Κυριακή 6 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Αντιπολεμική συναυλία για τη Μάχη της Κρήτης

Με μεγάλη αντιπολεμική συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις, που διοργανώνει η Παγκρήτιος Ενωση για τη Μάχη της Κρήτης (φέτος συμπληρώνονται πενήντα οκτώ χρόνια).

Στη συναυλία, που θα γίνει σήμερα (8μμ), στην πλατεία Δημαρχείου (Κοτζιά) θα πάρουν μέρος λυράρηδες και τραγουδιστές, με τραγούδια και χορούς της Μεγαλονήσου. Ανάμεσά τους οι: Βασίλης Σκουλάς, Γιάννης Ξυλούρης (Ψαρογιάννης), Μιχάλης Αλεφαντινός,ο νεαρός Δημήτρης Βακάκης - με τα συγκροτήματά τους και το συγκρότημα "Παλαιινά Σεφέρια".Ακόμη 50 χορευτές και χορεύτριες, οι "Κουρήτες" και οι "Σχολές Κρητικής Παράδοσης". Η Κάτια Δανδουλάκη θ' απαγγείλει ποιήματα Κρητών και θα διαβάσει περιστατικά από τη Μάχη της Κρήτης. Η Ορχήστρα "Παλίντονος Αρμονία" θα ερμηνεύσει τραγούδια του Γ. Μαρκόπουλου, με ερμηνευτές τους Χαράλαμπο Γαργανουράκη, Μαρία Δημητριάδη, Βασιλική Λαβίνα, συμμετέχει φιλικά ο Μάριος Φραγκούλης.Σήμερα, επίσης, είναι η τελευταία ημέρα λειτουργίας της έκθεσης ιστορικών κειμηλίων - φωτογραφιών από τη Μάχη της Κρήτης "Ματιές σ' έναν αγώνα ελευθερίας και αξιοπρέπειας", στο Μέγαρο Μελά (πλατεία Δημαρχείου).

"Η όπερα της πεντάρας"

Μια ενδιαφέρουσα παράσταση με τους απόφοιτους ηθοποιούς του Σχολείου Υποκριτικής του Κώστα Καζάκου, παρουσιάζεται, αύριο, την Τρίτη και την Τετάρτη, στις 9.15 το βράδυ, στο θέατρο "Τζένη Καρέζη" (Ακαδημίας 3) με ελεύθερη είσοδο. Πρόκειται για την "Οπερα της Πεντάρας" του Μπρεχτ, με μουσική Κουρτ Βάιλ, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Ζάιμπελ, μετάφραση Σπύρου Ευαγγελάτου, μετάφραση στίχων Παύλου Μάτεσι, κείμενο κομπέρ Γιώργος Ηλιόπουλος, μουσική διδασκαλία Θανάση Νικόπουλου, χορογραφίες Ιγκόρ Κούλικ, σκηνογραφία Κατερίνας Σωτηροπούλου. Παίζουν, χορεύουν και τραγουδάνε οι 31 νέοι απόφοιτοι ηθοποιοί.

Ανδαλουσιανό φλαμέγκο

Μια γοητευτική πρόσκληση προς τους λάτρεις του ανδαλουσιανού φλαμέγκο απευθύνει ο "ιδιοφυής Ισπανός" κιθαρίστας Πάκο ντε Λουσία,που αύριο (8.30μμ) πραγματοποιεί συναυλία στο Ηρώδειο. Ο ιδρυτής της σχολής "του μοντέρνου φλαμέγκο", όπως τον αποκαλούν, συνοδευόμενος από το επταμελές συγκρότημά του, θα παρουσιάσει ένα απάνθισμα των καλύτερων στιγμών της ισπανικής μουσικής, κομμάτια που ξεσηκώνουν την καρδιά και το σώμα. Ρυθμοί, που κυλούν στις φλέβες του Ισπανού κιθαρίστα, καθώς σε αυτό το θαυμαστό κόσμο μυήθηκε σε ηλικία μόλις επτά χρόνων. Η συναυλία διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Δήμου Υμηττού.

Κυριαρχεί η ανθρώπινη μορφή

Η πρόσφατη εικαστική δημιουργία του Παύλου Σάμιου παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στην αίθουσα τέχνης "Σκουφά" (Σκουφά 4). Οπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης Ολγα Μεντζαφού "Η συνεχής συνάντηση με τους δασκάλους τους μεγάλους της πρωτοπορίας, αλλά και με τη ζωγραφική παράδοση του τόπου μας, τη βυζαντινή και την αρχαία, επανατοποθετεί το πρόβλημα των σχέσεων με το παρελθόν, όχι στο επίπεδο της στείρας νοσταλγίας, αλλά σε εκείνο της πίστης και συνειδητοποίησης ότι ο καλλιτέχνης είναι αποδέκτης και συγκοινωνός της πολιτιστικής κληρονομιάς του".

Ο Σάμιος είναι βαθύς γνώστης της παράδοσης και χρησιμοποιεί ποικίλα υλικά και τεχνικές στα έργα του. Θέματά του είναι σκηνές από τις παιδικές του αναμνήσεις, σκηνές σε οικείους του χώρους, συνθέσεις όπου η ανθρώπινη μορφή πάντα κυριαρχεί ακόμη και σε έργα απ' όπου αυτή απουσιάζει. Η έκθεση έργων του θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ