Κυριακή 23 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυβερνητικά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες

Τα κυβερνητικά σχέδια για τη μετά τις εκλογές περίοδο είναι τόσο καθαρά, που μοναδική προοπτική για τους εργαζόμενους της χώρας είναι η αποφασιστική καταδίκη των κομμάτων του δικομματισμού και των άλλων εραστών της ΟΝΕ και της ΕΕ και η δυναμική ενίσχυση του ΚΚΕ

"Ψηφίστε μας για να σας... συντρίψουμε"! Αυτό είναι το μήνυμα που ουσιαστικά στέλνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προς τα λαϊκά στρώματα, ενόψει των ευρωεκλογών της 13ης Ιούνη, ανεξάρτητα από τα ίδια τα λόγια και τις συγκεκριμένες δηλώσεις που διατυπώνουν διάφοροι κυβερνώντες. Αυτό το μήνυμα προκύπτει και από τις προκλητικές και συγχρονισμένες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου τη βδομάδα που πέρασε. Είναι εμφανές ότι οι άνθρωποι επιδιώκουν να δώσουν απτές αποδείξεις προς τις "αγορές", δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο και τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για το πόσο συνεπείς διαχειριστές των επιχειρηματιών είναι.

Ετσι:

  • Τη Δευτέρα 17 Μάη, διά στόματος Παπαντωνίου, ανακοινώθηκε ότι σκοπός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ, οι οποίες σταδιακά και αρχής γενομένης από τον ΟΤΕ και την "Ολύμπικ Κέτερινγκ", θα αρχίσουν να λειτουργούν σύμφωνα με τον Ν.2190/20 (περί ιδιωτικών Ανώνυμων Εταιριών). Οπως είπε, στόχος είναι όλες οι ΔΕΚΟ να μπουν στο Χρηματιστήριο,οι διοικήσεις τους να εκλέγονται από τη γενική συνέλευση των μετόχων (όπως στις ιδιωτικές ΑΕ), ενώ, σαν εκπρόσωπος και απολογητής του κεφαλαίου, υποστήριξε ότι στο σύστημα εποπτείας και ελέγχου των ΔΕΚΟ προστίθεται σήμερα ένας νέος παράγοντας, ο ιδιώτης μέτοχος, η αγορά.Για να προσθέσει με έμφαση ότι "η εποπτεία και ο έλεγχος της αγοράς είναι σωστότερος, υγιέστερος και αποτελεσματικότερος από την εποπτεία οποιουδήποτε υπουργού και οποιασδήποτε κυβέρνησης...".

Ηδη ανακοίνωσαν ότι τον Ιούλη προχωρούν στη 4η φάση ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, ακολουθεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, των εταιριών Υδρευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας (Πειραιά και Θεσσαλονίκης), του νέου Ιπποδρόμου, της Διώρυγας της Κορίνθου (στην οποία μάλιστα το Δημόσιο θα προχωρήσει σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού, ύψους 25 δισ. δραχμών), της Ολυμπιακής (παραδίδεται σε ξένη αεροπορική εταιρία) των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών κλπ. Οι πιο δυναμικές επιχειρήσεις της ελληνικής οικονομίας στο "σφυρί" - βορά στις αρπακτικές διαθέσεις του κεφαλαίου.

  • Την αμέσως επόμενη μέρα, στις 18 Μάη, ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης ανακοινώνει ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2000 θα είναι ένας ακόμα προϋπολογισμός σκληρής λιτότητας, ενώ παράλληλα κάνει γνωστό ότι δημιουργούνται νέοι μηχανισμοί με στόχο τον ασφυκτικό έλεγχο των δημοσίων καταναλωτικών δαπανών. Οι τελευταίες κατά μέσο όρο θα αυξηθούν μέχρι 2%, ενώ για πρώτη φορά ανακοινώνεται ότι στα μέτρα άγριας λιτότητας περιλαμβάνονται και οι δαπάνες των υπουργείων Υγείας - Πρόνοιας και Παιδείας, οποίες χαρακτηρίζονται σαν "ελαστικές", σαν δαπάνες δηλαδή που επιδέχονται συμπίεση... Στα λόγια, τουλάχιστον, τα προηγούμενα χρόνια, τις δαπάνες αυτές τις εξαιρούσαν από το γενικότερο πνεύμα λιτότητας.
  • Την Τετάρτη 19 Μάη, διά στόματος αυτή τη φορά του υπουργού Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου, μετά από σύσκεψη για την προώθηση του λεγόμενου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση, ανακοινώνονται η κυβερνητική απόφαση να απαλλάσσονται οι εργοδότες από το 50% των εργοδοτικών τους εισφορών (θα μπορούν να τις αφαιρούν από τα κέρδη τους), για κάθε νέα θέση εργασίας που θα δημιουργείται. Ουσιαστικά πρόκειται για πριμοδότηση των επιχειρηματιών με δισεκατομμύρια δραχμές, στο όνομα της ενίσχυσης της απασχόλησης, όταν είναι γνωστό ότι οι λεγόμενες ενεργητικές πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να δημιουργούν αετονύχηδες κομπιναδόρους"επιχειρηματίες".
  • Την Πέμπτη, δόθηκε στη δημοσιότητα ο... νέος τρόπος υπολογισμού της λεγόμενης "κοινωνικής προστασίας". Το στατιστικό δηλαδή κόλπο, μέσω του οποίου ισοπεδώνεται κάθε έννοια κοινωνικής πολιτικής, η οποία ανατίθεται προοδευτικά, περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα.
Τα... "καλά νέα"

Αλλά τα... "καλά νέα" για τους εκπροσώπους του κεφαλαίου - και κατά συνέπεια τα αρνητικά και επώδυνα για τους εργαζόμενους - δε σταματούν εδώ. Ηδη έχουν αρχίσει να ψιθυρίζουν ότι μετά τις ευρωεκλογές έρχεται νέο "πακέτο" μέτρων, τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στις εργασιακές σχέσεις. Το θέμα είχε ανακινηθεί με αφορμή την ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, όπου στην εισήγησή του ο διοικητής Λ. Παπαδήμος, ζητούσε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων τόσο στα δημοσιονομικά (Κρατικός Προϋπολογισμός), όσο και στο μέτωπο των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών. Στις επισημάνσεις αυτές έρχονται να προστεθούν και αντίστοιχες επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία κρίνει "δειλά" τα μέτρα στην αγορά εργασίας, που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από πέρσι το καλοκαίρι. Στόχος πλέον είναι η πλήρης "απελευθέρωση" του ορίου των απολύσεων, η απάλειψη των διατάξεων που προβλέπουν ότι για 10ωρη ή 12ωρη ημερήσια εργασία απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη των συνδικάτων κλπ. Οσο για τις παρεμβάσεις στον Κρατικό Προϋπολογισμό, εκτός από τις μειώσεις των έμμεσων φόρων στις οποίες έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν, με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού, σκέπτονται να προχωρήσουν και σε αντισταθμιστικές κινήσεις περικοπής κοινωνικών δαπανών. Δαπανών οι οποίες, σύμφωνα με επισημάνσεις αρμοδίων παραγόντων, έχουν ήδη υπερβεί το κατώφλι του ορίου ασφυξίας.

Αλλά και το περίφημο προεκλογικό πακέτο - κοροϊδία των φορολογικών απαλλαγών, πάει για τις ελληνικές καλένδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας θα ανακοινώσει την ερχόμενη βδομάδα... τις γενικές αρχές των συμπερασμάτων των επιτροπών, ενώ θα αποφύγει να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν τον επόμενο Σεπτέμβρη. Θα ανακοινώσει δηλαδή γενικώς ότι θα αυξηθεί το αφορολόγητο όριο, χωρίς να πει πόσο θα αυξηθεί κλπ. Η ιστορία των λεγόμενων φορολογικών ελαφρύνσεων μοιάζει λίγο με την πολιτική φιλανθρωπίας που ακολουθούσαν οι βυζαντινοί αυτοκράτορες. Οι τελευταίοι, μια φορά τον χρόνο, άνοιγαν τις πόρτες των παλατιών τους και τραπέζωναν τους φτωχούς, τους οποίους λήστευαν τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου. Ετσι και με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ... αφού ληστεύουν τον ελληνικό λαό από τα μέσα της δεκαετίας του '80, υποσχέθηκαν ορισμένες "ελαφρύνσεις" ψίχουλα, για να του αποσπάσουν βέβαια την ψήφο. Μόνο που και οι νέοι άρχοντες αποδείχτηκαν πλήρως αφερέγγυοι και παίρνουν τις υποσχέσεις πίσω.

Στο μεταξύ, στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν νέα καυτή δέσμη εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρων. Από τον ερχόμενο χρόνο αυξάνουν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, όπου οι αυξήσεις σε ορισμένες περιοχές (εκεί όπου έχουν χαραχτεί οι νέες γραμμές του μετρό) θα είναι ιδιαίτερα υψηλές. Αυξήσεις επίσης θα υπάρξουν και πάλι στα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης (αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής), ενώ στα πλαίσια του φορολογικού"διαλόγου" προωθούν νέες περικοπές των δαπανών που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. Πρόκειται για τα ιατρικά έξοδα, τα ενοίκια κατοικιών, τις ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες περικόπτουν στο όνομα του... εξορθολογισμού τους.

Τα μηνύματα που στέλνει η κυβέρνηση Σημίτη, 20 μόλις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, είναι πολύ καθαρά, ώστε να μην επιδέχονται αμφισβήτησης. Οι "εκσυγχρονιστές" ζητούν την ψήφο των λαϊκών στρωμάτων, για να αποτελειώσουν το μακάβριο έργο της εκποίησης των πιο δυναμικών μονάδων της δημόσιας περιουσίας, της πλήρους καταβαράθρωσης των δημοσίων δαπανών και της νέας υπονόμευσης του βιοτικού τους επιπέδου.

Απευθύνονται προς τους επιχειρηματίες και τους λένε ότι "εμείς είμαστε οι καλύτεροι διαχειριστές των υποθέσεών σας, είμαστε η κυβέρνησή σας και αυτό το αποδεικνύουμε, όχι στα λόγια, αλλά με καθημερινές πράξεις. Στηρίξτε μας για να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας που είναι και πρόγραμμά σας"...

Για τις 13 Ιούνη στους εργαζόμενους δεν πρέπει υπάρχουν διλήμματα. Αποφασιστική καταδίκη των δύο κυριαρχών εκφράσεων του διπολισμού, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και καταδίκη και των εκφραστών και εραστών της ευρωπαϊκής... προοπτικής και των "κεντροαριστερών" σεναρίων (ΣΥΝ). Η λύση, βέβαια, δεν μπορεί να βρίσκεται ούτε στις αυταπάτες του "καλού ΠΑΣΟΚ", που εκφράζει σήμερα η ηγεσία του ΔΗΚΚΙ. Η καθαρή απάντηση είναι σήμερα η στήριξη του ΚΚΕ, της πολιτικής δύναμης που με συνέπεια και σταθερότητα αντιπαλεύει τις ολέθριες συνέπειες της ενσωμάτωσης της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ενωση, μία Ενωση δολοφόνων που υπονομεύει τα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της χώρας.

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις συμπληγάδες ιδιωτών και ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι (2013-07-03 00:00:00.0)
Στη ρότα του Προγράμματος Σταθερότητας (2001-08-22 00:00:00.0)
Στην ίδια αντιλαϊκή τροχιά (2001-08-21 00:00:00.0)
Σενάρια αύξησης των φόρων και μέσω τεκμηρίων (1999-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ