να διαιωνίζεται αυτό το καθεστώς, γιατί εκτιμούν πως αν δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα θα χάσουν τα πολύ μεγάλα πολιτικά οφέλη.Διατηρώντας μισονόμιμα - μισοπαράνομα τα σπιτάκια δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών σε όλη την Ελλάδα, αποσπούν ένα μεγάλο αριθμό ψήφων, θέτοντας στους ψηφοφόρους της συγκεκριμένης κατηγορίας το δίλημμα: "αν δε μας ξαναψηφίσετε τότε κινδυνεύετε από την επόμενη κυβέρνηση να στείλει τις μπουλντόζες για να γκρεμίσουν το σπιτάκι που χτίσατε... παράνομα"!

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο, ότι ενώ οι παραβάτες της παραπάνω κατηγορίας κατέβαλαν τα διάφορα πρόστιμα, τύπου "πληρώστε και σώστε" που τους επέβαλαν οι κυβερνώντες με διάφορους νόμους, συνεχίζουν να ζουν με το φόβο, καθώς ακόμη δεν έχουν πάρει τίτλο νομιμοποίησης του σπιτιού τους.

Τα μεγάλα "τρωκτικά"Δεύτερη κατηγορία αποτελούν (ένας περιορισμένος αριθμός νοικοκυριών), οι μεγαλοπαραβάτες.Πρόκειται για μια "κάστα" μεγαλοκαταπατητών - μεγαλοεπιχειρηματιών, οι οποίοι αξιοποιούν δεόντως τις διασυνδέσεις με ανθρώπους - "κλειδιά" της εκάστοτε κυβέρνησης και άλλων κρίκων της εξουσίας (πολιτικοί, κορυφαία στελέχη υπουργείων, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αστυνομίας, δασαρχείων, ΔΕΗ - ΟΤΕ - ΕΥΔΑΠ κλπ), για να περνούν απαρατήρητες οι κάθε είδους αυθαιρεσίες, παρατυπίες και παρανομίες.

Η "κάστα" των παραπάνω μεγαλοπαραβατών, χρησιμοποιώντας κατάλληλα τις διασυνδέσεις με την εκάστοτε εξουσία - θησαυρίζει σε βάρος του Δημοσίου και του εργαζόμενου λαού - εξαγοράζοντας διάφορα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις που... νομιμοποιούν ή δίνουν νομιμοφάνεια στις αυθαιρεσίες της. Και θησαυρίζουν όλοι αυτοί με τη δημόσια γη που καταπάτησαν και την έκαναν "ιδιοκτησία" τους, είτε με το να πουλάνε και συχνά να "μοσχοπουλάνε" καταπατημένες εκτάσεις, είτε με το να μεγαλώνουν την προσωπική τους περιουσία (με το να χτίζουν υπερπολυτελείς βίλες, εργοστάσια και ξενοδοχεία ή για να επεκτείνουν υφιστάμενους χώρους των εργοστασίων και ξενοδοχείων τους).

Και οι άνθρωποι της εξουσίας... Τρίτον, έχουμε την ομάδα των ανθρώπων της εξουσίας,οι οποίοι - ενώ έχουν ταχθεί να φυλάσσουν τη δημόσια γη και τους νόμους του κράτους - εμπλέκονται και συχνά ενέχονται σε παραβάσεις, παρατυπίες και παρανομίες σχετικές με την καταπάτηση της δημόσιας γης, καθώς και την ανέγερση αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών κλπ. Εχουμε στο νου μας, απασχολούμενους σε δημόσιες υπηρεσίες (στελέχη ή απλούς εργαζόμενους σε υπουργεία, στην πολεοδομία, στα δασαρχεία, στα αστυνομικά τμήματα, στη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, την ΕΥΔΑΠ κλπ), καθώς επίσης και πολιτικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, γιατρούς, πολιτικούς μηχανικούς κλπ. Πολλοί από τους παραπάνω, ενώ θεωρούνται από το νόμο σαν "φύλακες - προστάτες" της περιουσίας του Δημοσίου (όπως είναι η δημόσια γη) και γενικότερα των νόμων του κράτους (σχετικών με την προστασία του δασικού πλούτου κλπ), ανέχονται ή και ενέχονται σε μια σειρά παρανομίες και παραβάσεις, διευκολύνοντας τους παρανομούντες και παραβάτες, με αντάλλαγμα κάποια οφέλη οικονομικά, πολιτικά ή και πολιτικοοικονομικά.

Πρόκειται για το γνωστό κύκλωμα ανθρώπων οι οποίοι απασχολούνται σε διάφορους κρίκους της εξουσίας που αυξάνουν τα προσωπικά τους εισοδήματα με το να "τα πιάνουν". Και τα πιάνουν είτε κάνοντας τα "στραβά μάτια" σε διάφορες παρανομίες και παραβάσεις μικρών - μεσαίων ή μεγάλων παραβατών, είτε χορηγώντας πιστοποιητικά και βεβαιώσεις παραβιάζοντας τη νομοθεσία, είτε με άλλο τρόπο.

Συνέπεια της ανυπαρξίας Εθνικού Κτηματολογίου και των ασαφειών ή του κενού που υπάρχει στην ισχύουσα νομοθεσία (για τους όρους και προϋποθέσεις ανέγερσης κατοικιών, τις εκτάσεις που είναι δασικές, αρχαιολογικές κλπ), είναι:

  • Να ξεφυτρώνουν παντού "αυθαίρετα" και φυσικά να επεκτείνεται το κυκλοφοριακό πρόβλημα και σε μικρότερους δήμους και κοινότητες.
  • Να οικοπεδοποιούνται "δασικές εκτάσεις" και να μικραίνει ο δασικός πλούτος της χώρας. Ετσι, ενώ θα έπρεπε να αναδασωθούν δασικές εκτάσεις που κάηκαν από τυχαία φωτιά ή τις έκαψαν σκόπιμα, βλέπουμε τις εκτάσεις αυτές να πωλούνται σαν οικόπεδα και στη συνέχεια να ξεφυτρώνουν σπίτια και βίλες.
  • Να μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για απώλειες ανθρώπινων ζωών, από σεισμούς, πλημμύρες και άλλες καταστροφές, καθώς πολλά από τα αυθαίρετα ακίνητα χτίζονται χωρίς τις απαιτούμενες προδιαγραφές (αντισεισμικές μελέτες) ή και πάνω σε μπαζωμένα ρέματα.

Θα πρέπει βέβαια, εδώ, να σημειωθεί, ότι η καταπάτηση της δημόσιας γης - από φτωχούς και πλούσιους - γινόταν και συνεχίζει να γίνεται με την ανοχή των κυβερνώντων, καθώς το πρόβλημα είναι βαθιά πολιτικό.Και φυσικά, την πρώτη και κύρια ευθύνη γι' αυτό, την έχουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και κυρίως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία και σε δεύτερο βαθμό οι δήμαρχοι και κοινοτάρχες.Οι μεγάλοι κερδισμένοι από τη συγκεκριμένη πολιτική ήταν τα δύο μεγάλα κόμματα που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία και φυσικά οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι μεγαλοεισοδηματίες και οι μεγαλοκομπιναδόροι - καταπατητές. Αντίθετα, οι φτωχοί μικροκαταπατητές και οι μικροπαραβάτες, ήταν και παραμένουν οι μεγάλοι χαμένοι. Ολοι οι παραπάνω (τόσο αυτοί που χτίζουν παράνομα, καταπατούν δημόσιες εκτάσεις για να χτίσουν ή να τις πουλήσουν κλπ, όσο και οι άλλοι που κάνουν τα "στραβά μάτια" ή επιδίδονται σε άλλες παρανομίες) "βρίσκουν και τα κάνουν"... Εκμεταλλεύονται την ανυπαρξία Εθνικού Κτηματολογίου, ρυμοτομικών σχεδίων κλπ, σιγοντάροντας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις καταπατήσεις δημόσιων εκτάσεων, τις ανεγέρσεις ξενοδοχειακών και άλλων τουριστικών συγκροτημάτων "πάνω στο κύμα", την οικοπεδοποίηση δασικών εκτάσεων κλπ.

Είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα με τα αυθαίρετα σπίτια και τις καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου, που τουλάχιστον μια φορά το μήνα, γίνεται πρώτο θέμα σε κάποια από τις εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, που προσπαθούν να πουλήσουν μερικά φύλλα παραπάνω "παίζοντας" με την αγωνία και τον πόνο δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ενδιαφερομένων... Και φυσικά, παραμονές των εκλογών (δημοτικών, εθνικών, ευρωεκλογών), πληθαίνουν οι διαρροές "πληροφοριών - προκάτ" από τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες, που "πληροφορούν" τους εκατοντάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενους ψηφοφόρους, ότι επίκειται η κατάθεση νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει το πρόβλημα με τα αυθαίρετα και τις καταπατημένες εκτάσεις ή ότι οριστικοποιούνται οι αποφάσεις για τις περιοχές που θα ενταχθούν στο σχέδιο πόλης κλπ.

Εχουμε έτσι από τη μια το εκάστοτε κυβερνών κόμμα να εκβιάζει την ψήφο όσων εμπλέκονται στις παραβάσεις, και αναφερόμαστε κυρίως στην πρώτη κατηγορία, με ρουσφέτια νομιμοποίησης ή μισονομιμοποίησης καταπατημένων εκτάσεων και από την άλλη το κόμμα που βρίσκεται κάθε φορά στην αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει ψηφοθηρία με υποσχέσεις του τύπου: "ψηφίστε μας, να γίνουμε κυβέρνηση και εμείς θα λύσουμε το πρόβλημά σας"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ