Τρίτη 15 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΩΝΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΝΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ψήφος παρακαταθήκη για ένα πανίσχυρο μέτωπο

- Πώς κρίνετε τα εκλογικά ποσοστά στη Μαγνησία;

- Το ψηφοδέλτιο που υποστήριξε το ΚΚΕ συγκέντρωσε το 10,2% των ψήφων από το 6,86% που είχε στις βουλευτικές εκλογές του '96. Και αυτό ενώ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ παρουσίασαν πτώση. Είναι ένα αποτέλεσμα αρκετά καλό, που - εκτός από τα συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης που δημιουργεί - φορτώνει στις πλάτες των κομμουνιστών, των οπαδών, των φίλων του ΚΚΕ, αλλά και όσους συνεργάστηκαν μαζί μας μεγαλύτερες ευθύνες και υποχρεώσεις για την παραπέρα δουλιά μας. Είναι ένα μήνυμα αποδοχής της μέχρι τώρα στάσης μας απέναντι σε όλα τα λαϊκά προβλήματα, τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας. Ομως, έχοντας επίγνωση της πραγματικότητας, του ρόλου, αλλά και της προοπτικής - του τελικού στόχου που θέτει το Κόμμα μας - γνωρίζουμε ότι όλοι αυτοί οι ψήφοι στο ΚΚΕ δε σημαίνουν και απόλυτη ταύτιση με το ΚΚΕ. Είναι στο δικό μας χέρι, στη δική μας ιδεολογικοπολιτική επάρκεια, με την καθημερινή, ακούραστη και ανιδιοτελή προσφορά, αυτόν τον κόσμο, αλλά και πολύ περισσότερους ακόμα να τους κερδίσουμε στην υπόθεση του λαϊκού μετώπου. Στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της ανάλγητης αντιλαϊκής πολιτικής.

Στο δικό μας χέρι είναι να ξεμπλοκάρουμε ακόμα περισσότερα λαϊκά στρώματα από το δικομματισμό και τα συγγενή του κόμματα. Οι προοπτικές είναι αρκετά ευνοϊκές. Δε μένει παρά να τις εκμεταλλευτούμε και με επάρκεια να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που έχει το λαϊκό μήνυμα.

- Εχετε αναλύσει τα αίτια της ανόδου;

- Η άνοδος οφείλεται σε τρεις βασικούς παράγοντες: 1) Στο γενικότερο αντίκτυπο που έχει η πολιτική, αλλά και η τακτική του Κόμματος, συνολικά. 2) Στη δράση των κομμουνιστών και φίλων του ΚΚΕ της περιοχής μας, που παρά τις αντίξοες συνθήκες (αρνητικοί συσχετισμοί στο λαϊκό και εργατικό κίνημα, χαμηλή ανάπτυξη αγώνων κλπ.) ανέδειξαν τα προβλήματα και τις αιτίες τους και προέβαλαν τη διέξοδο για την αντιμετώπισή τους. Παρ' όλες τις προσπάθειες να μας απομονώσουν και αρκετές φορές να μας χλευάσουν, αποδεικνύεται ότι αν επιμένουμε ο κόσμος έχει κριτήριο και τα αποτελέσματα θα είναι θετικά. 3) Στην κατανόηση από μεγάλο μέρος του κόσμου ότι τόσο τα δύο μεγάλα κόμματα όσο και το ΔΗΚΚΙ και ο ΣΥΝ δεν έχουν ουσιαστικές πολιτικές διαφορές μεταξύ τους και δεν εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη για μια άλλη πορεία που έχει ανάγκη ο τόπος και τα λαϊκά στρώματα.

- Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος, αναφορικά με τις προοπτικές και τις υποχρεώσεις που γεννά το εκλογικό αποτέλεσμα;

- Οι προοπτικές για το Κόμμα είναι ευνοϊκές και όπως είπαμε παραπάνω είναι στην ικανότητα τη δική μας να ανοιχτούμε πιο θαρραλέα και με μεγαλύτερη σιγουριά στον εργατόκοσμο και στους άλλους εργαζόμενους. Στους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον κόσμο με τη δουλιά και το έργο τους.

Ομως αυξάνονται και οι υποχρεώσεις μας, που θα πρέπει να κινούνται σε δυο βασικές κατευθύνσεις: 1) Στην οικοδόμηση ενός μαζικού και ιδεολογικοπολιτικά ισχυρού ΚΚΕ, με όλον αυτόν τον κόσμο που από τις δημοτικές εκλογές μέχρι σήμερα ήρθαμε σε επαφή μαζί του. 2) Στην προσπάθειά μας να κατανοηθεί από τους εργαζομένους ότι εκτός από ισχυρό ΚΚΕ, χρειάζεται και ένα πανίσχυρο εργατικό - λαϊκό μέτωπο, το οποίο θα είναι σε θέση να βάλει τη σφραγίδα του για την ανατροπή της κυρίαρχης, αντιλαϊκής πολιτικής. Επομένως, πρωταρχικό καθήκον των κομμουνιστών είναι η ανάκαμψη και ο ταξικός προσανατολισμός του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ