Τετάρτη 16 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αφιερώματα στον Νίκο Σκαλκώτα

Τα πρώτα αφιερώματα σε σημαντικούς δημιουργούς πρέπει να πραγματοποιούνται όταν αυτοί είναι στη ζωή, κάτι τέτοιο δε συνηθίζεται στην πατρίδα μας.

Ο μουσουργός Νίκος Σκαλκώτας πέθανε στην Αθήνα το 1949, από τότε έχουν περάσει 50 χρόνια.

Την εποχή που ζούσε ο συνθέτης κάποιοι τον καταδίκασαν να παίζει βιολί στα τελευταία αναλόγια της ορχήστρας (ΚΟΑ), θα μπορούσε βέβαια άνετα να παίξει στα πρώτα.

Ο συνθέτης πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μουσικά φιμωμένος, κάποιοι δε συμπαθούσαν τη μουσική του, δεν παιζόντουσαν τα έργα του.

Τη χρονιά του θανάτου του, με ευθύνη των τότε πολιτιστικών φορέων και των διευθυντών τους, δεν έγινε τίποτα το ιδιαίτερο. Πενήντα χρόνια από τότε, το "Ινστιτούτο Γκαίτε" της Αθήνας και η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, πραγματοποίησαν δύο αξιολογότατες συναυλίες - αφιερώματα, αποκλειστικά με έργα του.

Μπράβο και στους δύο φορείς. Αυτό που επείγει να γίνει τώρα για το έργο του Σκαλκώτα είναι να κυκλοφορήσουν παρτιτούρες και CD σε προσιτές τιμές.

Επίσης και άλλοι σημαντικοί μουσικοί και πολιτιστικοί φορείς πρέπει να πράξουν το καθήκον τους απέναντι στη μουσική του Ελληνα Μουσουργού.

Γιώργος ΜΗΝΑΣ

Συνθέτης - καθηγητής


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ