Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βιβλία περί πολιτισμού

«Εμείς και οι άλλοι. Αναφορά στις τάσεις και τα σύμβολα», τιτλοφορείται το βιβλίου των εκδόσεων «τυπωθήτω» (Γιώργος Δαρδανός) και παρουσιάστηκε χτες. Η έκδοση αποτελεί επιλεκτική δημοσίευση των εργασιών του Διεθνούς Κοινωνιολογικού Συνεδρίου «Πολιτισμικές Ταυτότητες, Πολιτισμική Συνύπαρξη», που διοργανώθηκε από το Διεθνή Σύλλογο Γαλλόφωνων Κοινωνιολόγων, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (10/1997). Τα κείμενα που περιέχονται στο βιβλίο υπογράφουν οι: Χρ. Κωνσταντοπούλου, Λ. Μαράτου - Αλιμπράντη, Δ. Γερμανός, Θ. Οικονόμου (επιμέλεια).

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, «οι μελέτες που περιλαμβάνονται στην έκδοση δεν εξαντλούν τον πλούτο της σκέψης που έχει καταγραφεί για το πολύπλοκο θέμα των διαδικασιών διαμόρφωσης και εξέλιξης ταυτοτήτων. Αποτελεί ευχή και εν μέρει πρόβλεψη ότι η όλο και περισσότερη ενασχόληση και διεπιστημονική προσέγγιση θα βοηθήσει στην κατανόηση και στον προσδιορισμό της πολιτισμικής ταυτότητας του ατόμου και στον εντοπισμό στοιχείων πολιτισμικής συνύπαρξης, θεσμικής αναγνώρισης και κοινωνικής καταξίωσης της πολιτισμικής ιδιαιτερότητας, στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης».

  • Την καθιερωμένη τελευταία συνέντευξη Τύπου της χρονιάς για την παρουσίαση των νέων βιβλίων της πολιτιστικής σειράς «Σκέψη, Χρόνος και Δημιουργοί» έδωσαν χθες οι εκδόσεις «Καστανιώτη». Παρουσίαση, που, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, έδωσε την ευκαιρία για συνεύρεση πλήθους ανθρώπων της επιστήμης, των γραμμάτων και τεχνών. Τα φετινά βιβλία - οκτώ τον αριθμό - της σειράς, την οποία επιμελείται ο Θανάσης Νιάρχος, είναι:
  • Του ποιητή και κριτικού Θεάτρου Γιάννη Βαρβέρη: «Σωσίβια λέμβος».
  • Του κριτικού Λογοτεχνίας Δημοσθένη Κούρτοβικ: «Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου».
  • Της κορυφαίας τραγωδού Αννας Συνοδινού: «Αίνος στους άξιους».
  • Του συγγραφέα Βαγγέλη Χατζηβασιλείου: «Οδόσημα».
  • Του αξέχαστου ηθοποιού Δημήτρη Χορν: «Ο άνθρωπος - Η καλή καρδιά της Ελεωνόρας».
  • Του μεγάλου θεατρικού σκηνοθέτη και δασκάλου Δημήτρη Ροντήρη «Σελίδες αυτοβιογραφίας».
  • Του συγγραφέα και κριτικού Λογοτεχνίας Κωστή Μπαστιά «Φιλολογικοί περίπατοι».
  • Το όγδοο βιβλίο δεν ανήκει σε δημιουργό του πολιτισμού, αλλά στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Χριστόδουλο και τιτλοφορείται «Από χώμα και νερό».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ