Παρασκευή 28 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΚΚΙΝΗ ΨΗΦΟΣ ... ΓΙΑ ΟΛΑ!

Μια ανάσα πριν τις ευρωεκλογές, και οι ψηφοφόροι, ο λαός, κατακλύζονται από την ευημερία των αριθμών στις πολύχρωμες αφίσες και τα πλατιά χαμόγελα, είτε από το βήμα είτε από τις γιγαντοαφίσες. Τι έγινε, άραγε, όλοι έγιναν φίλοι με όλους; Με τόση καλοσύνη και τόσες χαρές θα είναι γεμάτη η ζωή μας από εδώ και πέρα; Μήπως από τις ευρωεκλογές κι έπειτα, όλα θα πηγαίνουν "μέλι - γάλα" και "θα είμαστε μια χαρούμενη ατμόσφαιρα", όπως έλεγε δημοφιλής κωμικός σε ελληνική ταινία; Ας δούμε τα πράγματα από τη σοβαρή πλευρά.

Οι ευρωεκλογές, όπως και άλλα ανάλογα σημαντικά πολιτικά γεγονότα, δεν είναι ξεκομμένες από το χτες, δεν είναι ξεκομμένες από το αύριο, που περιμένει την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Υπάρχει πλούσια πείρα από την πολιτική ζωή του τόπου, τους αγώνες, τα προβλήματα, τη στάση των κομμάτων σ' αυτά. Κανένας δεν προέρχεται από παρθενογένεση, όλοι είναι γνωστοί σ' αυτόν τον τόπο! Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του πολιτικού - οικονομικού - κοινωνικού τοπίου;

***

Εργατοϋπάλληλοι - συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι αγρότες και ΕΒΕ, η νεολαία, πληρώνουν τα σπασμένα της προσήλωσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ! Λιτότητα, ανεργία, φτώχεια, ισοπέδωση των εργατικών κατακτήσεων, έρχονται και δένουν με το στραγγαλισμό των μικρομεσαίων ΕΒΕ, την περιθωριοποίηση των μικρομεσαίων αγροτών. Στο εφιαλτικό τοπίο της κυρίαρχης πολιτικής, ήρθε να ρίξει τη μαύρη - κατάμαυρη σκιά του, ο ακήρυχτος πόλεμος ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ενωσης ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Οσοι τόλμησαν - και δεν ήτανε λίγοι - να σηκώσουν το κεφάλι, να αντισταθούν ή να διεκδικήσουν, αντιμετώπισαν είτε την ανοιχτή συκοφάντηση - τα ρόπαλα των ΜΑΤ - είτε τη "στήριξη" του τύπου "συμφωνούμε με τα αιτήματα, αλλά διαφωνούμε με τις μορφές πάλης". Μόνο το ΚΚΕ στάθηκε με όλες του τις δυνάμεις στο πλευρό όσων αγωνίζονται. Με όλη τη δραστηριότητα συνέβαλε καθοριστικά στην αποκάλυψη των όσων αντιδραστικών μέτρων προωθούνταν, στην οργάνωση της αντίστασης και πάλης του λαού. Δεν ήτανε "όλοι ίδιοι"! Το κάθε κόμμα στάθηκε στην όχθη, στο μετερίζι που διάλεξε. Το ΚΚΕ σταθερά από την αντίπερα - στο κεφάλαιο και τους υπηρέτες του - όχθη, στο μετερίζι της πάλης στην πρώτη γραμμή των λαϊκών αγώνων. Δεν ήτανε "όλοι ίδιοι"! Αυτή η απλή αλήθεια δεν πρέπει να ξεχαστεί σήμερα. Να μην τη σκεπάσει ο προεκλογικός κουρνιαχτός, που σηκώνουν όσοι θέλουν να ξεχάσει ο λαός, το χτες, τις πομπές τους. Πάμε, λοιπόν, στις εκλογές, όχι με βάρκα τις πολύχρωμες ψευτιές, αλλά τη γνώση και την πείρα, την πείρα, που είναι κατασταλαγμένη σε όλες τις συνειδήσεις. Δικό μας χρέος να την "ανασκαλέψουμε", να τη βάλουμε μπροστά, να γίνει κριτήριο στάσης, κριτήριο ψήφου.

***

Καλά τα λέτε, αλλά όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, αύριο τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, θα μπούμε, άλλωστε, και στην ΟΝΕ, υποστηρίζουν ορισμένοι. Ας δούμε, λοιπόν, αυτή την "επόμενη μέρα", τι επιφυλάσσει ή, καλύτερα, τι επιφυλάσσουν οι κρατούντες για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. "Μαύρη και άραχνη" η επόμενη μέρα. Μαύρη σαν την πολιτική τους! Εχουμε και λέμε:

  • Ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
  • Νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, μην τυχόν και μείνει τίποτα στο δημόσιο!
  • Ισοπέδωση της κοινωνικής ασφάλισης - βλέπε "μεγάλο ασφαλιστικό" - και πλήρης αξιοποίηση του νόμου που κατάργησε το οχτάωρο και καθιέρωσε τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.
  • Νέα μέτρα για τα "σπασμένα" του πολέμου και το "πιάσιμο" των δεικτών του Μάαστριχτ.
  • Νέοι θανάσιμοι κίνδυνοι για το λαό μας και όλους τους λαούς από το εγκληματικό "νέο δόγμα του ΝΑΤΟ".

Μήπως τα παραλέτε εσείς οι κομμουνιστές, θα πουν οι δύσπιστοι ή και άλλοι που ζουν ακόμα με αυταπάτες, ότι, τάχα, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατρακύλα. Οχι, αυτή είναι η αλήθεια! Να την πούμε κατάματα χωρίς αναστολές, χωρίς κουμπώματα, δεμένη και με την ιδιαίτερη πείρα του κάθε χώρου. Το ΚΚΕ δικαιώθηκε, οι εκτιμήσεις και οι θέσεις επιβεβαιώθηκαν στη ζωή!

***

Αλλοι - Πράσινοι και Βένετοι - συνεχίζουν να προβάλλουν μελλοντικούς παραδείσους, που ακούν στο όνομα ΟΝΕ, ξεχνώντας, βέβαια, πως το "Σύμφωνο Σταθερότητας" δεν αφήνει κανένα περιθώριο αποζημίωσης των "πολλών" για τις θυσίες που έκαναν, για τους "λίγους", δηλαδή για να αυξηθούν τα κέρδη και να εξυπηρετηθούν τα ταξικά συμφέροντα της ολιγαρχίας του τόπου. Κάποιοι άλλοι επιμένουν - ούτε η δολοφονία του λαού της Γιουγκοσλαβίας δεν τους σταμάτησε - να προβάλλουν τις φλυαρίες για "άλλη" Ευρωπαϊκή Ενωση, με "κοινωνικό πρόσωπο", "σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα" και άλλα παρόμοια. Θέλουν, με άλλα λόγια, ψήφο για να συνεχίσουν - με ανανεωμένη τη λαϊκή επιδοκιμασία - την ίδια πολιτική.

Να επισημάνουμε, όσες φορές χρειάζεται, τον κίνδυνο στους εργαζόμενους, "να βγάλουν τα μάτια τους με τα ίδια τους τα χέρια". Ναι, έτσι ωμά. Αλλωστε, ωμή είναι η πραγματικότητα και δε χρειάζεται φτιασίδια. Σήμερα κρατάνε μια μεγάλη δυνατότητα στα χέρια τους όλοι οι εργαζόμενοι. Την ψήφο, που μπορεί να βγάλει από την κάλπη: 1) Το μεγάλο ΟΧΙ, την πιο αποφασιστική καταδίκη στην πολιτική που μαυρίζει τη ζωή τους, το παρόν και το μέλλον του τόπου. 2) Το μεγάλο ΝΑΙ στη λαϊκή συσπείρωση, αντίσταση και πάλη, στο αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό μέτωπο, που θα σταθεί απέναντι στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης - κεφαλαίου και όσων το στηρίζουν.

Εμπρός, λοιπόν, σε κάθε χώρο δουλιάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σπίτι, με όλες τις δυνάμεις, με ένα στόχο, μια επιδίωξη: Να γεμίσουν στις 13 Ιούνη οι κάλπες με την κόκκινη ψήφο ...την ψήφο για όλα, για το σήμερα και το αύριο του τόπου, με γνώμονα τον εργαζόμενο και τις ανάγκες του και όχι τα κέρδη του μεγάλου, ξένου και ντόπιου, κεφαλαίου!

Ανδριανός ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ

Οι ευρωεκλογές, όπως και άλλα ανάλογα σημαντικά πολιτικά γεγονότα, δεν είναι ξεκομμένες από το χτες, δεν είναι ξεκομμένες από το αύριο, που περιμένει την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Υπάρχει πλούσια πείρα από την πολιτική ζωή του τόπου, τους αγώνες, τα προβλήματα, τη στάση των κομμάτων σ' αυτά. Κανένας δεν προέρχεται από παρθενογένεση, όλοι είναι γνωστοί σ' αυτόν τον τόπο!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ