Παρασκευή 11 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με άλυτα προβλήματα οι εξετάσεις Β' Λυκείου

Υπόμνημα κατέθεσε χτες η ΟΛΜΕ στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

Ολα έτοιμα για τις εξετάσεις της Β Λυκείου, λέει το υπουργείο Παιδείας, αλλά η ΟΛΜΕ, με υπόμνημά της, επαναφέρει άλυτα ζητήματα που αφορούν εκπαιδευτικούς και μαθητές. Χτες, ο υπουργός Παιδείας κάλεσε τους μαθητές της Β Λυκείου να προσέλθουν στις εξετάσεις... χωρίς άγχος, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να προπαγανδίσει τη μεταρρύθμιση. Πάντως, οι διαβεβαιώσεις για την"υπερσύγχρονη τεχνολογία", με την οποία θα γίνει η μετάδοση των θεμάτων, δεν επηρεάζει και δεν αλλάζει την ουσία των εξετάσεων αυτών, που είναι ο ταξικός χαρακτήρας τους, επισημαίνει η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών",και τονίζει πως η μόνη λύση είναι η ικανοποίηση των αιτημάτων που πρόβαλαν οι μεγαλειώδεις αγώνες των μαθητών.

Ο υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε χτες καθησυχαστικός, λέγοντας ότι "οι εξετάσεις αυτές είναι κυρίως για να αξιολογήσουμε την πορεία του μαθητή και της σχολικής μονάδας. Είναι εξετάσεις που βοηθούν το μαθητή στην αυτογνωσία του και η βαθμολογία λαμβάνεται υπόψη μόνον όταν έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τον ίδιο τον μαθητή". Διευκρίνισε ότι τα παιδιά που δε θα προαχθούν τον Ιούνη μένουν ανεξεταστέοι κατ' εξαίρεσιν φέτος και θα μπορέσουν να δώσουν πάλι εξετάσεις το Σεπτέμβρη. Και όσοι δεν μπορέσουν να να προαχθούν με αυτόν τον τρόπο, θα ξαναδώσουν εξετάσεις στις αρχές του επόμενου σχολικού έτους. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αύξηση των εισακτέων, λέγοντας ότι αυτό είναι "μπόνους" για τους μαθητές.

Υπενθυμίζεται ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν την Τρίτη 15 Ιούνη. Χτες, έγινε από τον πρώτο όροφο του υπουργείου Παιδείας δοκιμαστική εκπομπή θεμάτων.

Αλυτα ζητήματα

Σε υπόμνημα στον υπουργό Παιδείας, η ΟΛΜΕ καταγράφει μια σειρά σημαντικά προβλήματα, που, όπως τονίζει, σχετίζονται με τη διενέργεια των εξετάσεων στη Β και στη Γ Λυκείου. Σε ό,τι αφορά την εξεταστέα ύλη, η ΟΛΜΕ τονίζει ότι "είναι παιδαγωγικά ανεπίτρεπτο να εξετάζονται οι μαθητές σε ενότητες που ουσιαστικά δε διδάχτηκαν στο σχολείο και εξ αντικειμένου εξωθούνται από την Πολιτεία στα φροντιστήρια για να "καλύψουν" αυτό το κενό". Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ζητά να εκδοθεί υπουργική Απόφαση, με την οποία εξαιρούνται αυτές οι ενότητες από την εξεταστέα ύλη. Αναφορικά με το πρόγραμμα των εξετάσεων, το ΔΣ της ΟΛΜΕ διατυπώνει το ερώτημα, γιατί οι μαθητές της θετικής και της τεχνολογικής κατεύθυνσης, ενώ διδάσκονται το ίδιο βιβλίο εξετάζονται διαφορετική μέρα.

Η ΟΛΜΕ αναφέρεται και σε ζητήματα που αφορούν τους εκπαιδευτικούς, των οποίων οι μεταθέσεις και οι διορισμοί δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, παρατείνοντας την αγωνία χιλιάδων εκπαιδευτικών και σύμφωνα με τον υπουργό θα αρχίσουν να ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα. Η ΟΛΜΕ επισημαίνει τον κίνδυνο να μην είναι οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους έγκαιρα το Σεπτέμβρη. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με καταγγελίες δε γνωρίζουν ακόμα ούτε και το αν θα είναι επιτηρητές ή όχι.

  • Λόγω των εξετάσεων της Β και Γ Λυκείου, το υπουργείο Παιδείας δε θα δέχεται το κοινό από Δευτέρα 14 Ιούνη μέχρι και Τετάρτη 14 Ιούλη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ