Παρασκευή 25 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Εξαπλώνεται ο εφιάλτης της ανεργίας

Κατά 57,6% αυξήθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι μέσα σ' ένα χρόνο! Αποκαλυπτικά στοιχεία δίνει στη δημοσιότητα το Εργατικό Κέντρο που καταγγέλλει ότι η κυβερνητική πολιτική πολλαπλασιάζει την ανεργία

Αλματώδη αύξηση παρουσιάζει το ποσοστό ανεργίας στο Νομό Λάρισας,όπουτο 1998 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν σε 13.400, αυξημένοι δηλαδή κατά 57,6% σε σχέση με τους 8.500 ανέργους του 1997!Το πρώτο εξάμηνο του 1999 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφτασαν τους 9.000!Στην πραγματικότητα η ανεργία είναι κατά πολύ υψηλότερη, αφού - εκτός των άλλων - στους παραπάνω δεν προστίθενται οι μακροχρόνια άνεργοι.

Τραγική επιβεβαίωση του ότι ο εφιάλτης της ανεργίας εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, αποτελεί και το ότι την ίδια στιγμή που γίνονταν γνωστά τα παραπάνω στοιχεία από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας,μία ακόμα βιοτεχνία στη Λάρισα έκλεινε, πετώντας στο δρόμο 35 εργαζόμενους, ενώ άλλες 27 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν από τα σούπερ μάρκετ "Καράογλου".

Στο μεταξύ, όλο και περισσότεροι άνεργοι ευελπιστούν να βρουν διέξοδο από το δράμα της ανεργίας στα διάφορα προγράμματα του ΟΑΕΔ και σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Εργατικό Κέντρο, μέσα στο 1998 κατατέθηκαν 1.500 αιτήσεις, ενώ 500 αιτήσεις έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα για το 1999.

Η πλειοψηφία των ανέργων εργαζόταν προηγούμενα εποχιακά ή με καθεστώς μερικής απασχόλησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΛ, το οποίο τονίζει ότι καθημερινά όλο και περισσότεροι στοιβάζονται κυριολεκτικά στα γραφεία του εκεί υποκαταστήματος του ΟΑΕΔ, που όμως αδυνατεί να τους εξυπηρετήσει, αφού διαθέτει για την απογραφή των ανέργων δυο υπαλλήλους, ενώ το γραφείο εργασίας έχει 10 υπαλλήλους, από τους οποίους οι 8 είναι στη διάθεση της υπηρεσίας. Το πρόβλημα διογκώνεται ακόμα περισσότερο, αφού εκτός των ανέργων, ο ΟΑΕΔ πρέπει να εξυπηρετεί και 8.500 καταγραμμένους αλλοδαπούς. Για το λόγο αυτό το ΕΚΛ ζητά πρόσληψη διοικητικού προσωπικού, στελέχωση των υπηρεσιών, καθώς και μηχανοργάνωση του υποκαταστήματος του ΟΑΕΔ.

Με αφορμή τα παραπάνω στοιχεία, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι αυτή η κατάσταση αποτελεί "αποκάλυψη της πολιτικής της κυβέρνησης, που πολλαπλασιάζει την ανεργία. Μια πολιτική, που στην καλύτερη περίπτωση ανακυκλώνει τις ίδιες θέσεις εργασίας".

Το ΕΚΛ καταγγέλλει ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι "η χρησιμοποίηση της ανεργίας ως άλλοθι για τη λήψη σαρωτικών μέτρων που αποσκοπούν στην ένταση της εκμετάλλευσης και στην παραπέρα μείωση του κόστους εργασίας". Μέτρα, που αφορούν σε "επέκταση της μερικής απασχόλησης, αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, χτύπημα του 8ωρου - 7ωρου, της κοινωνικής ασφάλισης, των ΣΣΕ κι άλλων κατακτήσεων".

Εντονη όμως είναι η αντίδραση του ΕΚΛ και για τη διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τα επίδομα της ανεργίας, κάτι για το οποίο τονίζει ότι "αρπάζουν την μπουκιά από το στόμα του ανέργου και τη δίνουν ως επιδότηση στους εργοδότες, συνεχίζοντας να πουλάνε το παραμύθι της δήθεν δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Αυτό το παραμύθι που ακούμε κατά κόρον τελευταία με το διαβόητο "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση", το οποίο κινείται σε αντεργατική κατεύθυνση".

Ανεργες και απλήρωτες 35 εργαζόμενες

Χωρίς δουλιά, μισθούς και ένσημα έμειναν 35 εργαζόμενες στη βιοτεχνία ετοίμων ενδυμάτων της Ευαγγελίας Φουκαλά,η οποία, εδώ και χρόνια, άλλαζε συνεχώς επωνυμίες στη βιοτεχνία της, προκειμένου να καρπώνεται τις επιδοτήσεις του ΟΑΕΔ, μέχρι που της έβαλε λουκέτο!

Στις 35 εργαζόμενες οφείλονται η άδεια και το επίδομα αδείας του '98, ένα υπόλοιπο του δώρου Χριστουγέννων του '98, οι μισθοί του Μάρτη - Απρίλη και Μάη, υπόλοιπο του Δώρου Πάσχα, διαφορές ημερομισθίων και αναδρομικά της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Το Σωματείο Ιματισμού Λάρισας και το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησαν παράσταση στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΔ, ζητώντας να επικολληθούν τα ένσημα και να μη δοθούν τα χρήματα του προγράμματος, στο οποίο είχε ενταχθεί η βιοτεχνία αν πρώτα δεν καταβληθούν οι οφειλές στις εργαζόμενες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΚΛ, η Ε. Φουκαλά ετοιμάζεται να ανοίξει νέα επιχείρηση με διαφορετική επωνυμία, για μια ακόμα φορά, ενώ καταγγέλλεται ότι πολλά εκατομμύρια του ΟΑΕΔ περνάνε στις τσέπες αεριτζήδων για προσλήψεις που γίνονται μόνο στα χαρτιά.

Σε κίνδυνο 27 θέσεις εργασίας

Στη μεταβίβαση των καταστημάτων τους προχωρούν οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ "Καράογλου",αδιαφορώντας για τους 27 εργαζόμενους που βρίσκονται από τις 13 Μάη σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας δεδουλευμένες αποδοχές ύψους 55 εκατομμυρίων δραχμών!

Σε ανακοίνωση - καταγγελία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας καταγγέλλεται ότι την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι παρέμεναν απλήρωτοι οι εργοδότες άνοιγαν καταστήματα, παίρνοντας τις ανάλογες επιδοτήσεις και αγόραζαν κτήματα στην ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων. Καταγγέλλεται ακόμα ότι"πίσω από τις επιχειρήσεις "Καράογλου" βρίσκονται πολιτικά πρόσωπα του Νομού, τα οποία επανειλημμένα στήριξαν τους εργοδότες"!

Ο Σύλλογος ζητά την παρέμβαση και του νομάρχη, προκειμένου να σταματήσουν οι μεταβιβάσεις ή να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι τη δουλιά τους στους νέους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ