Παρασκευή 25 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απολογισμός φρίκης στη ΔΕΗ

Τα τελευταία δέκα χρόνια σημειώθηκαν 5.000 εργατικά ατυχήματα και 77 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους στο μεροκάματο! Ο ένας στους τρεις τεχνικούς της Επιχείρησης έχει τραυματιστεί, χωρίς να καταγράφονται τα ατυχήματα που σημειώνονται στα συνεργεία των εργολάβων, που αλωνίζουν στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού

Πάνω από 5.000 εργατικά ατυχήματα έχουν σημειωθεί στη ΔΕΗ τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ την ίδια περίοδο 77 εργαζόμενοι της επιχείρησης έχασαν τη ζωή τους πάνω στο μεροκάματο! Μόνο το πρώτο εξάμηνο του '99 οι νεκροί έφτασαν τους 10!Τα τρομακτικά αυτά στοιχεία δόθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν από κοινού η Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ και η ΓΣΕΕ στα γραφεία της τελευταίας.

Σύμφωνα με τις μακάβριες καταστάσεις, το 1997 έχασαν τη ζωή τους 7 εργαζόμενοι και σημειώθηκαν άλλα 319 ατυχήματα. Το 1998 έχασαν τη ζωή τους 8 εργαζόμενοι και σημειώθηκαν άλλα 350 ατυχήματα. Από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 10 εργαζόμενοι και έχουν ξεπεράσει τα 83 τα σοβαρά ατυχήματα (ακρωτηριασμοί κλπ.).

Συνολικά την τελευταία δεκαετία, ένας στους τρεις εργατοτεχνίτες της ΔΕΗ έχει τραυματιστεί ελαφρά ή σοβαρά κατά τη διάρκεια της εργασίας του!Με δεδομένο ότι ο αριθμός του εργατοτεχνικού προσωπικού ανέρχεται στα 15.000 άτομα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικαλιστών ούτε ένας τεχνίτης δεν πρόκειται να βγει στη σύνταξη, χωρίς να υποστεί κάποιο μικρό ή μεγάλο εργατικό ατύχημα.Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατυχημάτων αφορά νέους ανθρώπους και σημειώνεται στις ηλικίες 30 - 35 ετών. Τα περισσότερα και σοβαρότερα ατυχήματα σημειώνονται στη διανομή.

"Μεσαίωνα" χαρακτήρισε τις συνθήκες εργασίας στα ορυχεία, τα εργοστάσια και στη διανομή, ο πρόεδρος της ΕΤΕ - ΔΕΗ, Χ. Βούζας και τόνισε πως για τις εφιαλτικές διαστάσεις που έχει πάρει το ζήτημα των ατυχημάτων υπεύθυνοι είναι η διοίκηση της επιχείρησης και η κυβέρνηση.

Σαν βασικές αιτίες ανέφερε τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, σημειώνοντας πως, με βάση το οργανόγραμμα της ΔΕΗ, υπάρχουν 1.300 κενές οργανικές θέσεις σε εργατοτεχνικό προσωπικό (300 σε εργοστάσια και 1.000 στη διεύθυνση διανομής). Αποτέλεσμα των παραπάνω ελλείψεων είναι να μην επανδρώνονται τα συνεργεία και να υπάρχει φοβερή εντατικοποίηση της εργασίας.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι αρμόδιοι αντί να καλύψουν τα κενά στο προσωπικό, παραχωρούν όλο και περισσότερες εργασίες σε εργολάβους. "Το 65% των εργασιών διανομής - κατάγγειλε - έχει δοθεί σε εργολάβους, που χρησιμοποιούν ανειδίκευτους ανασφάλιστους αλλοδαπούς".Να σημειωθεί ότι στα στοιχεία του συνδικάτου για τα ατυχήματα δε συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι σε εργολάβους. Παρ' όλη αυτή την κατάσταση, υπάρχουν μόλις 5 γιατροί εργασίας για όλο το τεχνικό προσωπικό στην Ελλάδα.

Το διεκδικητικό πλαίσιο της ΕΤΕ - ΔΕΗ για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι: Αμεση πρόσληψη του αναγκαίου τεχνικού προσωπικού. Επανεκπαίδευση των τεχνικών. Καθιέρωση 35ωρου στους τεχνικούς. Αναβάθμιση του τομέα πρόληψης ατυχημάτων της ΔΕΗ σε διεύθυνση με ουσιαστικές αρμοδιότητες. Ελεγχος όλων των μέσων που χρησιμοποιούν οι τεχνικοί από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας. Λειτουργία των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας. Πρόσληψη γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας, μετά από ειδική εκπαίδευση.

Οπως αναφέρθηκε, η ΕΤΕ-ΔΕΗ αποφάσισε να προχωρήσει σε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, για να διερευνηθούν τα αίτια όλων των θανατηφόρων ατυχημάτων των τελευταίων ετών και να ζητήσει την απομάκρυνση εκείνων των διευθυντών, στους χώρουςευθύνης των οποίων έχουν σημειωθεί τα περισσότερα ατυχήματα. Να προχωρήσει, επίσης, σε αιφνιδιαστικές στάσεις εργασίας, απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις, με αίτημα τη λήψη μέτρων προστασίας.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος σημείωσε - μεταξύ άλλων - ότι η ΓΣΕΕ στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων, επέρριψε ευθύνες στη διοίκηση της ΔΕΗ, αποφεύγοντας, ωστόσο, να αναφερθεί στις ευθύνες της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ