Τετάρτη 16 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
"Κρατάμε σταθερή την πολιτική μας"!

Στους ενδοΠΑΣΟΚικούς τριγμούς ο Κ. Σημίτης απαντά με υποσχέσεις για "καρέκλες" προς την "εσωκομματική αντιπολίτευση" και με υποσχέσεις για συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής προς τους εργαζόμενους

Με υπόσχεση για "έφοδο" στο κόμμα, ώστε να καλυφθεί το κενό στην κοινωνία.., με δηλώσεις - "άνοιγμα" (;) προς την "εσωκομματική αντιπολίτευση" και με κινήσεις που υποτάσσονται στην αντιλαϊκή απόφαση να "κρατηθεί σταθερή η πολιτική μας στα μεγάλα θέματα" (!),επιχείρησε χτες ο πρωθυπουργός να ξεπεράσει τις αναταράξεις που προκαλεί στην κυβέρνηση το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Κ. Σημίτης,μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΕΓ, προέβη σε δηλώσεις, με τις οποίες επιχείρησε να επιρρίψει τις ευθύνες για την εκλογική αποτυχία του ΠΑΣΟΚ "στις αντίξοες συνθήκες"... Κύριο, πάντως, μέλημά του ήταν να ξεκαθαρίσει ότι "κρατάμε σταθερή την πολιτική μας στα μεγάλα θέματα", αφού όπως είπε, οι επιλογές σε θέματα εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής δεν αλλάζουν. Παράλληλα και αφού ο κ. Σημίτης επαναβεβαίωσε την εμμονή στην πολιτική της εξάρτησης και της ΟΝΕ, δήλωσε ότι - κάνοντας πράξη την "ομόφωνη" απόφαση του Συνεδρίου - θα προωθηθεί "εκ βάθρων αλλαγή στις οργανώσεις" του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε πως "όλοι μαζί" στο ΠΑΣΟΚ θα διαμορφώσουν "στρατηγική νίκης για το 2000". Η τοποθέτηση αυτή του πρωθυπουργού, έχει τόσο σαφή εσωκομματική στόχευση, ώστε να καθίσταται σαφές το εσωκομματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Κ. Σημίτης και το οποίο την προκάλεσε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του έχει "επίγνωση" των προβλημάτων των ανέργων και των αγροτών, πώς αναγνωρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα στην καθημερινότητα και στο έλλειμμα αισθήματος ασφάλειας στον πολίτη (σσ: προεκλογικά, πάντως, όταν τίθονταν αυτά τα ζητήματα ο πρωθυπουργός απαντούσε πως όλα πάνε περίφημα...).

Το σίγουρο, βέβαια, είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζοντας τη δυσχερή θέση που βρίσκονται, θα προβούν σε μια πολύμηνη και άνευ προηγουμένου προεκλογική προπαγάνδα, έως τις βουλευτικές, για να δώσουν, όπως είπε ο πρωθυπουργός, "βάρος στην προώθηση των θέσεων του ΠΑΣΟΚ".

Κυβερνητική Επιτροπή

Πριν τη συνεδρίαση του ΕΓ, είχε υπάρξει η πολύωρη, άτυπη, συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Μετά το τέλος της, μπορεί ο Δ. Ρέππας να υποστήριξε ότι "τοποθετήθηκαν κατά συγκλίνοντα τρόπο" οι συμμετέχοντες σε αυτήν, ωστόσο οι πληροφορίες από τη συνεδρίαση μιλούν για επανάληψη του φαινομένου των τριβών και των αλληλοκατηγοριών, που - πάντως - συνηθίζεται στο ΠΑΣΟΚ μετά από κάθε εκλογική αποτυχία.

Κάποιοι, μάλιστα, ήδη μιλούν για νέο γύρο εσωκομματικής αναμέτρησης, την έκταση της οποίας ο Κ. Σημίτης θα επιχειρήσει να περιορίσει αυτό το διάστημα, κλείνοντας το θέμα της αποτίμησης των αποτελεσμάτων σε κάποιες συζητήσεις στα κορυφαία όργανα του ΠΑΣΟΚ, αποφεύγοντας, όμως, να διευρύνει αυτή τη συζήτηση στη βάση του κόμματος.

Από την άλλη πλευρά, τόσο οι εκπρόσωποι της λεγόμενης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", όσο και οι "εκσυγχρονιστές" που ήδη σκέφτονται τη μετά - Σημίτη εποχή, θα αξιοποιήσουν τη μετεκλογική περίοδο για να τονώσουν το προσωπικό τους προφίλ.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη χτεσινή συνεδρίαση ο Α. Τσοχατζόπουλος, αλλά και οι Β. Παπανδρέου και Ε. Βενιζέλος φέρονται να τοποθετήθηκαν κατά της προεκλογικής διαφημιστικής καμπάνιας που οργάνωσε ο Κ. Λαλιώτης, με την έγκριση του Κ. Σημίτη, και ζήτησαν εξηγήσεις.

Ειδικά η Β. Παπανδρέου φέρεται να ζήτησε τη διάλυση (!) των κομματικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ και την επανασυγκρότησή τους σε άλλη βάση, ενώ υποστήριξε πως ο λόγος της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ είναι συντηρητικός.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος, αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως στη σύσκεψη χαρακτήρισε "φυσιολογική την πτώση του ΠΑΣΟΚ" στις εκλογές, - όπως συνεργάτες του ισχυρίζονται - αντίθετα, στη συνεδρίαση επανέλαβε και ανέλυσε την προχτεσινή του δήλωση, με την οποία μιλούσε για "τελευταία προειδοποίηση" των ψηφοφόρων προς το ΠΑΣΟΚ.

Οσο για τον Κ. Λαλιώτη, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι επιτέθηκε κατά της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" που δεν έδωσε τη μάχη των εκλογών, χωρίς ωστόσο να αποφύγει τις αντιδράσεις των παρισταμένων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συνεδρίαση έγινε λόγος για έλλειμμα κοινωνικής πολιτικής. Από το Μέγαρο Μαξίμου, αργότερα, οι παραπάνω τοποθετήσεις αντιμετωπίζονταν ειρωνικά με το σχόλιο πως "παραβιάζουν ανοιχτές θύρες" όσοι τις υποστηρίζουν. Γινόταν, δε, υπόμνηση της άποψης του Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος στη συνεδρίαση ισχυρίστηκε ότι δεν πρέπει να ληφθούν "βεβιασμένες αποφάσεις" στον τομέα της οικονομίας. Ο Γερ. Αρσένης, από τη μεριά του χαρακτήρισε "δύσκολη, αλλά αναστρέψιμη" της κατάσταση και τάχθηκε υπέρ πακέτου μέτρων που θα δίνει την αίσθηση της προετοιμασίας της χώρας για τη μετά - ΟΝΕ εποχή.

Αξιοσημείωτο, δε, είναι ότι από χτες, με τις επίσημες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου - και μετά τη διάγνωση πως η διαφήμιση της επίτευξης της ΟΝΕ άρχισε να χάνει σε ελκτική δύναμη προς όσους τη θέλουν, αλλά τη θεωρούν πια δεδομένη - το ΠΑΣΟΚ άρχισε να κινδυνολογεί και όσον αφορά την επίτευξη αυτού του "μέγα στόχου"...

Οπως ήταν φυσικό, χτες διαψεύδονταν και πάλι τα σενάρια περί ανασχηματισμού και αλλαγής του εκλογικού νόμου.

"Καρέκλες" και "φαυλότητα"

Η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ και το κλίμα αντιπαράθεσης που διαμορφώνεται, αποτυπώνεται και στις δημόσιες δηλώσεις κορυφαίων στελεχών. Χτες, δε, αντηλλάγησαν "δηλητηριώδη" πυρά μεταξύ Λαλιώτη - Οικονόμου, όταν ο δεύτερος έκανε λόγο "για τη διατήρηση της καρέκλας" που απασχολεί ορισμένους στο κόμμα του, για να του απαντήσει ο πρώτος πως "έχει μια καρέκλα και ο κ. Οικονόμου"...

Από την πλευρά του ο Στ. Παπαθεμελής μίλησε για την ανάγκη "χειρουργικής παρέμβασης" και για "εστίες φαυλότητας" στο ΠΑΣΟΚ, ενώ στελέχη του κλίματος Τσοχατζόπουλου, όπως ο Αν. Κοτσακάς, υποστήριξαν ότι "πρέπει να γίνουν αλλαγές στην πολιτική" και "τότε θα προκύψουν και τα πρόσωπα που θα την εκφράσουν". Τέλος, αργά το βράδυ αναμενόταν να υπάρξει αντίδραση του Χρ. Παπουτσή για το αποτέλεσμα των εκλογών, την οποία οι συνεργάτες του προανήγγειλαν ως "επικριτική" της ηγεσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ