Κυριακή 23 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η... νέα αντίληψη για τις "μικρομεσαίες επιχειρήσεις"

Καμιά απολύτως θέση δεν έχουν στο δρόμο προς την ΟΝΕ και στην "Ενωμένη Ευρώπη", οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι της χώρας μας! Καμιά απολύτως θέση δε δικαιούνται στις σύγχρονες συνθήκες τόσες και τόσες άλλες χιλιάδες ΕΒΕ που εξασφαλίζουν το δικό τους μεροκάματο μέσα από λειτουργία μικρών επιχειρήσεων και οι οποίοι ταυτόχρονα απασχολώντας δύο - τρεις ή και κάπως περισσότερους εργαζόμενους, προσφέρουν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ολα αυτά τα ξεκαθάρισε με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια προσωπικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος την προηγούμενη Πέμπτη επιχείρησε, σε περιοδεία του στη Μάνδρα Αττικής, να παρουσιάσει "την πραγματικότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης", όπως την αντιλαμβάνεται η κυβέρνησή του. Σ' αυτά ακριβώς τα πλαίσια, ο Κ. Σημίτης,βάφτισε "μικρομεσαία επιχείρηση" την εταιρία "YLIKON ΑΕ" που επισκέφτηκε και ούτε λίγο ούτε πολύ, επανέλαβε παλαιότερες κυβερνητικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες αυτές είναι οι επιχειρήσεις που μπορεί να έχουν μέλλον. Για να κατανοηθεί η συγκεκριμένη κυβερνητική αντίληψη, σημειώνουμε ότι στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για μια επιχείρηση που:

  • Διαθέτει ίδια κεφάλαια 690 εκατομμύρια δραχμές!
  • Απασχολεί από 50 μέχρι 85 εργαζόμενους!
  • Πραγματοποιεί εξαγωγές σε 80 χώρες!
  • Το 90% του τζίρου της προέρχεται από τις εξαγωγές!
  • Καταλαμβάνει συνολικά 5,5 στρέμματα στεγασμένους χώρους σε οικόπεδο 14,6 στρέμματα!
  • Κατασκευάζει και προμηθεύει τμήματα μηχανών στη ναυτιλία.

Είναι φανερό ότι τα δεδομένα μιας τέτοιας επιχείρησης που η κυβέρνηση θεωρεί "μικρομεσαία" και προτίθεται να στηρίξει με "τη δέσμη ειδικών μέτρων, καινοτομικών δράσεων και θεσμικών παρεμβάσεων", δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα δεδομένα της απόλυτης πλειοψηφίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων.

Ο Κ. Σημίτης βέβαια, ήταν απολύτως σαφής, όπως σαφές ήταν και το μήνυμα που έστειλε, μιλώντας στις εγκαταστάσεις της παραπάνω βιομηχανίας, προς το σύνολο των ΕΒΕ της χώρας: "Στη μάχη του διεθνούς ανταγωνισμού αλλά και της εσωτερικής ανάπτυξης - είπε - επιχειρήσεις αυτού του τύπου (σ.σ. όπως της "YLIKON ΑΕ"), οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι η αιχμή του δόρατος του σχεδιασμού της ελληνικής κυβέρνησης". Και για να μην υπάρξουν ταλαντεύσεις και παρανοήσεις, συμπλήρωσε: "Είμαστε εδώ για να δούμε την πραγματικότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης".

Δε χωράει καμία αμφιβολία ότι "οι μοναδικές ευκαιρίες που ανοίγονται από τη συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ", στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, δεν αφορούν σε καμία περίπτωση το σύνολο σχεδόν των ελληνικών οικονομικών μονάδων στις οποίες δραστηριοποιούνται οι ΕΒΕ. Αυτή είναι μια πολιτική που θεωρεί "μικρομεσαίες επιχειρήσεις" τις βιομηχανικές μονάδες, τις αλυσίδες των πολυκαταστημάτων και γι' αυτές η κυβέρνηση, όπως είπε ο ίδιος, "δημιουργεί προϋποθέσεις που θα τις εκμεταλλευτούν". Η κυβέρνηση της "ευρωπαϊκής προοπτικής" και της ΟΝΕ δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρεξηγήσεις, ούτε σ' αυτούς που συνειδητά καλλιεργούν αυταπάτες, ούτε σ' αυτούς που άθελά τους τρέφουν αυταπάτες. Αυτή η "προοπτική" χωράει μόνο "μικρομεσαίες επιχειρήσεις" σαν κι αυτές που επισκέφτηκε προχτές ο πρωθυπουργός!

Μ. Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης (2000-12-09 00:00:00.0)
Κινητοποιούνται οι ΕΒΕ (2000-11-30 00:00:00.0)
Στο δρόμο του αγώνα και όχι στο συμβιβασμό (1999-03-24 00:00:00.0)
Σήμερα ο αποκλεισμός του υπουργείου Ανάπτυξης (1999-03-23 00:00:00.0)
Απαρχή νέων αγώνων και κινητοποιήσεων (1998-12-03 00:00:00.0)
Ενωμένοι και αποφασισμένοι για την επιβίωσή τους (1997-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ