Κυριακή 13 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τραγική η κατάσταση, χειρότερο το μέλλον

Μιλά στο "Ρ" ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, Χρήστος Τρεμπελής

"Το παντελόνι το φτιάχνουν στην Αλβανία. Το φέρνουν στην Ελλάδα χωρίς κουμπιά. Τα κουμπιά τα βάζουν στα τμήματα που εξακολουθούν να λειτουργούν στην Ελλάδα. Στο τέλος, η ετικέτα γράφει "Made in Greece""...

Με αυτό το παράδειγμα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Χρήστος Τρεμπελής προσπαθεί να περιγράψει την κατάσταση στον κλάδο της ένδυσης. Η κρίση μαστίζει πολύ περισσότερο και τη Νάουσα, αφού τα τελευταία 15 χρόνια συνολικά έχουν χαθεί περισσότερες από 2.500 θέσεις εργασίας.

Ο Χρ. Τρεμπελής τονίζει στο "Ρ" ότι το μέλλον έχει προδιαγραφεί και θα είναι ακόμα χειρότερο. "Η κατάσταση που υπάρχει στον κλάδο δεν είναι αναστρέψιμη. Η ανεργία θα μεγαλώσει και οι θέσεις εργασίας θα μειωθούν ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Κάθε μέρα πολλοί εργαζόμενοι χάνουν τη δουλιά τους".

Να σημειώσουμε ακόμα ότι το μεγαλύτερο πλήγμα για την περιοχή ήταν το 1992, όταν έκλεισαν οι επιχειρήσεις "Βέτλανς Νάουσα" και "Πέλλα Ολυμπος". Τότε, συνολικά 800 εργαζόμενοι έμειναν στο δρόμο...

Η μεταφορά πολλών δραστηριοτήτων, υποκλάδων της κλωστοϋφαντουργίας και του ιματισμού, σε άλλες χώρες έχει οξύνει το πρόβλημα. Τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις αναζητούν φτηνά εργατικά χέρια. Ετσι, πολλές δραστηριότητες μεταφέρονται, οι εργαζόμενοι απολύονται, αλλά οι επιχειρήσεις μεγαλώνουν τα κέρδη τους...

"Στη Βουλγαρία έχουν μεταφερθεί πολλές δραστηριότητες, αλλά και επιχειρήσεις. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Στη χώρα μας κρατούν μόνο τα τμήματα παραγγελιών", τονίζει ο πρόεδρος του ΕΚ Νάουσας.

Ο περίφημος εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων έχει δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. "Οι κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις, μας εξηγεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, επενδύουν σε σύγχρονα μηχανήματα, νέα τεχνολογία. Και αυτό τον εκσυγχρονισμό τον πληρώνει ο εργαζόμενος. Αν με την παλιά τεχνολογία, δούλευε σε δύο μηχανές, τώρα δουλεύει σε τέσσερις. Και ο μισθός του παραμένει ο ίδιος".

"Εκτιμάμε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα τρία πράγματα για να βελτιωθεί η κατάσταση", τονίζει ο Χρ. Τρεμπελής. "Το πρώτο που θα πρέπει να γίνει για την περιοχή μας, που ανήκει στις φθίνουσες βιομηχανικά περιοχές, είναι να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στην πρόωρη συνταξιοδότηση εργαζομένων. Αυτοί που είναι στα 55 πρέπει να πάρουν πρόωρη σύνταξη και έτσι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Επειδή υπάρχει πλέον πρόβλημα επιβίωσης των ανέργων και δεν υπάρχουν δουλιές στην περιοχή, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επιδότηση της ανεργίας. Να επιδοτείται, δηλαδή ο άνεργος, μέχρι να βρει δουλιά. Τέλος, το επίδομα ανεργίας θα πρέπει να φτάσει το 80% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Μόνο έτσι, καταλήγει ο Χρ. Τρεμπελής, μπορεί να ανακουφιστεί κάπως η περιοχή από τη μάστιγα της ανεργίας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μποναμάδες για τα «αφεντικά», φιλοδώρημα για τους εργαζόμενους (2003-06-28 00:00:00.0)
Προς πανεργατικό συλλαλητήριο (2003-06-06 00:00:00.0)
"Αφαντος" ο ιδιοκτήτης της ΒΕΤΛΑΝΣ! (1998-05-09 00:00:00.0)
Επιβάλλουν μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις! (1997-05-27 00:00:00.0)
Στο 42% έφτασε η ανεργία στη Νάουσα! (1997-02-26 00:00:00.0)
Παγκινητοποίηση ενάντια στην αποβιομηχάνιση (1995-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ