Παρασκευή 11 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συσσωρευμένα προβλήματα στην Πυροσβεστική

Οι διαρκείς περικοπές των κοινωνικών δαπανών (εκτός των άλλων) έχουν τραγικές συνέπειες και λειτουργούν σε βάρος και της ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ) να ανταποκριθεί στα πολύπλευρα καθήκοντά του, ενώ διαμορφώνουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα για τους εργαζόμενους που υπηρετούν σ' αυτό.

Η κυβέρνηση εμφανίζει ότι έχει πάρει τα πλέον κατάλληλα μέτρα και ότι φέτος, ειδικότερα όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές, δε θα υπάρχουν προβλήματα.

Αυτό ακούγεται ως ειρωνεία από τους εργαζόμενους στο ΠΣ, γιατί γνωρίζουν από τα μέσα την άσχημη κατάσταση που επικρατεί και τις τραγικές ελλείψεις. Οχι άδικα ορισμένοι χαρακτηρίζουν την κατάσταση "ώρα μηδέν" Η νέα αντιπυρική περίοδος δασών άρχισε και οι κενές οργανικές θέσεις του ΠΣ βρίσκονται πάνω από το 30%. Σύμφωνα με το νόμο υπαγωγής της καταστολής των πυρκαγιών δασών στο ΠΣ, απαιτείται η πρόσληψη 2.500 πυροσβεστών έως το έτος 2000. Μέχρι σήμερα δεν έχει καλυφθεί καμία θέση απ' αυτές. Και φυσικά, οι πραγματικές κενές οργανικές θέσεις είναι πολύ μεγαλύτερες με δεδομένο την κάλυψη μεγάλων γεωγραφικά περιοχών (ηπειρωτικών και νησιωτικών), στις οποίες δεν υφίσταται Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Οι συνέπειες είναι οι παρακάτω γνωστές από πέρσι:

α) Το βάρος της λειψής οργανικής δύναμης θα πέσει και πάλι στις πλάτες των πυροσβεστών με τις μόνιμες επιφυλακές και χωρίς αμοιβή.

β) Αξιωματικοί και πυροσβέστες από Πυροσβεστικούς Σταθμούς και Υπηρεσίες θα μεταφέρονται πανελλαδικά για να καλύψουν τα κενά.

γ) Θα λειτουργήσουν πυροσβεστικά κλιμάκια με λειψή οργανική δύναμη και με αποσπάσεις ανά τετράγωνο και μάλιστα χωρίς αποζημίωση εκτός έδρας ημερήσιας παραμονής.Κατανοητό βέβαια είναι σε όλους ότι δεν υπάρχουν κριτήρια απόσπασης νομοθετημένα και "οι υπηρεσιακοί λόγοι" θα οδηγήσουν πολλούς σε μία οιονεί μετάθεση τεσσάρων μηνών.

δ) Θα περικοπεί και φέτος η καλοκαιρινή άδεια, με αποτέλεσμα αρκετοί υπάλληλοι να έχουν δεκάδες οφειλόμενα ρεπό και ημέρες άδειας από περασμένα χρόνια. Μα οι πυροσβέστες δεν είναι μόνο για τις πυρκαγιές δασών!!!

Κατάσταση ανάγκης

-

Οι Πυροσβεστικοί Σταθμοί λειτουργούν υπολειπόμενοι κατά πολύ σε πυροσβέστες όσο και σε επικεφαλής αξιωματικούς, που σε μερικούς Σταθμούς είναι ανύπαρκτοι στις βάρδιες.

- Υπηρεσίες όπως η Πυρασφάλεια και το Ανακριτικό Τμήμα στην Αττική λειτουργούν με το 30 έως 40% της αναγκαίας οργανικής σύνθεσης.

- Σε περιπτώσεις παράλληλων συμβάντων αστικών και δασικών πυρκαγιών στα όρια ευθύνης ενός Πυροσβεστικού Σταθμού ή Υπηρεσίας εμφανίζεται η γύμνια της οργανικής δύναμης, η αναποτελεσματικότητα μα και ο κίνδυνος για τη ζωή όσων ορίστηκαν... να φυλάνε Θερμοπύλες.

Στοιχειώδεις διεκδικήσεις

Και ενώ υφίστανται τόσα σοβαρά προβλήματα, η κυβέρνηση μέχρι σήμερα αρνείται να δώσει λύση ικανοποιώντας στοιχειώδεις διεκδικήσεις,όπως:

  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ:

1. Αναγνώριση του επικίνδυνου και ανθυγιεινού του επαγγέλματος του πυροσβέστη.

2. Κάλυψη οικονομική των εκτός έδρας αποζημιώσεων στην περίπτωση των αποσπάσεων.

3. Τήρηση του πενθήμερου, εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας για την πληρωμή των υπερωριών, αργιών - Κυριακών - νυχτερινών όπως και στους άλλους υπαλλήλους του δημοσίου.

4. Αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας στις μισθολογικές προαγωγές όλων των υπαλλήλων και ως συντάξιμου χρόνου υπηρεσίας.

  • ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ:

1. Εκδημοκρατισμός του ΠΣ - απαλλαγή του από τα Σώματα Ασφαλείας - αποστρατικοποίηση.

2. Σύνταξη νέου ειδικού μισθολογίου δημοσίων υπαλλήλων, όπου αντικειμενικά να παίρνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος με αποστρατικοποίηση και δημοσιοϋπαλληλοποίηση του ΠΣ

3. Τήρηση του πενθημέρου, των 37 ωρών εργασίας με χορήγηση των αντίστοιχων ρεπό.

4. Ιδρυση Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας με συνύπαρξη του φορέα καταστολής των πυρκαγιών δασών (ΠΣ) και του φορέα ανάπτυξης προστασίας του δασικού - περιβαλλοντικού οικοσυστήματος (Δασική Υπηρεσία).

5. Κατάργηση του Ν. 2344 ΦΕΚ 212/τ. Α/11.10.95 για την Οργάνωση και Πολιτική Προστασία της χώρας σε κατάσταση Εκτάκτων Αναγκών, με επαναδιατύπωση νέου νόμου, όπου θα παίρνει υπόψη του το ΠΣ ως κορμό της πολιτικής προστασίας της χώρας.

6. Κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών σε οργανικά κενά σε όλη την Ελλάδα.

7. Αλλαγή του πλαισίου εκπαίδευσης με την εισαγωγή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας στις Πολυτεχνικές Σχολές. Τροποποίηση του Κανονισμού Προσλήψεων.8. Τροποποίηση του Κανονισμού Μεταθετότητας με την εισαγωγή σ' αυτόν όλων ανεξαιρέτως των πυροσβεστών και τη ρύθμιση του τρόπου απόσπασης κάθε υπαλλήλου.

9. Κωδικοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας με κατάργηση των αντιδημοκρατικών διατάξεων νόμου, ΠΔ, Αποφάσεων κλπ., που συνισχύουν με νεότερες μέχρι σήμερα.

10. Αντικειμενικά κριτήρια στις κρίσεις - προαγωγές των αξιωματικών του ΠΣ.

11. Εφαρμογή του Ν. 1568/95 για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

12. Κατάργηση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού καθεστώτος με επαναφορά του στην προηγούμενη κατάσταση.

Και πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι κανείς από τους κυβερνώντες δε θα λύσει τα παραπάνω ενδεικτικά προβλήματα, αν δεν αισθανθεί τη φωνή διαμαρτυρίας σύσσωμων των πυροσβεστών και αν δεν κινητοποιηθούν όλοι οι πυροσβέστες ανεξάρτητα από ιεραρχία και καθήκοντα για τη λύση τους, ξεπερνώντας τις συμβιβασμένες κυβερνητικές και μη ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος των πυροσβεστών και αξιωματικών.

Γίνεται όμως φανερό ότι τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στους εργαζόμενους στο ΠΣ δεν είναι άσχετα με τα γενικότερα προβλήματα των εργαζομένων της χώρας.

Αυτό δείχνει την ανάγκη της κοινής πάλης με όλους τους εργαζόμενους ενάντια στις αιτίες των προβλημάτων.

Δεν μπορεί το συνδικαλιστικό κίνημα των πυροσβεστών να συνεχίσει να ανέχεται αυτή την κατάσταση χωρίς να ενεργοποιεί αγωνιστικά τον κλάδο.

Χ. Ο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ