Τρίτη 15 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ

Τα ποσοστά των ευρωεκλογών είναι πλέον δεδομένα και οι κομμουνιστές έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι. Οχι γιατί πρόκειται για κάποια έκπληξη, όπως θέλουν να παρουσιάζουν το σημαντικά αυξημένο ποσοστό του ΚΚΕ τα αστικά μέσα ενημέρωσης. Αλλά γιατί η, σε μεγαλύτερο βαθμό, καταγραφή της εκλογικής επιρροής του ΚΚΕ έρχεται να επισφραγίσει μια περίοδο έντονης δράσης των κομμουνιστών στους αγώνες του μαζικού λαϊκού κινήματος. Και μ' αυτό τον τρόπο, το ποσοστό αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και την ορθότητα της πολιτικής και των θέσεων του Κόμματος στα βασικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα, τους εργαζόμενους, τις λαϊκές δυνάμεις, όπως είναι οι θέσεις για την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ΟΝΕ, τον πόλεμο των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ στα Βαλκάνια κ.ά. Ερχεται, επίσης, να επιβεβαιώσει την ορθότητα της πολιτικής συμμαχιών, της πολιτικής της αγωνιστικής συσπείρωσης του λαού, για τη συγκρότηση του μεγάλου πατριωτικού λαϊκού μετώπου πάλης.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, χαίρονται οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οπαδοί του Κόμματος, όσοι συναγωνιστές - συνεργαζόμενοι με τη δική τους παρουσία και δράση με το ΚΚΕ, όλοι μαζί, συνέβαλαν στο θετικό αποτέλεσμα των εκλογών. Γιατί το αποτέλεσμα αυτό αναδείχνει πολλά θετικά στοιχεία.

***

Ο δικομματισμός δε νίκησε. Γιατί με δεδομένο ότι οι εκλογές αυτές, όσον αφορά το χαρακτήρα τους, προσεγγίζουν τις εθνικές εκλογές - καθώς έγιναν λίγους μήνες πριν και τα ζητήματα που τέθηκαν, στο βαθμό που τέθηκαν, στην εκλογική αντιπαράθεση, ήταν όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της ΟΝΕ και την κυβερνητική πολιτική και πρακτική στο σύνολό τους, τα ζητήματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και η στάση των κομμάτων - το ποσοστό 68,7%, που πήρε ο δικομματισμός, υπολείπεται σημαντικά εκείνου που συγκέντρωσαν στις προηγούμενες εθνικές εκλογές και που ήταν 80% περίπου. Βεβαίως, είναι ανάγκη πιο αποφασιστικά ο λαός, ιδιαίτερα οι εργάτες, οι υπάλληλοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, να ξεκολλήσουν από τα δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία.

Το κύριο, ωστόσο, είναι ότι το ποσοστό του ΚΚΕ περικλείει μια σημαντική δυναμική. Γιατί, εκτός των άλλων, δίνει μια σημαντική άνοδο του ΚΚΕ στα αστικά κέντρα. Εκεί που το Κόμμα, τα τελευταία χρόνια, πόναγε, τώρα, δείχνει να κατακτά μια σημαντική εκλογική επιρροή στις περιοχές αυτές, όπου ζουν και εργάζονται λαϊκά, εργατικά στρώματα και μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες. Η δυναμική του ποσοστού του ΚΚΕ έχει να κάνει ακόμα με το γεγονός πως η άνοδος αυτή καταγράφεται σημαντική στις νέες ηλικίες. Και, τέλος, καταδεικνύει το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, λαϊκά στρώματα και κοινωνικοί παράγοντες, οι οποίοι, επικροτώντας τις θέσεις και εκτιμώντας την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών, τη συνέπεια λόγων και έργων τα τελευταία χρόνια, ξεπέρασαν προκαταλήψεις και ψήφισαν θαρρετά το ΚΚΕ.

***

Ολα αυτά δεν έγιναν, βεβαίως, τυχαία. Οφείλονται στο ρόλο του ΚΚΕ στους αγώνες, στη σταθερή του πολιτική, αλλά και στην προοδευτική κατάκτηση της ικανότητας του Κόμματος να συσπειρώνει ευρύτερες δυνάμεις, πράγμα που είναι βασικό, συστατικό στοιχείο στην πολιτική του. Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι υπάρχουν ψηφοφόροι, οι οποίοι βεβαίως ψήφισαν το ΚΚΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνούν σε όλες τις ιδεολογικές και πολιτικές μας θέσεις, πράγμα επίσης σημαντικό. Αυτό ακριβώς υπογραμμίζει και την ικανότητα αλλά και την προσπάθεια που οφείλουν να καταβάλλουν οι κομμουνιστές, να συσπειρώνουν το λαό με βάση τα προβλήματά του και, στην πορεία αυτής της συσπείρωσης, να μπορεί να συνδιαλέγεται και να πείθει όσο γίνεται περισσότερο για τις θέσεις του.

Εχει, έτσι, ιδιαίτερη αξία η επισήμανση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που τόνιζε: "Το ποσοστό το οποίο έχει κατακτήσει το ΚΚΕ με τη βοήθεια φίλων, οπαδών αλλά και άλλων ανθρώπων, πατριωτών, δημοκρατικών ανθρώπων, που μας προσέγγισαν και τους προσεγγίσαμε, είναι ένα ποσοστό που εμάς μας γεμίζει χαρά και ικανοποίηση, αλλά σε καμιά περίπτωση με έπαρση και αλαζονεία. Αντίθετα, αισθανόμαστε ότι, πάνω απ' όλα, αυτό το ποσοστό μάς γεμίζει με την υποχρέωση να ανταποκριθούμε σ' αυτή την υπόσχεση που δώσαμε προεκλογικά: Οι ψήφοι να αξιοποιηθούν στο μετερίζι του αγώνα για τη συγκρότηση του μεγάλου πατριωτικού λαϊκού μετώπου, που θα αντιπαρατίθεται και θα συγκρούεται με τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων".

***

Το χρέος, λοιπόν, όλων μας, είναι να κατακτήσουμε ακόμα μεγαλύτερη ικανότητα για την προώθηση αυτής της συσπείρωσης του λαού. Γιατί στα επόμενα χρόνια η δυναμική της συσπείρωσης θα είναι ακόμα πιο μεγάλη και οι κομμουνιστές όχι μόνο πρέπει να ανταποκριθούν, αλλά να ανοίγουν δρόμους με την ίδια την πρωτοπόρα δράση τους για να φουσκώνει αυτό το λαϊκό ποτάμι. Ολοι όσοι δώσαμε μαζί τη μάχη των ευρωεκλογών αλλά και όλες τις καθημερινές μικρές και μεγάλες μάχες στα αγροτικά μπλόκα, στις εργατικές και μαθητικές κινητοποιήσεις και, βεβαίως, στις πρωτόγνωρες αντιπολεμικές αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις, αισθανόμαστε την ευθύνη και οφείλουμε να αναλάβουμε το χρέος να κάνουμε ακόμα περισσότερα από εδώ και πέρα, αξιοποιώντας και το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα και τη δυναμική που αναδείχνει. Να συναντήσουμε και να μας συναντήσουν όλες οι λαϊκές ριζοσπαστικές δυνάμεις που υπάρχουν μέσα στην κοινωνία.

Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του να μπουν στη δράση οι πάντες. Η "Ευρώπη των πολιτών" είναι η Ευρώπη με τους λαούς στο περιθώριο και στη γωνία, όπως έδειξε και η πενιχρή συμμετοχή στις ευρωεκλογές στις άλλες χώρες της ΕΕ. Κι εδώ στην Ελλάδα πρέπει να παλέψουμε για να ανέβει η συμμετοχή των εργαζομένων στα συνδικάτα, στις μαζικές οργανώσεις, παντού. Και να μπει ένα τέρμα στη μοιρολατρία, που εμποδίζει, εκτός των άλλων, να ηττηθούν ολοκληρωτικά τα κόμματα του δικομματισμού. Το στοίχημα των κομμουνιστών και των συναγωνιστών τους, λοιπόν, δεν μπορεί να είναι άλλο παρά, μέσα από τους καθημερινούς αγώνες, που συνεχίζονται και θα έρθουν πιο δυναμικοί στο άμεσο μέλλον, να αντισταθούν στις αντιλαϊκές πολιτικές, να βοηθήσουν να αλλάξουν οι συνειδήσεις και να συσπειρωθούν αγωνιστικά οι λαϊκές μάζες. Να προωθηθεί αποφασιστικά η συγκρότηση του μεγάλου πατριωτικού λαϊκού αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου πάλης.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Ολα αυτά δεν έγιναν, βεβαίως, τυχαία. Οφείλονται στο ρόλο του ΚΚΕ στους αγώνες, στη σταθερή του πολιτική αλλά και στην προοδευτική κατάκτηση της ικανότητας του Κόμματος να συσπειρώνει ευρύτερες δυνάμεις πράγμα που είναι βασικό, συστατικό στοιχείο στην πολιτική του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ