Πέμπτη 27 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το ΝΑΤ πληρώνει τα "σπασμένα"

Τα αιτήματα των εφοπλιστών για διακανονισμό, για το 50% των οφειλών τους προς το ΝΑΤ και άλλα Ταμεία, έκανε αποδεκτά η κυβέρνηση

Τα "σπασμένα" από τον βρώμικο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και την εμπλοκή της χώρας, καλείται να πληρώσει και το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο και βέβαια οι ναυτεργάτες. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, πιστή στο δόγμα "υπεράνω όλων τα εφοπλιστικά συμφέροντα", αποφάσισε να παρέχει νέες διευκολύνσεις στους ιδιοκτήτες των επιβατηγών πλοίων για την εξόφληση των οφειλών τους προς το ΝΑΤ! Πρόσχημα για τις νέες εφοπλιστικές διευκολύνσεις αποτελεί η μείωση της τουριστικής κίνησης που παρατηρήθηκε, καθώς ακυρώθηκαν προγραμματισμένες κρουαζιέρες λόγω του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και από το γεγονός ότι η θαλάσσια περιοχή της χώρας από το Ακτιο και πάνω, σύμφωνα με το διάταγμα Κλίντον, αποτελεί εμπόλεμη ζώνη!

Το νέο χτύπημα σε βάρος του ήδη βουτηγμένου στα χρέη ΝΑΤ, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εμπορικής ΝαυτιλίαςΣταύρος Σουμάκης,στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες. Ο υπουργός σημείωσε: "Από την ιστορία του πολέμου υπάρχει επίπτωση στην τουριστική κίνηση. Κυρίως Αμερικανοί τουρίστες έχουν ακυρώσει εισιτήρια". Ο υπουργός ανέφερε ότι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ενωσης Εφοπλιστών Επιβατηγών ΠλοίωνΑνδρέα Ποταμιάνο και δήλωσε ότι: "Οι πλοιοκτήτες έθεσαν το αίτημα να γίνει διακανονισμός για το 50% των οφειλών τους προς το ΝΑΤ και τα άλλα ταμεία και τα λιμενικά τέλη. Τα αιτήματα που έθεσε η Ενωση Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων τα κάναμε δεκτά"!

Βέβαια ο υπουργός δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία απέναντι στους ναυτεργάτες. Ετσι σε ό,τι αφορά την υπόθεση των δύο κρουαζιερόπλοιων που έχουν δέσει και τους πάνω από 600 ναυτεργάτες που αποτελούν τα πληρώματά τους και βρίσκονται υπό διωγμό (ήδη η πλοιοκτήτρια εταιρία του κρουαζιερόπλοιου ΣΤΕΛΛΑ ΣΟΛΑΡΙΣ έχει ανακοινώσει ότι θα μειώσει τον αριθμό του πληρώματος), ο υπουργός βρήκε τη... λύση και αυτή είναι να συνεννοηθούν μεταξύ τους ποιοι θα μείνουν άνεργοι και ποιοι θα παραμείνουν στα πλοία!

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ το ΝΑΤ "βουλιάζει" στα χρέη και οι θλιβερές λίστες των ανέργων ναυτεργατών συνεχώς αυξάνονται, η εταιρία του Ανδρέα Ποταμιάνου ανακοίνωσε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κέρδη 4,5 εκατομμύρια δολάρια, για το οικονομικό έτος της, που έληξε στις 30 Νοεμβρίου. Επίσης, όπως δημοσιεύτηκε σε οικονομικές εφημερίδες, τα κέρδη της εταιρίας του εφοπλιστή Στρίντζη ο οποίος είναι μέλος του προεδρείου της ΕΕΕΠ, για το πρώτο τρίμηνο του 1999 ήταν 9.341.000 δραχμές και ο τζίρος της εταιρίας αυτό το τρίμηνο ήταν 3.540.522.000 δραχμές..!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ