Παρασκευή 28 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΟΥΣΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΝΑΥΤΙΚΟΥ
Μετέτρεψαν την Αδριατική σε "ναρκοπέδιο"

- Οπως αποκάλυψε ο "Ρ" το Βόρειο Ιόνιο και ολόκληρη η Αδριατική έχουν μετατραπεί σε "ναρκοπέδιο". Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν πλοία που διασχίζουν αυτή την περιοχή;

- Τα στίγματα που έχουν δοθεί στα πλοία, για να αποφεύγουν τις περιοχές, στις οποίες έχουν γίνει ρίψεις ΝΑΤΟικών βομβών, έχουν θεωρητική σημασία. Λόγω των καιρικών συνθηκών μπορούν οι βόμβες να βρεθούν σε άλλα σημεία και να έχουμε πρόσκρουση πλοίων πάνω σε αυτές. Σε αυτό να προσθέσουμε ότι η ρίψη βομβών συνεχίζεται, καθώς εντείνονται οι πολεμικές επιχειρήσεις. Επιπλέον οι ΝΑΤΟικοί εγκληματίες δεν αποκαλύπτουν όλες τις περιοχές, στις οποίες πετάνε τις βόμβες τους, που σημαίνει ότι η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη στην περιοχή, με απρόβλεπτες συνέπειες για ναυτεργάτες και επιβάτες.

- Το περασμένο Σαββατοκύριακο περιοδεύσατε στα πλοία της γραμμής Ελλάδα - Ιταλία. Πώς είναι το κλίμα;

- Το σύνολο του ναυτεργατικού κόσμου που απασχολείται σε αυτά τα πλοία, από την κήρυξη του πολέμου, έχει εκφράσει τη μεγάλη ανησυχία του. Γνωρίζει ότι είναι άμεσες οι επιπτώσεις από αυτή την τυχοδιωκτική ενέργεια του ΝΑΤΟ. Γνωρίζει ότι ο ελληνικός εμπορικός στόλος εντάσσεται στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και ανά πάσα στιγμήμπορεί να μετατραπεί σε 4ο όπλο για τους ΝΑΤΟικούς ανεφοδιασμούς, για να μπορεί να στηρίξει τα εγκληματικά σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Στην ανησυχία τους έχει προστεθεί και η αγανάκτηση, γιατί την περιοχή στην οποία ζουν και εργάζονται, οι ΝΑΤΟικοί την έχουν μετατρέψει σε αποθήκη βομβών. Εχουν μετατρέψει την περιοχή σε ένα μεγάλο ναρκοπέδιο και σε αποθήκη βομβών.

- Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ανέφερε ότι από όσο γνωρίζει δεν υπάρχει πρόβλημα στην ασφάλεια της ναυσιπλοϊας σε αυτή την περιοχή. Πώς το σχολιάζετε;

- Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, πιστός υπηρέτης των ΝΑΤΟικών επιδιώξεων, εμφανίζεται απληροφόρητος, ενώ η πραγματικότητα είναι μία: Το ΥΕΝ πολύ πιο μπροστά από τους βομβαρδισμούς, αλλά και κατά την εξέλιξη των επιχειρήσεων στη Γιουγκοσλαβία και στην ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο είναι ενημερωμένο, αλλά, παίρνει και όλα τα αναγκαία μέτρα, για να υπηρετήσει τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Οι βατραχάνθρωποι και οι λιμενικοί από τον υπουργό ΕΝ παίρνουν τις εντολές. Ακόμα είναι κοινό μυστικό ότι όλα τα λιμάνια της χώρας, οι εγκαταστάσεις, ο εμπορικός στόλος είναι σε ετοιμότητα από την κυβέρνηση για την εκπλήρωση των ΝΑΤΟικών... υποχρεώσεων που δεν είναι άλλες από τη συναυτουργία στο έγκλημα σε βάρος ενός λαού, ενώ παράλληλα υποθηκεύονται κυριαρχικά συμφέροντα της χώρας μας.

- Πώς απαντούν οι ναυτεργάτες;

- Οι ναυτεργάτες, η εργατική τάξη, ο λαός επιβάλλεται να αναπτύξει την αντιιμπεριλιαστική του δράση κατά του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τους πολιτικούς τους υποστηρικτές στην Ελλάδα. Να ανατρέψουν τα σχέδιά τους που μετατρέπουν τη Βαλκανική Χερσόνησο σε σύγχρονη "Σπιναλόγκα" για τους λαούς της. Να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να επιβάλουν μια πολιτική που θα στηρίζεται στη βάση της αμοιβαιότητας, της ισοτιμίας των λαών και των εθνών, της κοινωνικής προκοπής προς όφελος του εργαζόμενου λαού. Αυτός ο δρόμος δεν μπορεί να ανοίξει όσο υπάρχει η ιμπεριαλιστική επικυριαρχία στην περιοχή μας που λέγεται ΝΑΤΟ και ΕΕ. Πρέπει να ηττηθούν αυτοί οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, για να ειρηνεύσει ο τόπος. Οι ευρωεκλογές πρέπει να αποτελέσουν την πρώτη απάντηση.

Α. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ