Τρίτη 15 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ
Απογοήτευση και σκεπτικισμός

"Θολό τοπίο" θυμίζει στο Συνασπισμό η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών. Η σοβαρή εκλογική πτώση έχει δημιουργήσει κλίμα απογοήτευσης και προκαλεί έντονο σκεπτικισμό για την προοπτική του Κόμματος. Πάντως, από την πλευρά της προεδρικής ομάδας υπό τον πρόεδρο του Κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλο, γίνεται προσπάθεια να υποβαθμιστεί η σημασία και, για να δικαιολογηθεί η εκλογική συρρίκνωση, προβάλλονται οι δυσκολίες της εκλογικής μάχης που διαμορφώθηκαν με τον πόλεμο στα Βαλκάνια. Το γεγονός αυτό, λένε, δεν επέτρεψε στο Συνασπισμό να προβάλει τις θέσεις του για την ευρωπαϊκή πολιτική που θεωρούσαν σαν προεκλογικό τους ατού. Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία του ΣΥΝ προσπαθεί να περάσει την άποψη πως, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες, το κόμμα άντεξε!

Βεβαίως, προκειμένου να καθησυχάσει τους ανησυχούντες οπαδούς της, στους οποίους καλλιέργησε υπερβολικές προσδοκίες - ακόμα και για εκλογή τρίτου ευρωβουλευτή - η ηγεσία του ΣΥΝ επισημαίνει πως "περιμέναμε ότι θα έβρισκε μεγαλύτερη ανταπόκριση η προσπάθεια που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια". Χτες η ΠΓ του ΣΥΝ, που συνεδρίασε για μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων, συμφώνησε (κατ' αρχήν) με τις πρώτες πολιτικές εκτιμήσεις, όπως διατυπώθηκαν το βράδυ των εκλογών από τον Ν. Κωνσταντόπουλο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν αντιπαρατιθέμενες εκτιμήσεις για τα αίτια της εκλογικής συρρίκνωσης του ΣΥΝ σε ηγετικό επίπεδο. Ιδιαίτερα η τάση των "σημιτικών", στην οποία ανήκει και ο Μ. Παπαγιαννάκης, αποδίδει στην ηγεσία του ΣΥΝ ευθύνες για την πολιτική "αντιπαλότητας" που ακολούθησε απέναντι στην κυβέρνηση αλλά και τη διαμόρφωση "αντιευρωπαϊκού" προφίλ με το "ΠΑΡΩΝ" στη Συνθήκη του Αμστερνταμ κλπ. Τακτική η οποία, όπως λένε, "θόλωσε" τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα του Κόμματος και οδήγησε μερίδα των ψηφοφόρων στο "τσουβάλι" του ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη, στελέχη του "Αριστερού Ρεύματος", χρέωναν στην ηγετική προεδρική ομάδα την ευθύνη πως με την τακτική των ίσων αποστάσεων στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας - ευθύνες στον Μιλόσεβιτς και στο ΝΑΤΟ - δεν επέτρεψε να καταγραφεί το κόμμα σαν αντιπολεμική δύναμη. Σχετικά επισημαίνουν και τη στάση της "Αυγής", τονίζοντας ότι αυτό κόστισε εκλογικά. Δεν είναι λίγοι, τέλος, όσοι επαναφέρουν το ζήτημα, επιτέλους, ο ΣΥΝ να ξεκαθαρίσει τη γραμμή του και να μην "πατά σε δύο βάρκες".

Πάντως, η συνέχεια αναμένεται "θερμή" ενόψει της συνεδρίασης της ΚΠΕ του ΣΥΝ που ορίστηκε για τις 26 και 27 του Ιούνη, οπότε και θα γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ